Ceza yağdı!

DİYARBAKIR'da 6-7 Ekim 2014'te Kobani'ye destek için, düzenlenen eylemlerde çıkan olaylarda Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesiyle ilgili 41 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı.

Haberler 26.04.2017 - 08:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mahkeme heyeti 16 sana 5er kez arlatrlm müebbet, 2 sana 5er kez müebbet, ya küçük 6 sann her birine 110 yl hapis cezas verdi. 13 sann beraatine karar veren mahkeme, bu dosyadan beraatine karar verdii bir san da baka bir suçtan 5 yl hapis cezasna çarptrd. Firari 3 sann ise dosyas ayrld.

Güvenlik gerekçesiyle Diyarbakrdan Ankaraya nakledilen ve yaklak iki yldr devam eden durumaya Ankara 2. Ar Ceza Mahkemesinde devam edildi. Bir önceki karar durumasna, sank avukatlarndan 11i katlmad için mahkeme heyeti durumay bugüne ertelemiti. Bugünkü durumada sank avukatlarnn tamam katld.

SAVCI MÜTALAASINDA 23 SANIIN 6AR KEZ AIRLATIRILMI MÜEBBET HAPSN STEMT

Savunmalarn tamamlanmasnn ardndan celse arasnda mütalaasn açklayan duruma savcs, 3ü firari 41 sanktan 23ü için canavarca hisle veya eziyet çektirerek böldürme, Devletin birliini ve ülke bütünlüü bozmaya teebbüs, canavarca hisle öldürmeye teebbüs suçlamasyla 6ar kez arlatrlm müebbet hapis cezas istenmiti. Savc 14 sank için, olaylara katldklar yönünde yeterli delil bulunmamasn gerekçe göstererek tahliye isterken, suça sürüklenmi çocuk kapsamnda deerlendirilen sank F.K.nin ise örgüt üyesi olmamakla birlikte bilerek örgüte yardm etmek suçundan cezalandrlmasn talep etmiti.

çOCUKLARIMIZ KRL SYASETE KURBAN GTT

Bugünkü celsede savcnn mütalaasna kar müteki ve sank avukatlar ve sanklarn tek tek savunmalar alnd. Müteki avukatlarndan Murat Sadak yapt savunmasnda, HDPli vekillerin çars ile sokaa çkan caniler kurban eti datan çocuklar katlettiler. Katliam sonras güvenlik güçleri yeterince soruturma yürütmemi ve delillerin tamam toplanmamtr. Eksik bir ekilde yürütülen soruturma nedeniyle katliamda sorumluluu olan çou kii hakknda dava bile açlmad. Deliller yeterince toplanp soruturma geniletilseydi bugün savcnn beraatini istedii sanklarn belki de cezalandrlmalar istenecekti. çocuklarmz kirli siyasete kurban gitti. Katliamda sorumluluu olan herkesin en ar ekilde cezalandrlmasn istiyoruz dedi.

Müteki avukatlarndan Hasan Bozta ise soruturmann eksik yürütüldüünü belirterek, Azmettiriciler ve katliamda sorumluluu olan görevliler bu davaya dahil edilmedi. O yüzden buradaki tetikçilerin ceza almalar tek bana bir anlam ifade etmemektedir diye konutu.

Söz alan sank avukatlar da davann siyasi bir dava olduunu gerçek suçlularn olaydan sonra kaçtklarn, huzurda bulunan müvekkillerinin zorlama sonucu bu davaya sank olduklarn ileri sürdüler. Tek tek söz alan sanklar da suçsuz olduklarn belirterek beraatlerine karar verilmesini istedi.

SANIKLARA CEZA YADI

Son savunmalarn ardndan kararn açklayan mahkeme heyeti, 16 san, Devletin Birliini ve Ülke Bütünlüünü Bozmak, Canavarca hisle öldürme suçlarndan 5er kez arlatrlm müebbet hapis cezas ve her bir san ayr ayr suçlardan deiik yllarda hapis cezasna çaptrd. Sanklardan Mecnun Akkoyun ve Sedat çoban ise ayn suçlardan ceza almalarna ramen itirafç olmalar nedeniyle 5er kez müebbet ve farkl yllarda hapis cezas ald. Suça sürüklenen çocuklar kapsamnda deerlendirilen 6 sank ise ayn suçlardan 5er kez 22 yl olmak üzere 110 yl ve farkl suçlardan da deien yllarda hapis cezasna çaptrld.

14 SANIK BERAAT ETT

Mahkeme heyeti, olaylara katldklar yönünde yeterli delil bulunmad gerekçesiyle sanklardan Abdulvahap ve Abdurrahman Turan, Adem Kaçmaz, Ahmet Arif Yusufolu, Ahmet Biçici, Ahmet Tanrverdi, Ahmet Tura, Ersin Adyaman, Hasan Aldemir, Hüseyin Okçu, Yldz Doanay, Mahsun Kurt ile Ferhat Kzltepenin beraatine karar verdi.

Yasin Börü davasnda beraat eden Ferhat Kzltepe, baka bir olayda örgüt adna haraç toplad gerekçesiyle 5 yl hapis cezasna çarptrld. Firari 3 sann dosyas ayrlarak infazlarnn beklenmesine karar verildi.

KARAR SONRASI SALONDA TEKBR SESLER YÜKSELD

Kararn ardndan salonda bulunan müteki ve yaknlarndan bazlar tekbir getirdi. Sanklarnda buna kar slogan atmas üzerine güvenlik görevlileri salonu ksa sürede boaltt.

Ana Sayfaya Git