Çiftçi desteği DEDAŞ'a mı?

6 ilimizde mazot ve gübre desteği ödemeleri elektrik dağıtım şirketine mi aktarıldı? Güneydoğu'da 6 ilde çiftçinin mazot ve gübre desteği parasına özel elektrik dağıtım şirketine aktarıldığını öne süren CHP'li Mahmut Tanal, devlet eliyle yeni bir ağalık sistemi oluşturulduğunu belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Haberler 15.05.2020 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP stanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, GAP kapsamndaki anlurfa, Mardin, Batman, Siirt, rnak ve Diyarbakrda devlet tarafndan yaplan mazot ve gübre destei ödemelerinin, çiftçilerin tarmsal sulamada kullanlan elektrik enerji borçlar bulunduu gerekçesiyle 6 ile hizmet veren elektrik datm irketine aktarld iddiasn Meclis gündemine tad.Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirlinin yantlamas talebiyle TBMM Bakanlna soru önergesi sunan Tanal, 6 ilde çiftçilerin Ziraat Bankas hesaplarna yatan mazot ve gübre destei paralarnn, tarmsal sulamadan kaynakl elektrik borçlarna karlk olarak özel elektrik datm irketi tarafndan tahsil edilmesinin yasal dayanan sordu.

BORCUN NE KADARI TARIMSAL DESTEKLEMEYLE ÖDEND?

Söz konusu illerde elektrik datm firmasnca elektrik borçlar gerekçe gösterilerek çiftçilerin mazot ve gübre destei paralarnn bloke edilmesi, el konulmasyla ilgili olarak bakanla iletilen ikayetlerle ilgili bilgi talep eden Tanal, anlurfa, Mardin, Diyarbakr, Batman, Siirt ve rnaktaki çiftçilerin özel elektrik firmasna olan tarmsal sulamadan kaynakl elektrik enerji borçlarnn toplamnn ne kadar olduunu, 6 ilde çiftçilerin 1 Ocak 2020 tarihinden bu yana ödedikleri borç miktarnn ne kadarnn mazot ve gübre desteinden tahsil edildiini sordu. Tanal ayrca, tarmsal desteklemeler kapsamnda 1 Ocaktan bu yana söz konusu illerde çiftçilere ödenen parann toplamn sordu.

CHP stanbul Milletvekili Mahmut Tanal,

DEVLET ELYLE AALIK SSTEM OLUTURULUYOR

CHPli Mahmut Tanal, Memleketi anlurfayla birlikte 6 ilde çiftçilere müjde olarak duyurulan gübre ve mazot desteinin dorudan elektrik datm irketinin kasasna girmesini aalk sistemine benzeterek, Güneydou köylüsü, çiftçisi olarak aalk sisteminden çok çektik. Ancak üzülerek görüyoruz ki, aalk sistemi kalkmam, sadece klf, ekil deitirmi. Özel elektrik datm irketleri, çiftçilerin hesaplarna yatan mazot ve gübre parasna bile elektrik borcuna karlk istedii gibi el koyabiliyor. Özel elektrik datm irketi, çiftçilere bilgilendirme mesaj göndererek, Resmi Gazetede yaymlanan teblie istinaden destekleme hesaplarndan tahsilat yapldn söylüyor. Yani devlet eliyle oluturulan yeni bir aalk sistemiyle kar karyayz. imdi doduum topraklarda borçlarna karlk çiftçinin mahsulüne el koyan klasik aalar yerine tarmsal destekleme parasn borcuna sayan özel elektrik datm irketleri var. Bu skntl dönemde mazot ve gübre ödemesi bile çiftçiye ulamadan elektrik firmasna gitti. Borçlarla beli bükülen çiftçiyi kendi topranda karn tokluuna çalmaya mahkm eden bu yeni sistemi sorgulamalyz dedi.

Ana Sayfaya Git