Çavuşoğlu: Başkonsolosluk konutuna girilmesini umut ediyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Dün akşam maalesef rezidansta soruşturma gerçekleşmedi. Suudiler ailesinin olduğunu iddia ettiler. Bugün buraya girilmesini umut ediyoruz." dedi.

Haberler 17.10.2018 - 12:10 Son Güncelleme : 17.10.2018 - 13:32

Dileri Bakan çavuolu, Suudi Arabistann stanbul Bakonsolosluuna girdikten sonra kendisinden haber alnamayan gazeteci Cemal Kakç olayn deerlendirmek üzere Türkiyeye gelen ABD Dileri Bakan Mike Pompeo ile görümelerin ardndan Ankara Esenboa Havalimannda gazetecilerin sorularn yantlad.

Bakan çavuolu, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann da Pompeoyu kabul ettiini hatrlatarak, mevkida ile ba baa ve heyetleraras yaptklar görümelerin de faydal ve verimli geçtiini belirtti.

Kakç olaynn, Münbiç konusunun, FETÖ ve PKK ile mücadele dahil ikili ilikilerdeki mevcut konularn hepsinin ele alndn vurgulayan çavuolu, Bundan sonra Münbiç yol haritasnn uygulanmas dahil birlikte atacamz admlar da deerlendirmi olduk. dedi.

Bakan çavuolu, 2 Ekimden bu yana kayp olan Suudi gazeteci Cemal Kakçnn akbetiyle ilgili son gelimelere dair bir soru üzerine, Pompeo yapt görümelerde Bakan Trumpn mesajlarn ilettiini söyledi. Bu konudaki kayglarn ve her eyin tüm netliiyle açkla kavuturulmas gerektii mesajn verdiini söyledi. diye konutu.

Gazetelerde çkan haberlere göre yorum yapmayacaklarn söyleyen çavuolu, Basavclk youn bir bir soruturma yürütüyor. Biraz gecikme olsa da Suudi Arabistan Bakonsolosluu binasnda biliyorsunuz aratrma-soruturma gerçekleti. Dün akam maalesef rezidansta soruturma gerçeklemedi. Ailesinin olduunu iddia etti Suudiler. Bugün buraya da girileceini umut ediyoruz. Suudi Arabistann gecikmeksizin her konuda bizimle i birlii yapmas gerektiini daha önce de söylemitik. ifadelerini kulland.

Soruturmalar ve incelemelerden sonra ortaya çkacak netice hakknda net bilgi paylalabileceini söyleyen çavuolu, Bizim elimizde de tabii ki 15 kiinin gelmesi gitmesi ve dier konularda istihbaratmzn, emniyetimizin yapt çalmalar var, basavcln balatt soruturma çerçevesinde. Ama hepsi birlikte bir neticeye vardktan sonra ancak somut bilgi verebiliriz. dedi.

çavuolu, Suudi Arabistann stanbul Bakonsolosu Muhammed el Uteybinin Türkiyeden ayrlmasna ilikin bir soru üzerine ise u yant verdi:

Bakonsolos ülkesine gidebilir. Kendisi snr d edilmi deil. Ne zaman gelip gelmeyecei konusu da benim iim deil. Kendisiyle bu konuda Suudi yetkililer karar verecek. Ama bakonsolosun özellikle bu olay gerçekletikten sonra yani Kakçnn kaybolmasndan sonra baz yaklamlar tabii ki tepki toplad. Özellikle dalga geçer gibi dolaplar açp da Bak ite burada yok demesi, saygszca davranmas doru bir yaklam deildi, tüm dünyann tepkisini toplad. Ama bakonsolosla ilgili karar tabii ki Suudiler verecek.

Bakonsolosun konutunda ve araçlarda bugün inceleme yaplabileceini söyleyen çavuolu, Bu konuda, girme konusunda aile var diye maalesef istemediler. Dün gece yaplacakt ama aldmz bilgiye göre, tabii bizim bakanlmzdan da temsilciler var stanbulda sürekli, basavclmza yardm etmek için özellikle Suudi tarafla temaslar arkadalarmz yürütüyor, ama bugün bu izinin verilmesini bekliyoruz. dedi.

Münbiçte ortak devriye bir an önce balamal

Münbiçe ilikin son durumun da ele alndn belirten çavuolu, yol haritasnn 4 Haziranda onaylandn hatrlatarak, Bir gecikme olduunu kendileri de kabul ediyorlar. Sahadaki çalmalarda gecikme olabilir ama bunun savsaklanmamas ve sahada çalan askerlerin bir direncin olmamas gerek. Bir gecikme olduunu kendileri de kabul ediyorlar. u anda ortak eitim program balad. Ortak devriyenin de bir an önce balamas gerekiyor. deerlendirmesinde bulundu.

çavuolu, YPG ve PKKllarn Münbiçten temizlenmesi gerektiinin altn çizerek, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann da Sizin burada zorluklarnz varsa Türkiye olarak biz buradan bu teröristleri temizleriz, hem de kolay temizleriz. mesajn verdiini aktard.

çavuolu, mevkida ve yan sra ABDnin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile detayl ekilde ne yapacaklarn konutuklarn anlatt.

Bu konudaki temaslarn önümüzdeki günlerde de devam edeceinin altn çizen çavuolu, Ama bu konuda çok kararl olduumuzu ve yol haritasnn uygulanmasn gerektiini bir kere daha ABD tarafna net bir ekilde söyledik. Onlarda da bu anlayn olduunu görüyoruz. diye konutu.

çavuolu, sadece Münbiçin yetmeyeceini, Fratn dousundaki ehir ve bölgelerin de istikrara kavumas konusunda mutabakat olduunu hatrlatt.

Yaptrm olmamas konusunda hemfikiriz

Bakan çavuolu, ABDnin Türkiyeye yönelik yaptrmlarnn hatrlatlmas üzerine, Yaptrmlar zaten saçma sapan eylerdi. Artk ilikilerimizde yaptrm ya da benzer eyler olmamas konusunda hemfikiriz. Yaptrmlarla ilikileri nereye götüreceksiniz. Yaptrmlar devam ederken ilikiler bir yere gitmez. ifadelerini kulland.

Bakan çavuolu, Fetullahç Terör Örgütü (FETÖ) ile ilgili en son Adalet Bakanlnn kendilerine verdii delilleri ABD Adalet Bakanlna ve FBIn balatt soruturmayla ilgili gerekli bilgi ve belgeleri yine kar tarafa ulatrdklarn görümede söylediklerini aktard. çavuolu, bu konuda da Amerikan tarafna admlar atmalar gerektiini söylediklerini anlatt.

Basnda yer alan baz haberlere ilikin deerlendirmede bulunan çavuolu, Suudi Arabistann, ABDnin Suriyede kalmasn istediinin bir sr olmadn vurgulad. çavuolu, Burada baz ortak hedefler ya da çkarlar var, bunu görüyoruz. Bunlar YPG, PKK, DEA m yoksa rann mevcudiyetini dengelemek mi o konuda net bir ekilde yorum yapamayz. dedi.

Rahip Brunson konusuna da deinen çavuolu, Brunsonn ABDye dönmesinin ardndan ilk olarak Türkiye ile ilgili çok olumlu eyler söylediini hatrlatt. Bakan çavuolu, Bugün hapishanedeki artlarn çok iyi olmadna dair haberlerde gördük. Doru mu deil mi onu da bilmiyoruz. Fakat bandan beri salk konusunda Adalet Bakanlmz yardmc olmutur. Bu konuda yarg karar verdi. O yüzden söyleyecek bir ey yok. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git