Cezaevi personeli evine gitmeyecek

Bakan Gül, "30 Nisan'a kadar duruşmalar ve acil olmayan tüm işler ertelenmiştir." açıklamasında bulundu. Gül, "Bugünden itibaren cezaevlerinde görev yapan personel, belirlenen süreler sonunda evlerine gönderilmeyecek, izole edilen yerlerde kalacak." ifadelerini kullandı.

Haberler 31.03.2020 - 11:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakan Abdulhamit Gül, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamnda, cezaevlerinde görev yapan personelin dünden itibaren belirlenen süreler sonunda evlerinde deil, izole edilen yerlerde kalacaklarn belirterek, bu konuda kamuya ait yurt, misafirhane, eitim merkezi gibi sosyal tesislerden yararlanlmas için yerel düzeyde görümeler yaptklarn bildirdi.

Adalet hizmetlerinde Kovid-19a kar alnacak tedbirlerle ilgili koordinasyon toplantlarnn üçüncüsü Ankara Hakimevinde yapld.

Adalet Bakan Abdulhamit Gül bakanlndaki toplantya Hakimler ve Savclar Kurulu (HSK) Bakanvekili Mehmet Ylmaz, HSK Birinci Daire Bakan Halil Koç, Türkiye Barolar Birlii Bakan Metin Feyziolu, Türkiye Noterler Birlii Bakan Dursun Cin, Bakan Yardmclar Cengiz Öner, Zekeriya Birkan, aban Ylmaz ve Uurhan Ku ile Adalet Bakanl bürokratlar katld.

Bakan Gül, koordinasyon toplantsndan sonra gazetecilere açklama yapt.

Hayatn bir an önce normale dönmesinin herkesin sorumluluunda olduunu ifade eden Gül, kimsenin bana bir ey olmaz diye düünme lüksünün ve bakalarnn saln tehlikeye düürme hakknn olmadn söyledi.

Uyulacak her tedbirin olaan günlere dönüü her gün biraz daha ksaltacan vurgulayan Gül, salgn riskinin ilk gününden bu yana adliyelerde, ceza infaz kurumlarnda, noterliklerde ve Bakanln sorumluluk alanndaki birçok kurumda alnan tedbirleri titizlikle sürdürdüklerini dile getirdi.

CEZAEVLERNDE GÖRÜ ZORUNLULUK HALNDE

Bilim Kurulunun tavsiyeleri dorultusunda Bakanlk tarafndan, ceza infaz kurumlarnda alnan tedbirleri iki hafta daha uzattklarn anmsatan Gül, sözlerini öyle sürdürdü:

Hükümlü ve tutuklularn daryla temasn kesmek için aldmz tedbirler çerçevesinde, açk ve kapal ceza infaz kurumlarndaki avukat ziyareti dahil bütün görüler, açk ceza infaz kurumlarnda kalanlarn özel izin haklar, hastalk ve güvenlik durumlar dnda bir ceza infaz kurumundan bir baka kuruma yaplan nakiller, kurum d çalma ve i yurdu faaliyetleri, birden fazla koula birlikte yaplan toplu faaliyetler, aile görüme odalarnn kullanm, ceza infaz kurumlarnda anneleriyle kalan 0-6 ya grubu çocuklarn kree ve ana okuluna gitmeleri ve çocuklarn dardaki ebeveynleri ya da yaknlarna teslim edilmesi uygulamas iki hafta süreyle ertelenmitir. Tutuklu ve hükümlü yaknlar ancak zorunluluk varsa ve Cumhuriyet Basavcl uygun görürse ziyaret yapabilecektir. Avukatlar da zorunlu durumlarda maske, eldiven gibi tedbirler alarak sadece kapal görü gerçekletirebileceklerdir. Bu tedbirlerin ne kadar süreyle devam edeceini Bilim Kurulunun tavsiyeleri belirleyecek.

Gül, aldklar tüm tedbirlerin tutuklu ve hükümlülerin saln korumak için olduunu aktard.

- CEZAEV PERSONELNE ZOLASYON

çeride herhangi bir rahatszl bulunan varsa ivedilikle hastanelere sevkinin salandnn altn çizen Gül, hasta olan tutuklu ve hükümlülerin tedavileri tamamlandktan sonra kuruma kabul edildiini bildirdi.

