CHP ve HDP'li yargılanıyor

HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkcü ve CHP Milletvekili Mahmut Tanal hakkında, 2014'te Şişli'de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansor kazasının meydana geldiği şantiyenin önündeki protesto gösterisinde "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etme" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarını işledikleri iddiasıyla yedişer yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı

Haberler 09.11.2016 - 08:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ddianamede, Tanal ve Kürkcünün güç kullanlarak kolluk kuvvetini engellemesine ilikin olayn tutanann gönderilmesi üzerine soruturma balatld belirtilerek, üpheliler hakknda yeterli maddi delillerin ve hakl hukuki sebeplerin bulunduuna dair kanaate ulald vurguland

stanbul Cumhuriyet Basavclnca, HDP Milletvekili Erturul Kürkcü ve CHP Milletvekili Mahmut Tanal hakknda, ilide 10 içinin hayatn kaybettii asansör kazasnn meydana geldii antiyenin önündeki protesto gösterisinde Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet etme ve görevi yaptrmamak için direnme suçlarn iledikleri iddiasyla yedier yla kadar hapis cezas istemiyle iddianame hazrland.

stanbul Cumhuriyet Basavcl Özel Soruturma Bürosu tarafndan hazrlanan iddianamede, Erturul Kürkcü ve Mahmut Tanal üpheli, ili lçe Emniyet Müdürlüü de ihbarc sfatyla yer ald.

ddianamede, 6 Eylül 2014te ilide inaat devam eden ve Torunlar Firmasna ait alandaki asansörün dümesi sonucu 10 kiinin hayatn kaybetmesi olayn ilikin yaplan protestolara yer verildi.

çeitli siyasi parti, sendika, dernek ve sivil toplum kurulularna mensup kii ve gruplarn sosyal medya araclyla çar yaparak, 7 Eylül 2014te olayn meydana geldii yerde topland, kolluk kuvvetinin de gerekli güvenlik tedbirlerini ald anlatlan iddianamede, milletvekilleri Tanal ve Kürkcünün yaklak 2 bin kiiden oluan grupla Büyükdere Caddesini Mecidiyeköye doru araç trafiine kapattklar aktarld.

Katlmclarn Kaza deil bu cinayet, çilerin kaderi patronlara yazlsn, çilerin birlii sermayeyi yenecek, emek özgürlük eklinde çeitli sloganlar att ve dövizler tad belirtilen iddianamede, basn açklamas yapldktan sonra yaklak 100 kiiden oluan marjinal eilimli bir grubun, çevreye zarar vermeye balamas, ta ve ie atmas üzerine TOMA ile müdahale edildii kaydedildi.

- Tanal, TOMAnn üzerine çkt

Bu srada milletvekillerinden Mahmut Tanaln, söz konusu iddet gösteren gruba yönelik hareket eden TOMAnn üzerine çkarak, araç kullananlarn görev yapmasna müsaade etmedii, milletvekili Erturul Kürkcü ile orada bulunan sendika temsilcileri tarafndan güç kullanlarak kolluk kuvvetinin engelledii belirtilen iddianamede, olayn tutanann stanbul Cumhuriyet Basavclna gönderilmesi üzerine soruturma balatld bildirildi.

ddianamede, baz üpheliler hakknda TOMAnn zarar görmesi, kolluk görevlisinin yaralanmas, bir özel bankann ATM cihaznn zarar görmesi ile Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefetten dava açld anmsatld.

Milletvekilleri hakknda hazrlanan fezlekenin de Adalet Bakanlna gönderildii kaydedilen iddianamede, 8 Haziran 2016da milletvekillerinin yasama dokunulmazlnn kaldrlmasna ilikin Anayasada deiiklik yaplmasn öngören kanunun Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girmesi üzerine fezlekenin stanbul Cumhuriyet Basavclna iade edildii anlatld.

- üpheliler hakknda yeterli delil ve hakl hukuki sebep bulunuyor

ddianamede, üpheli Mahmut Tanaln savcya verdii ifadede, hakkndaki iddialar kabul etmeyerek, kovuturmaya yer olmadna dair karar verilmesini talep ettii belirtildi.

Dier üpheli Erturul Kürkcünün de ifadesinin alnmas amacyla Ankara Cumhuriyet Basavclna talimat yazld aktarlan iddianamede, Kürkcünün savcla sunduu dilekçede, milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyesi olduu için yasama sorumsuzluu ve dokunulmazl bulunduunu, AKPM üyelii sona erene kadar ifadeye çarlma dahil hiç bir ilem yaplamayacan, soruturmann üyeliinin sona erene kadar ertelenmesini gerektiini görüünü ilettii kaydedildi.

üpheliler hakknda yeterli maddi delillerin ve hakl hukuki sebeplerin bulunduuna dair kanaate ulald anlatlan iddianamede, üpheli Kürkcünün ileri sürdüü Parlamento ve AKPM üyeliinden doan baklk kapsamnda olmayan eylemlerden dolay kamu davas açlmasna dair hukuki engelin bulunmad vurguland.

ddianamede, 26. dönem milletvekilleri üpheliler Mahmut Tanal ve Erturul Kürkcünün Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet ve Görevi yaptrmamak için direnme suçlarndan ayr ayr 2 yl 2 aydan yedier yla kadar hapis cezasna mahkum edilmeleri istendi.

Ana Sayfaya Git