Cezaevinde işkenceli 'kasten öldürme' iddiasına dava

ORDU Efirli E Tipi Kapalı Cezaevi'nde, geçen yıl koğuşta rahatsızlanarak hastaneye kaldırılırken yolda yaşamını yitiren 34 yaşındaki Serhat Kaya'nın, kaldığı koğuşta 7 mahkum tarafından işkence yapılıp dövülerek öldürüldüğü iddia edildi.

Haberler 19.07.2017 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ddiaya göre olay 15 Ekim 2016 tarihinde Ordu Efirli E Tipi Kapal Ceazevinde meydana geldi. ddiaya göre çeitli suçlardan dolay cezaevinde kalan Diyarbakr nüfusuna kaytl Serhat Kaya, ayn kouta kalan tutuklular tarafndan ikenceyle dövülerek ar yaraland. Ambulansla hastaneye sevk edilen Kaya, tüm müdahalelere ramen öldü. Kouta yaplan olay yeri incelemesinde ise Kayann ölüm nedeniyle ilgili herhangi bir delil elde edilemedi. Trabzon Adli Tp Kurumunda yaplan otopsinin ardndan Kayann cenazesi, Diyarbakra gönderilerek burada topraa verildi.

ç ORGAN YARALANMASINA BALI ç KANAMA

stanbul Adli Tp Kurumu 1inci Adli Tp htisas Kurulu tarafndan verilen raporda ise Serhat Kayann iç organ yaralanmasndan gelien iç kanama sonucu öldüü belirtildi.

Ordu Cumhuriyet Basavcl tarafndan olayla ilgili yürütülen soruturma tamamland. Serhat Ar Ceza Mahkemesine gönderilmek üzere geçen 4 Nisanda hazrlanan iddianamede, halen cezaevinde tutuklu olan D.Y. (27), E.D. (25), E.T. (22), M.D. (41), O.K. (34), R.E.A. (25) ve Y.T. (43) hakknda kasten öldürme suçundan dava açlmas talep edildi. Olayn ardndan 7 tutuklu çeitli cezaevlerine nakledildi.

CHPL TORUN MECLSE TAIDI

CHP Genel Bakan Yardmcs Seyit Torun, cezaevindeki kasten öldürme olayn Türkiye TBMMye tayarak, Adalet Bakan Bekir Bozdan yantlamas istemiyle bu gün TBMM Bakanlna soru önergesi verdi. Torun, konunun yarg sürecinde olduunu hatrlatarak, tank mahkum ifadelerinin kan dondurucu nitelikte olduunu belirtti. Efirli Cezaevinde insanlk d ikencelere maruz kalarak ölen hükümlünün ölmeden önce yaadklarnn kabul edilemez olduunu belirten Torun öyle dedi:

Buras bir cezaevi, mahkumlar engelli mahkumu alyor, üst katlara çkaryor, çrlçplak soyuyor, slak havlularn içine piller konulup topuz yaplyor ve saatlerce dövülüyor. Bu arada ikence sesleri duyulmasn diye televizyonlarn sesi son seviyeye kadar açlyor, müzik çalnyor. Bu nasl bir cezaevidir. Bu cezaevinin yetkilileri tüm bu insanlk d ikenceler yaplrken nerededirler. Tüm bu yaananlara niye engel olunmamtr. Engelli bir mahkum dier mahkumlar tarafndan dövülerek öldürülürken cezaevinin müdürü, yardmcs, gardiyanlar buna nasl göz yummulardr. Buna engel olmayan, göz yuman kim varsa cezalandrlmas gerekir.

Seyit Torun soru önergesinde, olayla ilgili soruturma yaplp yaplmad, aça alnan cezaevi yöneticisi olup olmad, cezaevlerinin hangi zaman aralklarnda denetim yaplp yaplmad, bir daha böyle bir olay yaanmamas için Adalet Bakanl yetkililerinin hangi önlemleri ald konularnda Bakan Bozdadan bilgi istedi.

Ana Sayfaya Git