Çatışmada ölen gencin ailesinin tazminat talebi reddedildi

DİYARBAKIR'ın Lice ilçesi Yolçatı köyündeki mezarlığa dikilen PKK'lı terörist Mahsum Korkmaz heykelinin kaldırılması için düzenlenen operasyon sırasında çıkan çatışmada ölen Mehdin Taşkın'ın (20) ailesinin İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı 221 bin liralık tazminat davası, mahkeme tarafından reddedildi.

Haberler 14.02.2018 - 09:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Licenin Yolçat köyü krsalnda, çatmalarda ölen PKKl teröristler için, 2013 ylnda mezarlk yapld. Bir yl sonra, PKKnn 15 Austos 1984 tarihinde Eruh ve emdinliye düzenledii saldrlarn yldönümünde, bu saldrlara katlan terörist Mahsum Korkmazn heykeli, mezarla dikildi. Terör örgütü propagandas yapld gerekçesiyle soruturma balatan savclk, heykele suç eyas olarak el konulmasna karar verildi. Karar uygulamak için 19 Austosta bölgeye giden askeri birliklere, ormanlk alandan PKKl teröristlerce ate açld. Güvenlik güçlerinin karlk vermesi üzerine çatmaarken, bana kurun isabet eden garson Mehdin Takn hayatn kaybetti. Dikildikten 4 gün sonra heykeli sökerek, el koyan askeri birliklerin dönüü srasnda olaylar çkt, Bingöl karayolu da uzun süre trafie kapand.

221 BN LRA TAZMNAT TALEB

Nereden geldii belli olmayan kurunla yaamn yitiren Mehdin Taknn cenazesi, ayn mezarlkta topraa verildi. Ailesi, idarenin hizmet kusuru olduu iddiasyla çileri Bakanlndan tazminat talebinde bulundu. Bakanln talebi reddetmesi üzerine Takn ailesinin avukat mran Gökdere, bakanlk aleyhine 221 bin liralk maddi ve manevi tazminat davas açt. Diyarbakr 2nci dare Mahkemesine savunma gönderen çileri Bakanl, zararn terörle mücadeleden doan zararlarn karlanmas kanunu kapsamnda kaldn, muhatabn Diyarbakr Valilii olmas nedeniyle bakanln hasm durumundan çkarlmas gerektiini belirterek, davann reddedilmesini istedi.

TAZMNAT TALEB REDDEDLEN ALE YARGILAMA GDER ÖDEYECEK

2nci dare Mahkemesi, Takn ailesinin 221 bin liralk tazminat talebinin reddedilmesine karar verdi. Mahkeme, 2 bin 184 liralk yarglama giderinin de Takn ailesinden alnarak çileri Bakanl avukatna verilmesine hükmetti.

Takn ailesinin avukat mran Gökdere, kararn yasaya aykr olduunu belirterek Gaziantep Bölge dare Mahkemesine istinaf bavurusu yapt.

2 KOBRA HELKOPTER VE 38 ZIRHLI ARAç SABET ALDI

2nci dare Mahkemesince açklanan gerekçeli kararda, olayla ilgili Lice Cumhuriyet Basavclnca yürütülen soruturmann devam ettii belirtildi. Dosyadaki tutanaklarda, ormanlk ve mezarlk alannda bulunan binalarn arkasndaki teröristlerin yapt saldrda çok sayda askeri aracn zarar gördüü ifade edildi. Bingöl l Jandarma Komutanlnca hazrlanan olay yeri inceleme raporunda ise 10649 ve 12086 kuyruk nolu 2 Kobra tipi helikopter üzerinde çok sayda mermi giri delii bulunduu belirtilerek, mermi istikametlerinin yerden havaya doru olduu kaydedildi. çok sayda zrhl araçta mermi girilerinin bulunduu belirtilen kararda, Operasyon birliklerinin intikal esnasndan balayarak teröristlerin uçaksavar, mayn, roketatar, el yapm patlayc ve molotof bombal saldrlarna maruz kald, 38 zrhl araç, 2 taarruz helikopterinin isabet ald, heykelin indirilmesi srasnda müzahir ahslarn canl kalkan olarak kullanldnn bildirildii anlalmtr denildi.

O SAATTE MEZARLIKTA BULUNMASI NORMAL DEL

Otopsi tutanana göre, Mehdin Taknn uzak ate mesafesinden ve bandan vurularak öldürüldüü ve ölümüne neden olan mermi çekirdiinin elde edilemedii belirtilen kararda, maktulün vücudundan mermi çekirdei çkmadndan, hangi silahtan vurulduuna dair kriminal inceleme yaplamad belirtildi. Ölüm olaynn meydana geli eklinin ve failinin belirsiz olduu kaydedilen kararda, olayn açkla kavuturulamad ifade edildi. Taknn silahl çatmaya katlan terör örgütü mensuplar içerisinde olup olmadnn kesin olarak ifade edilememesi nedeniyle, olayn terör eylemi veya terörle mücadele kapsamnda bir faaliyetten kaynaklanp kaynaklanmadnn açk olmad kaydedilen kararda, Mezarlkta toplanan göstericilerin en geç saat 04.45te çatmann yaand alanda bulunduunun kabulü gerekmektedir. Mehdi Taknn böyle bir saatte çatmann yaand mezarla çok yakn bir alanda yaral olarak bulunmas, hayatn olaan akna uygun deildir. Mehdi Takna ait sa el svabnda at artklar tespit edilmitir. darenin hizmet kusuru veya kusursuz sorumluluuna dayal olarak zararn tazminini gerektiren, yol açan nedenlerin somut olayda olumamas sebebiyle, tazminat isteminin kabulüne olanak bulunmamaktadrdenildi.

TERÖR OLAYLARINI ÖNLEYEMEYEN DARENN, ZARARI TAZMN GEREKR

darenin önlemekle yükümlü olduu halde önleyemedii baz zararlar nedensellik ba aramadan tazmin etmesi gerektii belirtilen kararda, Terör olaylar denilen bu eylemlerin, devlete yönelik olduu, anayasal düzeni ykmay amaçlad, olaylarda zarar gören kii ve kurululara kar kiisel husumetten kaynaklanmad bilinmekte ve gözlenmektedir. Sözü edilen olaylar nedeniyle zarara urayan kiiler, kendi kusur ve eylemleri sonucu deil, toplum içinde ortaya çkan olaylardan zarar görmektedir. Baka bir deyile, zararn nedeni toplumun bireyi olmaktr. Belirtilen ekilde ortaya çkan zararlarn özel ve olaand nitelikleri dikkate alnp, terör olaylarn önlemekle yükümlü olduu halde önleyemeyen idarece, yukarda açklanan sosyal risk ilkesine göre tazmini gerekir. Terör olaylar sonucu ortaya çkan zararlarn idarece tazmini suretiyle topluma pay edilmesi hakkaniyet gerei olup, sosyal devlet ilkesine de uygun düecektir denildi.

Ana Sayfaya Git