Çermik'te neler oluyor?

İlçe Kaymakamı Demir'in Mescitteki "Risale-i Nur Külliyatını" kaldırıp imha etmesiyle gündeme gelen Çermik, bu kez Savcının keyfi olarak 14 öğretmeni gözaltına almasıyla sarsıldı.

Haberler 01.03.2019 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çermikin ilk kadn Kaymakam olan Nazl Demirin ksa süre önce Kaymakamlk binasnda bulunan Mescitteki Risale-i Nur Kulliyatn görevlendirdii polis ve sivil memur aracyla toplayp, imha etmesiyle yaanan skandal olayla sarslan ilçe, önceki gece lçe Cumhuriyet savcsnn hal sahadaki maç saatinden dolay öfkelendii, 14 öretmene yönelik keyfi gözalt talimatyla, gündem oldu.

ddiaya göre 21.00 ile 22.00 saatleri arasna hal saha için rezervasyon yaptran 7erli iki takm olarak maç yapmak üzere gelen 14 kiilik öretmen gruba, Cumhuriyet Savcs müdahale etti. Savc, kendilerinin bu saate rezervasyon yaptrdklarn ve kendi grubunun futbol oynayacan söyledi. aran örentmenler, sahay terk etmelerini söyleyen savcya itiraz etti.

Öfkelenen savc, polise talimat vererek 14 öretmeni gözaltna aldrd. Polis merkezine götürülen öretmenler hakknda resmi ilem yaplmayp serbest braklrken, savc ve arkadalar futbol oynad. Yaanan skandal olay büyük tepki çekti. Milli Eitim bakan Ziya Zelçuk, olaydan büyük üzüntü duyduklarn belirterek, öretmenlerimizin yanndayz dedi.

Cumhuriyet Savcsnn ihtiras ve kibirinin imza att skandal üzerine Hakim ve Savclar Yüksek Kurulu soruturma balatt. Adalet Abdulhamit Gül ise Mesleki statüsü ne olursa olsun herkes kanun önünde eittir. Hiçbir meslek hiçbir ekilde bir imtiyaz ve ayrcalk dourmamaktadr, douramaz. Bu, Anayasamzn temel normlarndan biridir diyerek yaananlara, tepki gösterdi.

HABER MERKEZ

Diyarbakrn çermik lçesinin ilk kadn Kaymakam olan Nazl Demirin ksa süre önce Kaymakamlk binasnda bulunan Mescitteki Risale-i Nur Kulliyatn görevlendirdii polis ve sivil memur aracyla toplayp, imha etmesiyle yaanan skandal olayla sarslan ilçe, önceki gece lçe Cumhuriyet savcsnn hal sahadaki maç saatinden dolay öfkelendii, 14 öretmene yönelik keyfi gözalt talimatyla, gündem oldu. Polis merkezine götürülen öretmenler, resmi ilem yaplmadan serbest braklrken, Adalet Bakan Abdulhamit Gül, HSKnn inceleme balattn ve konunun yakn takipçisi olduunu açklad.

SKANDALLAR PE PEE

Diyarbakr Memur-Sen ve Eitim Bir-Sen Bakan Yunus Memiin sosyal medyada duyurduu olay, önceki akam ilçe merkezindeki hal sahada meydana geldi. ddiaya göre 21.00 ile 22.00 saatleri arasna hal saha için rezervasyon yaptran 7erli iki takm olarak maç yapmak üzere gelen 14 kiilik öretmen grubu, hazrlklarn yapp sahaya çkt.

SAVCI ÖFKESNE YENLD

Bu srada, Cumhuriyet Savcsnn da aralarnda bulunduu grup sahaya geldi ve kendilerinin bu saate rezervasyon yaptrdklarn söyledi. Cumhuriyet Savcs, hal sahada kendi grubunun futbol oynayacan söyledi. aran örentmenler, sahay terk etmelerini söyleyen savcya itiraz etti. Öfkelenen savc, iddiaya göre polise talimat vererek 14 öretmeni gözaltna aldrd. Polis merkezine götürülen öretmenler hakknda resmi ilem yaplmayp serbest braklrken, savc ve arkadalar futbol oynad.

ÖRETMEN O GECEY ANLATTI

Öretmenlerden E. K. çaramba akam yaadklarn ise söyle anlatt: 21:00 - 22:00 hal saha maçna geldik. Bizimle beraber baka bir grup da hal sahaya girdi. Biz top oynamaya baladk. Sonra grup sahadan çkmaynca bir karklk olduunu farkettik. Tartma olmasn diye uzaklatk ve kalenin yanna geçtik. Saha sahibini çardk, bizim maçmz var, gruba söyler misiniz çksnlar dedik. Abi savcym ve çkmak istemediini söylüyor dedi. Bizim saatimiz, biz oynamak istiyoruz, savc bey kendi saatinde oynasn dedik. Saha sahibini bunu savcya iletmesini söyledik. O da Evet, bu saat sizin ama savc imdi oynamak istediini söylüyor dedi. Ondan sonra savcnn arkadalar çkalm der gibi oldu ama savc çkmak istemedi. Biz tartma çkmasn diye hiç yanamadk, brakn tartmay, uzakta izliyorduk sadece.

Sahadan çkmadk, maç yapmaya devam ettik. Bir baktk ki etrafmzda polisler. Toplad bizi, gençler, kimliklerinizi çkarn dedi. Biz de ortluyuz, sahada ortumuzda kimlik tamyoruz dedik. Öretmen olduumuzu belirttik, polis de emir kulu olduunu ve kimliklerimizi görmesi gerektiini söyledi. TC numaramz söyledik, polis üzerimizde kimlik olmad için karakolda tutanak tutacaklarn söyleyerek bizi emniyete götürdü.

