Ceylan Önkol’un ölümünde İçişleri Bakanlığı yüzde 90 kusurlu bulundu

Lice’nin Şenlik köyünde koyunlarını otlatırken katledilen 12 yaşındaki Ceylan Önkol’un ölümüyle ilgili açılan davada, İçişleri Bakanlığı yüzde 90 kusurlu bulundu.

Haberler 09.03.2021 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Lice ilçesi enlik Mahallesine bal Hambaz (Xanbaz) mezrasnda 28 Eylül 2009da koyunlarn otlatt srada havan mermisiyle katledilen 12 yandaki Ceylan Önkolun annesi ve babasnn maddi ve manevi tazminat istemiyle çileri Bakanl aleyhine açt davada, mahkeme Bakanl tazminata mahkum etti. Önkol ailesine hukuki destek sunan nsan Haklar Dernei (HD) Diyarbakr ubesi avukatlarnn Diyarbakr 2nci dare Mahkemesinde açt davada, aileye 283 bin TL maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verildi.

DARE KUSURLU

Mahkemenin istemi üzerine Bakanlk, idarenin kusurlu olmad yönünde savunma yapt. Mahkeme, bakanln olayn meydana geldii yerin köylülerin hayvanlarn otlatmak için geçi güzergah olarak ve çocuklarn oyun alan olarak kullanlan bir yer olmad yönünde bilgi ve belge sunmamasna dayandrd kararnda, Durum böyle olunca; insanlarn sürekli kullandklar ve yerleim yerine yakn bulunan bir alanda patlamam mühimmatn bulunmas, daval idarenin sunduu güvenlik hizmetinin gerei gibi yürütülmediini gösterdiinden, olayda daval idarenin hizmet kusurunun bulunduu sonucuna varlmtr deerlendirmesine yer verdi.

Patlamann Önkolun elindeki cisimle bombaatara vurmasyla patlamann meydana geldii yönündeki bilirkii raporuna atfta bulunan mahkeme, olayda Önkolun yüzde 10, idarenin de yüzde 90 kusurlu olduu belirtilerek, tazminat miktarnda indirime gitti. Mahkeme, Önkolun yüzde 10 kusurlu bulunmas nedeniyle anne Saliha Önkol için 124 bin 700 TL maddi tazminat isteminin 112 bin 230 TLlik ksmn, maa balanm olmas nedeniyle baba Raif Önkol için ise 77 bin 890 TL maddi tazminat isteminin 70 bin 101 TLlik ksmnn kabul etti.

Mahkeme, anne ve babann talep ettii 150 bin TLlik manevi tazminat talebinin, anne ve baba için 50 biner TL olmak üzere toplamda 100 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Mahkeme, aileye toplamda 283 bin TL ile maddi ve manevi tazminat ödenmesine, tazminata yasal faiz ilenmesine hükmetti.

Ana Sayfaya Git