Cansu öğretmen "Cansuyu" gibi!

Öğretmen Cansu Ağuş, kemik iliği yetersizliği hastalığına yakalanan 3 yaşındaki oğlu Mustafa'nın tedavisinin, sadece kök hücre nakliyle yapıldığını ve bu nakli bekleyen yüzlerce çocuk olduğunu öğrenince harekete geçti.

Haberler 24.12.2019 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda görev yapan öretmen Cansu Au, kemik ilii yetersizlii hastalna yakalanan 3 yandaki olu Mustafa Janberk ile, ayn hastalkla mücadele eden ve tek tedavileri ilik nakline bal olan yüzlerce çocuk için kan ba talebinde bulunuyor.

Diyarbakrda özel bir okulda sosyal bilgiler öretmeni olarak görev yapan Au, olu Mustafa Janberki bir ay önce halsizlik ve ate ikayetiyle hastaneye götürdü.

Yaplan tetkiklerde olunun genetik Fanconi anemisi kemik ilii yetmezliine yakalandn, tedavinin ilik nakliyle mümkün olduunu, uygun iliin bulunmas için de çok sayda kan baçsnn olmas gerektiini örenen Au, hemen harekete geçti.

Türkiye Kan Bankas gönüllüleriyle irtibata geçen Au, afi hazrlatt ve bu afilerin sosyal medyadan paylalmasn salad.

Au, sosyal medyada paylat görüntüsünde, Bizim gibi annelere, bizim gibi çocuklara, bizim gibi umut bekleyen insanlara yardm etmek isterseniz, hepinizi Kzlay Kan Merkezlerine bekliyoruz. ifadelerini kullanarak, sadece balanacak 3 küçük tüp kan ile yüzlerce çocuun yeniden salkl bir ekilde yaamasnn salanabileceini dile getirdi.

Takipçi says fazla olan kiilere de bu görüntüyü göndererek, yardm taleplerinin hzla duyulmasn salayan Au, bununla da yetinmeyerek, l Milli Eitim Müdürlükleriyle de irtibata geçti.

Au, örencilerin de desteiyle sadece kendi olu için deil ilik nakli bekleyen yüzlerce çocua da umut olabilmek amacyla kan ba talebinde bulundu.

- Kök hücre bana ihtiyaç var

Öretmen Cansu Au, 3 yandaki oluna tehis konulmasnn ardndan farkl bir mücadeleye girdiklerini söyledi.

Yaklak bir ay önce, halsizlik ve ate ikayetiyle bavurduklar Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastanesinin ardndan Hacettepe Üniversitesi çocuk Hematoloji Bölümünde bu tehisin konulduunu dile getiren Au, olunun hastal nedeniyle kemiinde yeteri kadar ilik üretilemediini, bu durumun biyolojik geliimi de bozduunu belirtti.

Au, bu tür kan hastal olan çocuklarn çok iyi korunmas ve hiçbir ekilde enfeksiyon kapmamas gerektiini aktararak, hazr, paketli, ekerli gdalar ile çikolata yemelerinin yasak olduunu, bu hastalarn doal beslenmesi gerektiini kaydetti.

Olunu kreten aldklarn, parka götüremediklerini, enfeksiyon kapmamas için evde bile çok iyi koruduklarn ifade eden Au, Olum maske kullanyor. Maske kullanrken insanlar çok farkl bakyor. Maske kötü bir ey deil. Maske hasta olan çocuu korumak için taklyor. dedi.

Au, hastaln ilaçla tedavisin mümkün olmadn, sadece trombosit deerleri dütüü zaman kan takviyesi yapldn belirterek, tek çözümün ilik nakli olduunu, bunun için de kök hücre bana ihtiyaç duyulduunu kaydetti.

- Kan vererek bir kiinin hayatn sfrdan balatabiliyorsunuz

Derdini anlatmak için kendi görüntüsünü çektiini ve bunu sosyal medya hesabnda paylatn ifade eden Au, sözlerini öyle sürdürdü:

Sosyal medyadan sesimi duyurmaya çaltm. Örencilerim de bana yardmc oluyor. Ne kadar insan bu konuda gönüllü yapabilirsek ki sadece benim olum için deil u anda ilik bekleyen 2 bin 500e yakn çocuk var, bu çocuklar için tek umut baçlar. Sesimizi duyurmak istiyorum. Kzlay kan merkezleri var. Oraya bavurup, kök hücre baçs olmak istiyorum diyerek, 3 küçük tüp kan veriyorsunuz. Kan deerleriyle sisteme giri yaplyor. Daha sonra bu sistem sayesinde uyumlu bir ilik çkarsa bir ünite kan alyorlar. Kan vererek bir kiinin hayatn sfrdan balatabiliyorsunuz. çok büyük bir umut. çok basit bir yöntem. Görüntümü sosyal medyadan paylatktan sonra bata bulunanlar bu kadar m basitti, neden daha önce yapmadk diye mesaj atyor. çok basit bir ilem. 5-6 dakika içerisinde yaplan ilemle bir çocua umut oluyorsunuz. Bu çok büyük bir mutluluk ve hayat kayna.

- Kan verenler fotoraf gönderdi

Au, sosyal medyada görüntüsünü paylatktan sonra çok güzel dönüler aldn, birçok insann kendisine kan banda bulunduklar srada çektirdikleri fotoraflar gönderdiini dile getirerek, çok duygulandn aktard.

Bu konuda farkndalk oluturulmas gerektiine dikkati çeken Au, Diyarbakrda yayorum ama Türkiyenin birçok yerinden mesaj aldm. nsanlar bunu ne kadar çok duyurabilirse o kadar çocuun kurtulma ans var. nallah tedavi olduktan sonra her çocuk gibi benim olum da koup oynayacak. diye konutu.

Ana Sayfaya Git