Çiller zorla getirilecek!

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat davasında "mağdur tanık" sıfatıyla yer alan, dönemin DYP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'in 18 Temmuz'daki duruşmaya zorla getirilerek dinlenmesine karar verdi.

Haberler 24.05.2017 - 08:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara 5. Ar Ceza Mahkemesinde, 28 ubata ilikin 103 sann yarglanmasna devam edildi. Durumaya, sanklar, baz mütekiler ve taraf avukatlar katld.

Mahkeme Bakan Mustafa Yiitsoy, madur tank sfatyla yer alan Tansu çillerin avukat tarafndan çillerin yurt dnda olduu ve durumaya katlamayacana dair dilekçe sunulduunu belirtti.

Yiitsoy, bu sabah ulaan ikinci bir dilekçede ise çillerin Türkiyeye dönüp tekrar yurt dna çkacann, bunun da Kasmn ikinci haftasna kadar süreceinin, bu nedenle Kasmdan sonra bir tarihte gün verilmesi halinde çillerin durumaya gelerek ifade vereceinin belirtildiini bildirdi.

Mahkeme Bakan Yiitsoy, mahkemelerinin talebi üzerine Milli Güvenlik Kurulunca (MGK) Bat çalma Grubu ile ilgili cevap yazs gönderildiini kaydetti. Yiitsoy, gelen yazda, Kaytlarmzda 30 Haziran 1997-11 Ocak 1999 tarihlerinde görev yapan 55. Hükümet döneminde Bat çalma Grubunun kaldrlmasna ilikin MGK karar bulunmaktadr. ifadesinin kullanldn aktard.

Durumada daha sonra müteki avukatlarna söz verildi. Müteki vekili Cüneyt Toraman, davann salkl bir zeminde yürüdüü kanaatinde olmadklarn, olayn Refahyol hükümetinin kurulmas ile düürülmesi arasna sktrlmaya çalldn öne sürdü.

Toraman, haklarnda kuvvetli suç üphesi olan sanklar hakknda yakalama karar çkarlmasn istediklerini dile getirdi.

Avukat Muhammet Emin Arslan ise 7 celsedir dinlenemeyen çillerin dinlenmesini talep ettiklerini söyledi.

- Bu davay bir an evvel sonuçlandrn

Avukat beyanlar ve taleplerin alnmasnn ardndan söz alan sank çetin Doan, syan ediyorum. Yedi senedir bu davalarla boumaktaym. Yaama hakkm var. Kiminle ne görümüüm, kime ne talimat vermiim, hangi siyasiye bask yaptm, hangi adamdan para aldm? Mertçe çkp ortaya koysunlar. Yetti artk, bu davay bir an evvel sonuçlandrn. Bizim ömrümüz kafi gelmeyecek buna. Ne karar verirseniz verin, ben bu davay en yüksek yerlere kadar götürmeye kararlym. dedi.

Doan, Fetullahç Terör Örgütü (FETÖ) mensuplar ile kendilerinin ayn kefeye konulmasnn büyük bir talihsizlik olduunu ifade etti.

Daha sonra mütalaasn sunan Cumhuriyet Savcs, çiller hakknda zorla getirme kararnn çkartlp çkartlmamasnda takdirin mahkemede olduunu bildirdi.

- çiller hakknda zorla getirme karar

Mahkeme Bakan Yiitsoy, verdii yarm saatlik arann ardndan ara karar açklad.

Yiitsoy, madur tank sfatyla davada yer alan çillerin bir sonraki durumaya zorla getirilerek dinlenmesine karar verildiini, eski Babakanlardan Mesut Ylmazn tekrar dinlenmesine ilikin talebin ise reddedildiini vurgulad.

Sank çevik Bir, Yüzüne kar soru sormak istiyoruz. Biz, nerede ifade vermek istiyorsa oraya gidip orada bulunmak istiyoruz. diyerek çillerin nerede ifade vereceini sordu.

Bunun üzerine Yiitsoy, çillerin ikametinin stanbulda olduunu, stanbuldaki mahkemeye yaz yazlacan kaydetti. çillerin isterse stanbulda Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) araclyla durumaya balanarak beyanda bulunabileceini ya da durumann görüldüü Ankaraya gelerek ifade verebileceini anlatan Yiitsoy, çillerin stanbulda ifade vermesi halinde sank avukatlar ve sanklarn da burada bulunabileceini belirtti.

Duruma, 18 Temmuza ertelendi.

Ana Sayfaya Git