Çevre Bakanı Kurum: Sur nüfusu 3’te 1 azaldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çatışmalı sürecin ardından büyük yıkım yaşanan Diyarbakır Suriçi’nde nüfusun azalmasıyla ilgili, 2012 yılındaki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin Koruma Amaçlı İmar Planına işaret etti, bu doğrultuda nüfusun üçte bir oranında azaldığını açıkladı. Suriçi’nde yaşayan kimsenin yerinden taşınmaya zorlanmadığını savunan Kurum Sur’da toplam 5 bin 563 hak sahibiyle uzlaşma sağlandığını belirtti.

Haberler 23.11.2019 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kentsel Dönüüm projelerinin devam ettii Surun nüfusunun yeniden yaplanma sürecinde 3te 1 orannda azaldn ifade eden çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurum, Suriçinde 7 bin 87 hak sahibiyle görütüklerini, 2 bin 783 hak sahibi ile kamulatrma bedeli, bin 678 hak sahibi ile rezerv yap alan konut sözlemesi ve bin 102 hak sahibi ile Surda yaplacak konutlara ilikin sözlemenin imzalandn, toplam uzlalan hak sahibi saysnn 5 bin 563 olduunu kaydetti.

HAK SAHPLERYLE GÖRÜMELER 2019 SONUNDA TAMAMLANACAK

Plan ve Bütçe Komisyonunda HDP Diyarbakr Milletvekili Garo Paylann sorularn yazl yantlayan çevre Bakan Kurum, Suriçinde hak sahipleriyle görümelerinin 2019 ylna kadar tamamlanmasnn hedeflendii bilgisini verdi. Kurum öte yandan, çolgüzeli ve Oçkuyu mevkiinde yaplan 5 bin 637 konuttan bin 837sinin teslim edildiini söyledi ve Suriçi Bölgesinde 3 bin 100 kiiye toplamda 116 Milyon TL kira, eya yardm ve sosyal yardm ödemesi ile hak sahiplerine 96 Milyon TL kamulatrma bedeli ve 7 Milyon TL kira yardm ödenmitir dedi.

KURUM: NÜFUS 3TE 1 AZALDI

HDPli Garo Paylann, Diyarbakr Surda hak sahipleri alan terk ettirilerek yerine gelir düzeyi yüksek insanlar getirilmektedir sözüne de yant veren Kurum Suriçindeki tüm uygulamalarn 2012 ylnda Diyarbakr Büyükehir Belediyesince hazrlanan Koruma Amaçl mar Plan ve Plan Uygulama Hükümleri çerçevesinde yürütüldüünü hatrlatt.

Kurum, 2012 ylnda Diyarbakr Büyükehir Belediyesince hazrlanan koruma amaçl imar plan kapsamnda alanda üçte bir (1/3) orannda azalma meydana gelmi olup, bu vatandalarmz için Üçkuyular ve çolgüzeli mevkiinde 5 bin 637 konut üretilmi ve bu konutlardan talep eden bin 837 vatandamza anahtar teslimi yaplmtr. Ayrca, Suriçi Bölgesinde yaayan hiçbir vatandamz yerinden tanmaya zorlanmamtr dedi.

ALT YAPI ZARAR GÖRDÜ YANITI

Güneydou Anadolu bölgesinde kentsel dönüüm kapsamnda yaplan toplam harcamaya ilikin soruya ise Kurum, Güneydou Anadolu Bölgesine toplam 6 milyar 724 milyon TL kaynak harcanm olup, Diyarbakr ili özelinde bu tutar 1 milyar 400 milyon TLdir yantn verdi. Paylann, Sur ilçesi Cevatpaa, Fatihpaa, Dabanolu ve Hasrl gibi mahallelerden göç etmek zorunda kalan ailelerden kaç evine dönebilmitir sorusuna ise çevre Bakan Kurum u yant verdi:

Suriçi Bölgesinde bölücü terör örgütünün illegal faaliyetleri sonucunda Suriçi Bölgesinde özel mülkiyet konutlar ve ticaret birimleri ile kültürel deere sahip tarihi ve tescilli yaplarn birçou youn hasar alm veya yklmtr. Terör örgütünün illegal faaliyetleri sonucu 3695 bamsz bölüm yklmtr. Ayrca, alanda terör olaylar nedeniyle onlarca kilometrelik altyap a zarar görerek kullanlamaz hale gelmitir.

Ana Sayfaya Git