Savcnn emrine bianen bizi emniyete götürüp kimlik kontrolümüzü yapacaklarn söylediler. Orada GBTleimizi kontrol ettiler, yaklak 40 dakika bizi oyaladlar, tabiri caiz ise maçn saatinin geçmesini beklediler, sonra bizi serbest braktlar. Tutanak tutmaya bile gerek yok dediler. Maça geldiimizde savc bey arkadalaryla top oynuyordu. Yani bizi srf kendisi oynamak istedii için sahadan çkarttrd.

BAKAN YARDIMCISINDAN TEPK

Milli Eitim Bakan Yardmcs Mehmet Safran, sosyal medya hesabndan öretmenlerin gözaltna aldrlmasna tepki göstererek, Öretmenler bu ülkenin üvey evlatlar deildir, sahipsiz hiç deildir. Diyarbakr çermik ilçesinde 14 öretmenin gözaltna alnmas bizleri derinden üzmütür paylamnda bulundu.

Milli Eitim Bakanl Personel Müdürü Hamza Aydodu da sosyal medya hesabndan Diyarbakrda 14 öretmenimiz hal sahada maç yaparken gözaltna alnmtr. Adalet, ahsi ihtiraslar için kullanlamaz; öretmenlerimize reva görülen bu muameleyi iddetle knyorum. Öretmenler, toplumun çimentosudur; itibarlarnn zedelenmesi kabul edilemez eklinde paylamda bulundu.

MEMUR-SENDEN TEPK

Memur-Sen ve Eitim Bir-Sen Genel Bakan Ali Yalçn da olaya tepki gösterdi. Yalçn, sosyal medya hesabndan unlar yazd: Konuyu Adalet Bakanlna tadk. HSKy bu sevimsiz hadise için göreve davet ediyorum. HSK Konuya ilikin inceleme ve soruturma balatmtr.Bu duyarl davran için teekkür ediyorum.

BAKAN GÜL: YAKIN TAKPçSYM

Olayn duyulmasnn ardndan Adalet Bakan Abdulhamit Gül de sosyal medya hesabndan yapt açklamada Hakimler ve Savclar Kurulunun (HSK), inceleme balattn duyurarak, çermikte hal saha tartmas üzerine 14 öretmenin gözaltna alnmas ile ilgili HSK inceleme balatt. Hukukun üstünlüü, mesleki ve etik kurallar çerçevesinde Kurul müfettilerinin yapaca inceleme en ksa sürede sonuçlandrlacaktr. Konunun yakinen takipçisiyim dedi.

MLL ETM BAKANI SELçK

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, çermik ilçesinde öretmenlerin gözaltna alnmasna ilikin açklama yapt. Ziya Selçuk, çermikte öretmenlerimize yönelik yaanan olay, bir öretmen olarak bizi üzmütür. Adalet Bakanlmz tarafndan gerekli ilemler balatlmtr. Böyle bir olayn tekrar yaanmamas temennimizdir. Öretmenlerimize geçmi olsun diyor, yanlarnda olduumuzu bilmelerini istiyorum. deerlendirmesinde bulundu.

Buarada, Milli Eitim Bakan Yardmcs Mustafa Safran da yapt ikinci paylamla, duyarllklar nedeniyle Adalet Bakanl ile Hkimler ve Savclar Kuruluna (HSK) teekkür etti. Safran, Diyarbakrdaki olayla ilgili, Adalet Bakanl bata olmak üzere HSKnn hassas ve duyarl davranna teekkür ederiz. Bu tür olaylarn tekerrür etmemesi temennisiyle... paylamnda bulundu.

HALI SAHA LETMECS YAANANLARI ANLATTI

Öte yandan, Hal sahann iletmecisi Ahmet Karaalp, yaananlar anlatt. Önceki gece 22.00 ile 23.00 saatleri arasnda rezervasyon yaptklar Cumhuriyet savcsnn da içerisinde bulunduu gruptakilerin, aralarndaki bir kiinin saati arkadalarna yanl söylemesiyle 1 saat erken geldiklerini anlatan Karaalp, bu srada maça balayan öretmenlerin, dier grubun Biz oynayalm istediini kabul etmediklerini ve sonrasnda gelen polislerce gözaltna alndn söyledi. Karaalp, unlar anlatt:

ARKADALARI YALNI BLG VERM

Biz maç müracaatlarn aldktan sonra maç alan kiiye maç saati ile ilgili mesaj atarz. Online olarak bu mesaj onlara gider. Savc beyin bulunduu takmn maç müracaatn ilçeden bir esnaf satn ald. Savcnn takmnn maç saati 22.00- 23.00tü. Bunu da mesajla yolladk. Öretmenlerin maç saati ise 21.00- 22.00 idi. Ancak maç alan esnaf arkada, savc ve dier arkadalarna maç saati konusunda yanl bilgi vermesi üzerine onlar da ayn saatte buraya geldi. Savc ve dier arkadalar geldii srada öretmen arkadalar sahada maça balamt. Savcnn yannda bulunan birkaç kii öretmenlere ricada bulundu ancak onlar maça baladklar için kabul etmediler. Yaklak 20 dakika sonra polisler sahaya gelerek maç oynayan öretmenlere GBT sorgusu yapt. Baz öretmenlerin üzerlerinde kimlikleri olmaynca, onlar emniyete götürdü. Bu olay tamamyla saatlerin yanl anlalmasndan ve iletilmesinden kaynakl. letmeci olarak ben çok üzgünüm, keke yaanmasayd.

Ana Sayfaya Git