Hastaneden gelen tutuklu ve hükümlülerin ayr bir bölümde 14 gün tutulduktan sonra odasna alndna dikkati çeken Gül, Dolaysyla, dardan içeriye, içeriden darya temas olabilecek asgari seviye indirmi bulunuyoruz. Bugünden itibaren ceza infaz kurumlaryla ilgili aldmz tedbirlere bir yenisini ekliyoruz. Kurumlarda görev yapan tüm personel kurum idarelerince belirlenen süreler sonunda evlerine gönderilmeyerek, izole edilen barnma yerlerinde kalacaklardr. Bu noktada, kamuya ait yurt, misafirhane, eitim merkezi gibi sosyal tesislerden yararlanlmas için yerel düzeyde görümeler balamtr. Bu konuda Bilim Kurulu ile de görümeler devam etmektedir. Biz kurumsal alt yapy hazrlam durumdayz. ifadelerini kulland.

Gül, ceza infaz kurumlar hakkndaki bir dier gelimenin de hükümlü ve tutuklularn yaknlaryla yapacaklar telefon görüünde görüntülü görüebilmesi konusu olduunu söyledi.

- GÖRÜNTÜLÜ GÖRÜMENN TEKNK ALTYAPISI BALADI

Cumhurbakan Erdoan tarafndan geçen günlerde imzalanarak Resmi Gazetede yaymlanan yönetmelikle mevzuat alt yapsnn tamamlandn hatrlatan Gül, Teknik alt yapy da hazrlamak üzere arkadalar çalmalara baladlar. Projemizin amac, bir bütün olarak akll teknolojilerin ceza infaz kurumlarna entegrasyonudur. Dolaysyla sadece görüntülü görüme deil; dilekçe, kantin, kütüphane, saym, e-doktor, e-mektup gibi pek çok i ve ilem teknolojinin imkanlaryla daha çabuk ve daha az masrafla görülecektir. diye konutu.

Adalet Bakan Gül, bir dier önemli konunun da normal dönemlerde her gün 100 binlerce insann giri çk yapt adliyelerdeki, icra dairelerindeki insan sirkülasyonunu durdurmak olduunu vurgulad.

Geride braklan haftada Mecliste kabul edilen yasa teklifiyle Adli ve dari Yarg lk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye ve Bölge dare Mahkemelerindeki durumalarn ertelenmesi için Hakimler ve Savclar Kuruluna yetki verildiini anmsayan Gül, unlar söyledi:

Yasa çkar çkmaz HSK bir çalma yapt. Tutuklu ve acil iler, yürütmenin durdurulmas, zamanamna az bir süre kalm ve dier acele iler haricinde tüm durumalar ertelenecek. Konunun ayrntlarn, erteleme süresini, yarg mensuplarnn nöbet ilerini ve dier tedbirleri HSK bugün yarg tekilatna duyuracak. Yargtay ve Dantaydaki durumalar erteleme yetkisi ise bu yüksek mahkemelerin Bakanlar Kuruluna verildi. Söz konusu Kanunun Sayn Cumhurbakanmz tarafndan onaylanmasyla, yargda sürelerin durdurulmasna ilikin düzenlemeler de hayata geçti. cra-iflas hukuku dndaki tüm süreler 13 Mart-30 Nisan aras için durduruldu. cra ilemleri ise Cumhurbakanmzn daha önce Resmi Gazetede yaymlanm olan Kararna uyumlu ekilde 22 Mart-30 Nisan aras durduruldu.

- AVUKAT ÖDEMELER

Bu gelimelerin uygulamadaki yansmalarn, avukat meslektalarn beklentilerini Barolar Birlii Bakan Metin Feyziolunun toplant heyetiyle paylatn bildiren Adalet Bakan Gül, Avukat meslektalarmza 6 Nisan itibaryla CMK ödemeleri tümüyle yaplm olacak. Yine ayn tarih itibaryla beraat dosyalarnda vekalet ücretleri de büyük ölçüde ödemeye hazr hale getirilmektedir. Arabuluculuk ve uzlatrma gibi ödemeler için de gerekli hazrlklar yaptk. Bildiiniz gibi, stajyer avukatlarn idari izin süresini 30 Nisana kadar uzatmtk. Bu kapsamda, avukatlk staj listesine yazlma, avukatlk ruhsatnamesi verilmesi ve baro levhasna avukat olarak yazlma gibi ilemler için gerekli salk raporunun daha sonra sunulmas da kararlatrlmtr. deerlendirmesinde bulundu.

