Çiftçinin Çığlığı

Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifler Birliği (ÇUKOBİRLİK) Diyarbakır Şube Başkan Vekili Süleyman İskenderoğlu, pamuk üreticisinin sorunlarını anlattı.

Haberler 21.07.2017 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pamuk üretmenin içilik istediini ifade eden skenderolu, pamuun gider maliyetinin yüksek olduunu belirtti.

çiftçinin pamua yönelmesi için dünyada çeitli tevikler sunulduunu dile getiren skenderolu, Türkiyede pamuk üreticisine verilen destein yetersizliinden bahsederek, mazot ve ilaçta ÖTV ve KDVnin ivedi ekilde düürülmesi gerektiini söyledi.

çUKOBRLKin çalmalarn anlatan skenderolu, Birliimizin merkezi Adanadadr. Birliimiz 1940 ylnda kurulup, günümüze kadar çiftçilerimize hizmette bulunan büyük, devasa bir tarm sat kooperatifidir. Kamu yararna çalan ve kendi kendini yöneten bir tarm sat kooperatifidir. çiftçilerin, emtia dediimiz gübre ilaç gibi girdi maliyetlerinin çiftçiye çok cüzi bir faiz karl vadeli olarak emtia verip, onun karlnda maln yani pamuunu alyor. Yani ksacas çUKOBRLK kamu yararna çalan tarm sat kooperatifidir. dedi.

Diyarbakr pamuu hem Urfadan hem çukurovadan kaliteli

Pamuk üreticilerinin sorunlarnn banda desteklemenin geldiini dile getiren skenderolu, sözlerine öyle devam etti: Pamuk üreticisinin en büyük sorunu ilaçlama. Pamuk üreticisinin krmz örümcek ve yeil kurtla ba belada. Krmz örümcek ve yeil kurdun da ilaçlama maliyeti yüksektir. Hal böyle olunca çiftçi skntya giriyor ve ilaçlama maliyetleri çiftçinin boynuna bir yük oluyor. Devletin ilaçlamaya verdii hiçbir destek olmad gibi Türkiyedeki en kaliteli pamuk bizim bölgemizde çkyor. Diyarbakr pamuu hem Urfadan kaliteli hem çukurovadan kaliteli. Bizim balye fiyatlarmzda ton ba yaklak 250 ile 300 lira aras fark var. Bizim pamuumuz Ege tipi yani zmir Torbalyla e deerde. Bizim pamuumuz piyasada satld zaman tipi, Ege tipi olarak geçiyor. Dicle Nehri kenarndaki bütün pamuk hem çukurovadan hem anlurfadan hem de dier illerden daha kalitelidir. Topra ise daha verimlidir.

Bu sektörde en çok girdi maliyeti olan mazot ve ilaçlamadr

Pamuun, sanayinin temel hammaddesi olduunu ifade eden skenderolu, Pamuktan çit, küspe, ya çkyor. Pamuun çöpü bile deerli. çünkü atlan pamuk çöpünden barut yaplyor. Ortadounun petrolü nasl deerliyse bizim de pamuumuz o kadar deerli. Onun için devletin üreticiye sahip çkmas gerekiyor. Bizim elektrik kullanan, ilaç alan çiftçimiz yüzde 18 KDV ödüyor, ayn zamanda ÖTV de ödüyor. Biz üreticiyiz, pamukta ÖTV olur mu? Bunlarn olmamas lazm. Bu sektörde en çok girdi maliyeti olan mazot ve ilaçlamadr. Bakn, gübrede KDV indirimine gidildi ayn ekilde mazot ve ilaçlamada da KDVnin kaldrlmas lazm. Elektrikte hem KDV hem ÖTV hem de TRT paynn alnmamas lazm. Bu TRT payn bamza çkarmlar, bu nedir? Pamuktaki girdi maliyetlerinin ivedi bir ekilde devlet tarafndan düürülmesi lazm. eklinde konutu.

