CHP'de yeniden kurultay sesleri

Son kurultayını Şubat 2018'de gerçekleştiren CHP'de, cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinin ardından yeniden kurultay tartışmaları yaşanıyor

Haberler 05.07.2018 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Muharrem ncenin dünkü açklamalarnn ardndan, baz kurultay delegeleri sosyal medya üzerinden yaynladklar videolarla olaanüstü kurultay çars yaparken, genel merkez kurultay yok mesaj veriyor

nce, 5 Eylül 2014 tarihindeki 18. Olaanüstü Kurultay ile ubat aynda gerçekletirilen 36. Olaan Kurultayda Klçdaroluna rakip olmu, ancak yeterli oya ulaamamt

Son kurultayn ubat 2018de gerçekletiren CHPde, 24 Haziran Cumhurbakan ve Milletvekili Genel Seçiminin ardndan, yeniden kurultay tartmalar balad.

CHPnin cumhurbakan adaynn Muharrem nce olarak açkland 4 Maystan itibaren gündeme gelen genel bakanlk yar seçimlerden sonra gün yüzüne çkt.

Seçimin ardndan yapt açklamada, Benim azmdan kurultay lafn duyamayacaksnz. diyen Muharrem nce, dün TBMMde tamamen farkl ifadeler kulland.

Genel Bakan Kemal Klçdarolu ile bir araya geldii yemekte, sterse olaanüstü kurultay toplayarak, benim genel bakan, kendisinin onursal genel bakan olabilecei teklifinde bulundum. dediini aktaran Muharrem nce, parti kulislerini hareketlendirdi.

Genel merkez tarafndan siyasi nezaketsizlik olarak nitelendirildi.

Ancak partiden kurultay yok açklamas yaplsa da delegeler arasnda hareketlilik yaanmaya balad. ncenin açklamasnn ardndan, farkl illerde baz kurultay delegeleri sosyal medya üzerinden kurultay çars yapan videolar paylamaya balad. CHPnin baz il bakanlarnn da Muharrem nceyi destekleyerek, kurultay çars yapt biliniyor. Daha önce de aralarnda Nur Serter, ahin Mengü, Kemal Anadol gibi isimlerin yer ald 9 Eylül Platformu, kurultay çars yapmt.

Kaç delegenin imzas gerekiyor

Olaanüstü kurultay için 2018 Mart aynda yaplan 19. Olaanüstü Kurultaydaki delege says göz önüne alndnda, 260 delegenin noter onayl oyu gerekiyor. Ancak bu say kurultayn seçimli olmasn salamyor.

Tüzüe göre, olaanüstü kongreyi isteyenlerin says kongre üyeleri tam saysnn salt çounluunu salyor ise olaanüstü kongrenin gündemine güven oylamas ve seçim maddeleri konulabiliyor.

Son kurultay göz önüne alndnda 650 civarnda delegeye ihtiyaç bulunuyor.

nce iki kez aday oldu ve kaybetti

Muharrem nce, 5 Eylül 2014 tarihinde Genel Bakan Klçdarolunun çars ile toplanan 18. Olaanüstü Kurultayda ilk kez rakip olarak Klçdarolunun karsna çkt.

Klçdarolunun 740 oyla koltuunu koruduu bu kurultayda, 177 delegenin imzasyla aday gösterilen Muharrem ncenin ald 415 oy ise dikkatleri farkl bir yöne çekti.

Delege yapsndaki hareketlilik nedeniyle sonraki kurultaylarda genel merkez ii daha sk tuttu. Bunun karln 35. Olaan Kurultayda alan Klçdarolu, tek aday olarak seçime girdi.

CHPnin bu yl ubat aynda gerçekletirilen 36. Olaan Kurultaynda ise Muharrem nce yeniden aday oldu oldu. Mükerrer imza tartmasnn da yaand kurultayda, bin 266 delegenin bin 253ü oy kulland. nce, geçerli bin 237 oyun 447sini alrken, Klçdarolu ise 790 oy alarak yeniden genel bakan seçildi.

Kemal Klçdarolu, böylece 4ü olaanüstü, çou da seçimli olmak üzere girdii 7 kurultaydan da baaryla ayrld. Muharrem nce ise rakip olduu 2 kurultayda da kaybetti.

CHPde 36s olaan 55 kurultay yapld

Türk siyasi tarihinde kurultaylar partisi olarak adlandrlan CHPde bugüne kadar 36s olaan olmak üzere, 55 kurultay gerçekletirildi. 34 ubat tarihlerinde 36. Olaan Kurultayn gerçekletiren CHP, son olarak 910 Martta tüzük deiikliini içeren 19. Olaanüstü Kurultayn yapmt.

Gazi Mustafa Kemal Atatürkün kurduu CHPnin ilk kongresi, Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atld Sivas Kongresi (411 Eylül 1919) olarak kabul ediliyor.

Parti, ilk olaanüstü kurultayn ise Atatürkün vefat üzerine 26 Aralk 1938de yapt. Kurultayda, deimez genel bakanla seçilen smet nönü, yaklak 33 yl bu görevi sürdürdü.

CHPde nönünün ardndan Bülent Ecevit, Hikmet çetin, Altan Öymen ve Deniz Baykal genel bakanlk koltuuna oturdu. Klçdarolu, partinin 7. genel bakan olarak görevine devam ediyor.

Klçdarolu, CHPnin genel bakanlk koltuuna 2010da dönemin CHP Genel Bakan Deniz Baykaln istifasnn ardndan gerçekletirilen 33. Olaan Kurultayda oturmutu.

Ana Sayfaya Git