Cezaevi ve hastanelere "habersiz" inceleme

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), hastane ve cezaevlerine habersiz ziyaretlerde bulunacak, incelemeler yapacak.

Haberler 22.10.2017 - 13:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye nsan Haklar ve Eitlik Kurumu (THEK), hastane ve cezaevlerine habersiz ziyaretlerde bulunacak, incelemeler yapacak.

Geçtiimiz yl nisan aynda Özel Tekilat Kanunu ile kurulan ve bu yl mart aynda da kurul üyeleri belirlenen THEK, ilk olarak yönetmelik hazrlklarn ve kuruma ilikin çalmalarn gerçekletirdi.

THEK, kence ve Dier Zalimane, Gayri nsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Kar Birlemi Milletler Sözlemesine ek ihtiyari protokol hükümleri çerçevesinde kiilerin özgürlüklerinden yoksun brakld ya da koruma altna alnd yerlere ziyaretlere balad.

Kurum Bakan Süleyman Arslan, Bakan Yardmcs Selahattin Doan ile kurul üyeleri Dilek Ertürk, Harun Mertolu ve Mehmet Emin Genç, ilk ziyareti Trabzon E Tipi ile Rize L Tipi Kapal Cezaevlerine yapt. Heyet, emniyet müdürlüklerindeki gözalt merkezlerinde de incelemelerde bulundu.

ncelemelerini sürdürecek THEK, cezaevlerinin yan sra nezarethane, geri gönderme merkezi, mülteci kamplar, hastaneler ve psikiyatri merkezlerine ziyaretlerde bulunacak. ncelemelerin yaplaca ziyaretler zaman zaman habersiz gerçekletirilecek.

- Tavsiye kararlar verecek

Mekanlarn fiziki artlarn gözleyecek kurul, söz konusu yerlerde kalanlarla da görümeler yapacak.

THEK, kurumlardaki muamele koullarn inceleyerek tavsiye kararlar hazrlayacak.

Bavurular dourdan ya da posta yoluyla kabul eden, internet üzerinden bavuru alnmas için de çalma yapan THEK, valilikler ve kaymakamlklarn yan sra bavurular, Ulusal Yarg A Platformuna (UYAP) geçildikten sonra adliyeler araclyla da alabilecek.

Ana Sayfaya Git