Çeyrek'e dikkat!

Altına rağbetin artığı son günlerde, bazı vurguncu şebekeler düşük ayardan" piyasaya yükle miktarda "çeyrek altın" sürdükleri ortaya çıktı. Kuyumcular Odası vatandaşları uyardı. "Rengine ve sertliğine dikkat edin."

Haberler 21.01.2020 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Kuyumcular ve Sarraflar Odas (DKO) Bakan Yunus Öner, çeyrek altn alrken rengine ve sertliine dikkat edilmesi uyarsnda bulundu.

Öner, il dndan gelen baz art niyetli kiilerin, kuyumculara düük ayardan üretimi yaplan çeyrek altnlar satmak istediini, bir süre önce bunlardan birini yakalayp polise teslim ettiklerini anlatt.

Düük ayarl çeyrek altnn organize bir ekilde üretilip piyasaya sürülmeye çalldn vurgulayan Öner, çeyrek 22 ayar olmas gerekirken bunu 18-19 ayar üretip, satyorlar. Bu ekilde üretilen 18 ayar çeyrek altn ortalama 100-110 lira daha ucuza mal oluyor. dedi.

Ayar düük ürünlerin farkl illerde üretildiine dikkati çeken Öner, öyle konutu:

Bu altn üretmek bir, iki kiinin yapabilecei i deil. Organize ekilde üretimi ve sat yaplyor. Bu düük ayarl altnlar sektörde uzun yllar çalm kiiler ancak yapabilir. Güneydou Anadolu Bölgesinde üretilmesi pek mümkün deil. Türkiyenin farkl bölgelerinde bu ürünleri piyasaya sürüyorlar. Genelde çeyrekte daha çok yaplyor çünkü çeyrek, yarm ve tam altna oranla daha ucuz olduu için daha çabuk satlyor.

Bakan Öner, düük ayar altn konusunda Oda olarak kuyumcular bilgilendirdiklerini belirterek, 22 ayar altna oranla 18 ayar altnn rengi daha açktr. Ayar düük altn daha sarms ve soluk renkte oluyor. Düük ayar olduu için serttir, kolay bükülmez. Oysa 22 ayar altn kolay bükülüyor. Her kuyumcunun sertifikas var. Altn alanlar, kuyumculardan garanti belgesi özellii de tayan o sertifikalar alsn. ifadelerini kulland.

- Cezas caydrc olmal

Bir süre önce kuyumcuya ayar düük 6 çeyrek altn satmak isteyen bir genci polise teslim ettiklerini aktaran Öner, öyle devam etti:

Polise çeyrek altnlar yerde bulduunu söyledi. Daha sonra adliyeye çkarlan gencin tutuksuz yarglanmak üzere serbest brakldn örendik. Bu i organize yapld için zanllarn organize suç kapsamnda cezalandrlmasn istiyoruz. Cezas caydrc olmayan suçlar tekrar ileniyor. Yakaladmz zanlnn 20 gün sonra baka bir kuyumcuya düük ayarl altn satmaya çaltn, kuyumcunun fark etmesi üzerine kaçtn örendik.

- mitasyon taky düünde bilerek takyorlar

Yunus Öner, son dönemde sat artan altn görünümlü imitasyon taklarn düünlerde çiftlere de hediye edildiini iaret ederek, kuyumcularn kendilerine getirilen taklar içinde imitasyon olanlar tespit ettii anda çiftlerin büyük üzüntü yaadn söyledi.

Bu yöndeki ikayetlerin son dönemde çoalmaya balandn belirten Öner, mitasyon taky düünde bilerek takyorlar. Bunu düünde takan, o anda yakalansa kuyumcudan aldk bizi kandrdlar. diyeceklerdir. Oysa imitasyonun sahte olduu rahatlkla belirleniyor. Hiçbir kuyumcu imitasyonu altn diye satmaz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git