Cezaevi raporu!

Diyarbakır Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu cezaevlerinde yaşanan ihlallere ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Rapora göre cezaevlerinde ihlaller artarak devam ediyor.

Haberler 06.07.2021 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cezaevlerinde hak ihlalleri haberleri gelmeye devam ediyor. Cezaevlerinde yaanan ihaleler ile ilgili haber basnda yer almas yan srsa, Diyarbakr Barosuna ihlaller ile ilgili çok sayda bavuru var. Bavurularn ardndan Diyarbakr Barosu Cezaevi zleme Komisyonu Diyarbakr ve Elaz Ceza nfaz Kurumu Kampüs Cezaevleri, Urfa 1 ve 2 Nolu ve Siverek T Tipi Ceza nfaz Kurumlar, Bayburt M Tipi Kapal Ceza nfaz Kurumu ve Erzincan T Tipi Ceza nfaz Kurumlarna ziyaretler gerçekletirerek yaana ihlallere ilikin rapor hazrlad. Diyarbakr Barosu Cezaevi zleme Komisyonu ihaleler ile ilgili verilen yer ald raporu açklad.

MAHPUSLAR LE BRE BR GÖRÜME YAPILDI

Diyarbakr Barosu Cezaevi zleme Komisyonu heyeti, bavurularn yapld cezaevlerine giderek mahpuslarla birebir görütü. Cezaevlerinde inceleme yapan Diyarbakr Barosu Cezaevi zleme Komisyonu, cezaevlerinde yaanan ihaleleri balklar halinde sralad. Bu ihaleler kence-Darp-kötü muamele, Dilekçe-haberleme ve iletiim hakk ihaleleri, Salk ve tedavi hakk ihlalleri, Açlk grevleri ve Covid-19 sürecinde yaanan sorunlar yaam alanlarndaki hak ihlalleri eklinde sraland.

K.Ö: SÜNGERL ODADA KENCE GÖRDÜM

kence-Darp-kötü muamele balnda cezaevlerinde yaanan darp, iddet bavurular ve bu bavurulara ilikin tespit sraland. Bu bavurulardan biri Mart aynda Diyarbakr 3 Nolu T Tipi Ceza nfaz Kurumunda bulunan K.Öye ait. K.Ö, Diyarbakr 3 Nolu T tipi Ceza nfaz Kurumunda akvaryum odas diye adlandrlan kameralarn olmad, hiçbir ikence tespitinin yaplamayaca ekilde düzenlenen süngerli oda veya yumuak oda olarak nitelendirilen ikence odalarnda defalarca ikenceye maruz kaldn aktard. En son 03 Mays 2021de elleri arkadan kelepçeli bir vaziyette urad ikence sonrasnda sol el baparmann krldn aktaran K.Ö, kendisinin Espiye L Tipi Cezaevinden sevk ile getirilirken de burada çplak aramaya maruz kaldn belirterek, cezaevinde ikencenin çok fazla olduunu ve mahpuslarn bunu duyurmaktan çekindiklerini aktard.

HABERLEME VE LETM HLALLER DEVAM EDYOR

Cezaevlerinde dilekçe, haberleme ve iletiim hakk ihlalleri ile ilgili çok sayda bavuru var. En çok ikyete dilen konu mahpuslara Yeni Yaam, Evrensel, Bir Gün gibi yasal gazetelerin verilmemesi. Mahpuslar mektup, dilekçe gibi iletiim araçlarn kullanrken, bunlarn akbetini takip edebilmek için uygulanan herhangi bir takip sisteminin olmamasndan ikyetçi. Raporda dilekçe, haberleme ve iletiim hakk ihlalleri konusunda cezaevlerinde yaanan sorunlar yer ald.

SALIK VE TEDAV HAKKI ENGELLENYOR

Raporda salk ve tedavi haklar konusunda yaanan ihlallere ilikin tesitler de yer ald. Mahpuslarn hastaneye sevk taleplerinin ya hiç karlanmadn yada geciktirilerek karlandnn belritildii raporda, Hapishane revirinde uzman hekim yok. Hücre tipi ring araçlar ile hastaneye sevk, kelepçeli muayene ve tedaviye zorlanma, muayene odasnda asker bulunmas, ilaçlarn düzenli olarak verilmemesi, hastanelerin mahpus koularnn olumsuz koullar, ar hasta mahpuslar bakmndan Adli Tp Kurumunun olumsuz raporlar, diyet beslenme taleplerinin karlanmamas gibi süreen sorunlara pandemi sürecinde yenileri eklenmitir. Tedaviye eriimin tamamen durdurulmas ve karantina uygulamas ile ortaya çkan sonuç, özellikle ar ve kronik hastal olan mahpuslar bakmndan yaam hakk ihlallerine zemin hazrlamaktadr ifadeleri yer ald.

