Ceza infaz kanununda değişiklik yapan kanun teklifi yasalaştı

Cumhuriyet başsavcısı, Cumhuriyet savcılarının soruşturmayı sonlandıran kararları arasında oluşabilecek farklılıkların giderilmesinde, bu kararların kanuna uygunluğunun denetlenmesinde görevli ve yetkili olacak

Haberler 18.06.2021 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin nfaz Hakknda Kanun ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalat.

Kanuna göre, Cumhuriyet basavcs, Cumhuriyet savclarnn soruturmay sonlandran kararlar arasnda oluabilecek farkllklarn giderilmesinde, bu kararlarn kanuna uygunluunun denetlenmesinde görevli ve yetkili olacak.

Yabanc hükümlüler hakknda denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezalarnn infazna karar verildii takdirde, snr d edilme ilemleriyle ilgili olarak, bu hükümlülerin durumlar çileri Bakanlnca deerlendirilecek. Böylece, yabanc hükümlünün koullu salverilmesi veya cezasnn infaznn tamamlanmas halleri bakmndan uygulanan bu tedbir, denetimli serbestlik tedbiriyle cezann infazna karar verilmesi hali bakmndan da uygulanacak.

Bulunduklar ceza infaz kurumundan, baka bir kuruma nakil talebinde bulunan hükümlülerden, maddi durumlarnn yetersizliini belgelendirmeleri durumunda nakil giderleri alnmayacak.

Hükümlüler, gerekli teknik altyapnn bulunduu kurumlarda Adalet Bakanlnca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde elektronik yöntemlerle de mektup alp, gönderebilecek.

Hükümlü tarafndan resmi makamlara veya savunmas için avukatna gönderilen mektup, faks ve telgraflar, alcs dndaki kiilerin eriimini engelleyici tüm önlemler alnarak, hükümlünün talebine göre posta yoluyla veya elektronik ortamda alcsna ulatrlabilecek.

Kamu düzeninin korunmas, kii, toplum ve kurum güvenliinin salanmas, suç ilenmesinin önlenmesi amacyla; terör suçlar, örgüt kurmak, yönetmek, örgüte üye olmak suçlar ile örgüt faaliyeti kapsamnda ilenen suçlardan mahkum olan veya tehlikeli halde bulunan, daryla iletiiminin kurum güvenlii açsndan tehlikeli olabilecei deerlendirilen hükümlülere gelen veya bu hükümlülerce gönderilen mektup, faks ve telgraflar, dijital olarak kaydedilebilecek veya fiziki olarak saklanabilecek.

Önceden bilgilendirilmek suretiyle, kapal ceza infaz kurumlarnda bulunan bu hükümlülerin yapacaklar görümeler, kamu düzeninin korunmas, kii, toplum ve kurum güvenliinin salanmas, suç ilenmesinin önlenmesi amacyla kurum yönetimi tarafndan dinlenebilecek ve elektronik cihazlar da dahil olmak üzere kaydedilebilecek.

Bu iletilere ilikin kayt veya belgeler, amac dnda kullanlamayacak, kanunda açkça belirtilen haller dnda hiçbir kii veya kurumla paylalamayacak, herhangi bir soruturma ve kovuturmaya konu edilmemi ise en geç 1 yl sonunda silinecek. Silme veya imha ilemleri, Cumhuriyet savcs tarafndan denetlenecek.

Hükümlülerin ziyaret süresi 1 saatten 1,5 saate çkarlacak. Tutuklu ve hükümlüler bakmndan hasta ziyareti amacyla verilen mazeret izinleri arasnda beklenmesi gereken asgari bir aylk süre art kaldrlacak.

Ana Sayfaya Git