Bakan Gül, toplantda, Noterler Birlii Bakan Dursun Cinin de geçen haftalarda alnan tedbir kararlarnn sonuçlarn paylatn, noterlerde kalabalklamann azaldn dile getirdi.

Noterliklerin açk olduunu ifade eden Gül, vatandalara bu süreçte zaruri olmadkça noterliklere gitmemelerini, zorunlu olmayan ilemleri salgn tehlikesi sonrasna ertelemelerini önerdi.

Gül, görevi gerei ehir dna çkmak zorunda kalan noterler ve avukatlar için de kolaylatrc ve genel bir uygulama yapmay planladklarn, bunu da gelecek günlerde hayata geçireceklerini vurgulad.

- ADALETN ZOLASYONU OLMAZ

Amaçlarnn tüm dünyann boutuu koronavirüs salgnn en az zararla atlatmak için insan sirkülasyonunu azaltmak, hayat geçici bir süre eve sdrmak olduuna deinen Gül, öyle konutu:

Ülkemizde kesintisiz ileyen bir hukuk sistemi mevcuttur. Bir maduriyeti veya ikayeti olan vatandalarmz için adaletin kaps daima açktr. Adaletin izolasyonu olmaz. Koronavirüsle mücadelemizi verirken, sosyal mesafeyi koruyacaz ama adaletle aramza mesafe koymayacaz. nsanlk tarihine geçecek bu olaan d dönemde de adalet, milletimizin huzuru için aralksz çalmaktadr.

Salgn hastalk tehlikesinden dolay ortaya çkan bu sra d süreci frsata çevirmek isteyenlerin karsnda hukuk vardr, olmaya devam etmektedir. Korona salgn karsnda Cumhuriyet Basavclklar toplumun ortak hukukunu, huzurunu, menfaatini korumak için son iki haftada 58 ilde 459 kii hakknda soruturma balatmtr. Koronavirüsle ilgili sosyal medyada manipülatif haber ve paylamlarla ilgili 385 kii, 65 ya üstü vatandalarmza rencide edici davranlarla ilgili olarak 8 kii, karantina tedbirine aykr davranma eylemleri ile ilgili 11 kii, stokçuluk, karaborsa, kaçak maske satmak gibi ticari hayata kar suçlar kapsamnda da 55 kii hakknda soruturma ilemi yaplmtr.

Adalet Bakan Gül, salk çalanlarna kar milletin büyük bir destek ve teveccühünün olduunu ancak münferit de olsa baz olaylarn böyle bir dönemde bile yaandn üzülerek gördüklerini söyledi.

Salk çalanlarna kar her türlü sözlü ya da fiili müdahale ve iddet eylemlerinin de hukuken karln bulduunu, gerekli koruma tedbirlerinin yarg mensuplar tarafndan gecikmeden uygulandn anlatan Gül, vatandalarn sal için kendi saln riske atarak çalan kiilere kar yaplan bu tarz müessir ve müessif eylemleri iddetle knadn kaydetti.

- YURTLARI SALIK çALIANLARI çN çALIIYOR

Zor zamanlarda hükümlülerin de i yurdu müdürlüklerindeki atölyelerde salk çalanlar için birçok ürünün imal ettiklerine dikkati çeken Abdulhamit Gül, sözlerini öyle tamamlad:

11 ceza infaz kurumunda bulunan hükümlüler ayda 1,5 milyon maske üretmekteler. Maskenin yan sra, ameliyat önlüü, tulum gibi 80 çeit hastane tekstil ürünü ve tek kullanmlk ürün imal ederek ihtiyac olan salk kuruluuna gönderiyorlar. Ayrca tonlarca kolonya ve el dezenfektan üretimi de gerçekletirilmektedir. Bu çaba, millet olarak zor zamanlarda nasl kenetlendiimizin, birlik ve beraberliimizi nasl tesis ettiimizin bir göstergesidir.

Bu vesileyle koronavirüsle mücadelede, salk sektörümüze ve vatandalarmza destek olan, i yurtlarmzda görevli herkese teekkür ediyorum. Yine, esnek çalma yöntemiyle birlikte devlette devamllk esasyla nöbetini ifa eden personelimize, infaz koruma memurlarmza ve yarg mensuplarna teekkürlerimi sunuyorum.

Ana Sayfaya Git