AçLIK GREVLER: GREVE GRENLERN TIBB TAKB YAPILMIYOR

Açlk grevleri balnda mahpuslarn 27 Kasm 2020 tarihinde mralda uygulanan tecrit bata olmak üzere cezaevlerinde yaanan hak ihalelerine ilikin açlk grevinin devam ettii hatrlatld. Cezaevlerinde balatlan açlk grevinin 5er günlük dönüümlü bir ekilde sürdüünün belirtildii raporda, Yetkililerin ve kamuoyunun gösterecei tepkiye bal olarak daha yaygnlamas ve süresiz dönüümsüz bir hale dönümesi ihtimali de göz ard edilmemelidir denildi. Raporda baz cezaevlerinde greve girenlerin tbbi takibinin yaplmad, grevcilere sadece tuz-limon verildii, herhangi bir ilaç-vitamin verilmedii belirtildi.

COVD-19: MAHPUSLARA DORU BR FLYASYON UYGULANMIYOR

Covid-19 sürecinde yaanan sorunlar yaam alanlarndaki hak ihlaller konusuna da ciddi ikayetlerin olduunun belirtildii raporda yer alan tespitler unlar: Diyarbakr Kadn Kapal Ceza nfaz Kurumunda; 05 Mays 2021 tarihinde mahpuslar arasnda pozitif vakalar çkmtr. Ancak 9 günlük bayram tatilinin de araya girmesini de gerekçe göstererek mahpuslara doru bir filyasyon uygulanmamtr. B11 kouunda bulunan pozitif vakann kaynann personel üzerinden bulam olduu ihtimalinin yüksek olmasna ramen ve mahpuslarn defalarca talep etmesine ramen ilk vakadan itibaren covid-19 test taramas yaplmamtr. B12 kouunda pozitif vaka çkmas üzerine mahpuslarn testi yaplmayanlar da temasl olarak ayrca karantinaya alnmalar ile gereksiz ve yanl uygulama ile mahpuslar üzerindeki tecrit artmtr.

ÖNER VE TESPTLER

Cezaevlerinde yaanan hak ihalelerinin detaylarnn yer ald raporda öneriler ve tespitler maddeler halinde sraland:

-Sorunun kayna olan yetkili kii ve kurumlarn suç oluturan eylemleri hakknda suç duyurusunda bulunmas, özellikle kelepçeli muayenede direten hekimlerin kimlik bilgilerinin tespiti ile hakknda gerek tabip odas gerekse Tabipler Birlii nezdinde gerekli ilemlerin yaplmas için bavuruda bulunulmas

-Hasta mahpuslarn tedavi ve yaam artlarnn iyiletirilmesi için ile ilgili gerekli bavurulann yaplmas,

-Açlk grevine girenlerin tbbi takibinin yaplmas, vitaminlerin verilmesi hususunda gerekli tüm bavurularn yaplmas,

KAMU GÖREVLLER HAKKINDA ETKN BR SORUTURMA YÜRÜTÜLMEL

-Cezaevi idaresi ve cezaevi savclyla tespit edilen hak ihlalleri ile ilgili görüme yaplmas, cezaevlerinin sorunlar hakknda ilgili ulusal ve uluslararas kurumlara bilgilendirilme yaplmas ve gerekli bavurularn yaplmas,

-Cezaevlerinde yaanan hak ihlali iddialarna ilikin olarak ilgili kamu görevlileri hakknda etkin bir soruturmann ve kovuturmann balatlmas, soruturmann sallahiyeti açsndan kamu görevlerinin aça alnmas yada bulunduklar cezaevlerinden baka bir cezaevine tayinlerinin çkartlmas,

-Yaanlan hak ihlalleri ile tecritin artt cezaevlerine yönelik kamuoyunda duyarllk oluturmas ve gelinen noktada durumun vahametinin anlalmas için kamuoyu oluturulmas, önerilmektedir.

Ana Sayfaya Git