ÖTV ve KDVnin mazot ve ilaçta ivedi ekilde düürülmesi lazm

Pamuk üreticisine tarm destei kapsamnda verilen ücretin arttrlmas gerektiini söyleyen skenderolu, unlar dile getirdi: Biz pamuk desteinde kilo ba bir lira teklif sunmutuk, devlet ise kilo ba 85 kuru destek maliyeti belirledi. Bu destek çok az. Pamukta içilik var. Bakn, benim kendi arazimde 6 ay boyunca her gün 40 kii çalyor. Burada bir nevi organize sanayide yaplan istihdam yaplyor. Bizim devletten istediimiz, ÖTV ve KDVnin mazot ve ilaçta ivedi ekilde düürülmesi lazm. Bu ekilde çiftçinin eli rahatlasn. Bizim dünya çiftçisiyle yarmamz için elimizin güçlenmesi lazm. Dünya genelinde pamuk eken çiftçilere özel tevikler veriliyor. Bakn, Yunanistan iflas etmi bir ülke ama pamuk eken çiftçiye tevik veriyor. Bütün dünyada pamuk stratejik bir ürün olduu için özel bir önem veriliyor. Pamuk priminin en az bir lira olmas lazm. Üreticimiz elektrikte sknt yayor. Dicle EDA, üreticinin önünü kesmek için elinden ne geliyorsa onu yapyor.

Bu sene beklenen hasat hakknda skenderolu, Pamukta artk mekanizasyona dönüldü. Artk hasat, biçerle yaplyor. El ile yaplan hasatla kyaslaynca verim biçerde yar yarya geldi. Pamuk, suyu ve sca sever, rutubet ve nemi de sevmiyor. Scak ve su da iyi. Bu sene rekoltenin makine ile hasatta 500-550 kilo arasnda, elle ise 700-750 kilo gibi çkar. Elle toplama ve makine ile hasatta biraz fark var. Elle toplamada fire çok olur ama makinede olmaz. Ayn zamanda makineden yaplan pamuktan randman yüksek olur. Randman ne kadar yüksek çkarsa ürün fiyat o kadar yüksek çkyor. ifadelerini kulland.

Konu hakknda konuan pamuk üreticileri de destein artrlmas gerektiini belirttiler.

Pamuk üreticisinin giderinin fazla olduunu söyleyen Eref Mutlu, devlet tarafndan verilen destek miktarnn yüksek olmas gerektiini belirtti.

çiftçi zarar ediyor, kimse pamuk ekmiyor

Destein düük olmas nedeniyle pamua rabetin azaldn dile getiren Mutlu, Pamuk üreticisinin sorunu desteklemedir. Kilo ba verilen destekleme 85 kurutur, bu ekilde çiftçiyi kurtarmyor. Gübre pahaldr, mazot pahaldr. çiftçi zarar ediyor, kimse artk pamuk ekmiyor. dedi.

Eskiden Diyarbakr bölgesi komple pamuktu, u anda yok

Eskiden Diyarbakrda birçok kiinin pamuk ektiini ifade eden Yasin skenderolu ise Pamuun desteklenmesinde ikyetimiz bunlardr: Maliyet girdileri çok fazla. Mesela bir buday ekiyoruz, bir kere tarlaya giriyoruz. Pamukta ise 5 kere tarlaya giriyoruz. Budayda bir içilik yok, pamukta öyle deil; çapasnda, seyreltmesinde içilik var. Gider olarak da zaten gübre ald ban gidiyor. Mazot hakeza öyle, içi fiyatlar yüksek. u anda pamuun destekleme kilogram fiyat bir milyonun altnda, hiçbir çiftçi kr edemez ki. Eskiden Diyarbakr bölgesi komple pamuktu, u anda yok. Bu köyde nereden bakarsan 5-6 bin dönüme yakn pamuk ekiliyordu, u anda köyde komple toplasanz en fazla 400-500 dönüm pamuk var. Kimse ekmiyor, para kazanmad için ekmiyor. Bizim en büyük sorunumuz destekleme, mazot ve gübre. Biz elimizden gelen her eyi yapalm, eer devlet bize bir yerde destek vermese, yardmc olmasa biz yüksek verim de kaldrsak botur. Pamuu yüksek fiyata satsak da botur. Eer biz pamuu götürüp 2 liraya satarsak, gübreyi gidip bir buçuk liraya alrsak, mazotu gidip 5 liraya alrsak bir ey deitirmez ki. eklinde konutu

Ana Sayfaya Git