CHP'de kurultay bilmecesi imza sertleşmesine döndü

Muhaliflerin '604 imza tamam' açıklamasına Genel Merkezin 'O zaman getirin gereğini yapalım' diye cevap vermesi yeni bir tartışmaya neden oldu.

Haberler 22.07.2018 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHPde 24 Hazirandan sonra balayan parti içi tartmalar ilk haftann sonunda imza restlemesine dönütü. Cumhuriyetin haberine göre muhalif kanat dün 604 imzaya ulatklarn söylerken, muhaliflerin en çok 470 imza toplayacan belirten parti yönetiminden kar hamle geldi.

MUHALFLERE REST

Genel Bakan Yardmcs Muharrem Erkek, 604ü sunarsanz gereini yaparz diyerek muhaliflere rest çekti. Muharrem ncenin A takmndan Bilecik milletvekili Yaar Tüzün ise mzalar tüzükte yazl olan sürede teslim edilecek diyerek Genel Merkezin davetini reddetti. 24 Haziran seçimlerinin hemen ardndan CHPde balayan liderlik ve diiim tartmalarnda nceye yakn isimler bu hafta bandan itibaren örgüte Deiim ve Umut Kurultay ad verdikleri seçimli olaanüstü kurultay için çar yapmt. Muhalif kanat, gerekli olan delege saysnn nitelikli çounluunun imzasnn ilk 3 günde toplanacan söylemiti.

AçIKLAMAYA KARI HAMLE

nce ekibinin verdii bilgilere göre imza maratonunda ilk gün 353, ikinci gün 466, üçüncü gün 526 olan imza says dördüncü günün sonunda 564, 5. günün sonunda 604e ulat. Muhaliflerin açklad 604 rakamnn ardndan Genel Merkezden yaplan açklamayla kar hamle geldi.

GENEL MERKEZE SUNUN TEKLF

Basn açklamas yapan Genel Bakan Yardmcs Muharrem Erkek, bir OHAL devleti ile temel hak ve özgürlüklerin artk güvence altnda olmadn belirterek, Böyle bir süreçte demokrasi mücadelesini kararllkla sürdürebilecek en büyük güç olan partimizin olaanüstü kurultay gündemiyle daha fazla tartlmamas topluma kar bir sorumluluumuzdur dedi. Erkek, Usluerin beyan ettii gibi seçimli olaanüstü kurultay için noter onayl 604 imza toplanm ise saat 11.00e Genel Merkeze sunulmasn istedi. Erkek imzalarn sunulmas halinde gereinin yaplacan söyledi.

TÜZÜK DII DAVETLER YAKIMIYOR

ncenin A takmndan Yaar Tüzün, Erkekin yapt açklamaya karlk, Partimizin Tüzüünde yazl olan sürede yeterli sayda noter tasdikli kurultay delegesi imzas Genel Merkezimize teslim edilecektir diyerek 604 imzann bugün Genel Merkeze getirilmesi çarsn reddetti.

Yaar Tüzün, Cumhuriyete yapt açklamada, Genel Merkeze tüzük d davetler yakmyor. Özellikle hukukçu olan bir genel bakan yardmcsnn böyle bir açklama yapmas doru deildir. Merak ediyorsa gelip görebilir dedi. Seçimli olaanüstü kurultaylarda imza toplama iinde ilk hafta yeterli imzaya ulalamad durumda kurultay olaslnn da zayfladnn alt çiziliyor. Akam saatlerinde arka arkaya yaplan imza restlemesinin ardndan imza verenlerin imzalarn geri çekebilecekleri belirtilirken, gerek Genel Merkez gerekse muhalifler iki koldan örgütlerle olan temaslarna devam ediyor.

EN AZ 625 MZA OLDUUNDA TESLM EDLECEK

mza maratonunda kritik Cuma geride kalrken, muhalifler en az 625 imzay bulduktan sonra önümüzdeki hafta içinde noter tasdikli imzalar Genel Merkeze verebileceklerini belirtiyor. Siyasi kulislerde bir taraf tartmann bir an önce son bulmasn isterken bir taraf da yeterli imza toplanamasa da imza saysnn 600e yaklamas durumunda parti yönetiminin bunu güvenoyu ihtiyac olarak deerlendirmesi ve büyük kurultay toplamas gerektii görüünde.

Siyasi kulislerde CHPnin yapt kar atak mahalefetin 604 imzay bulamad eklinde deerlendirildi. Parti yönetimi, muhaleflerin açkladklarnn aksine bugüne kadar azami 470 imza bulduu konusunda srarl. Kulislerde yaplan son açklamann tartmalara artk bir son vermek anlamna geldii belirtiliyor. Muhalefet ise mükerrer imza veya benzer baka bir aksilik olmamas için noter tasdikli imzalar en az 625e ulatnda Genel Merkeze ileteceini bildiriyor.

Ana Sayfaya Git