Cinayetin sırrı silinen kayıtta

Elçi'nin öldürülmesi esnasında çekilen ancak silindiği iddia edilen görüntüleri TÜBİTAK inceleleyecek.

Haberler 15.07.2021 - 01:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

28 Kasm2015 tarihinde Diyarbakr merkez Sur ilçesinde bulunan tarihi Dört Ayakl Minare önünde basn açklamas yapt srada vurularak öldürülen dönemin Diyarbakr Baro Bakan Tahir Elçi olayna ilikin 3 polis memuru ile firari 1 PKKlnn yargland davann üçüncü durumas 12 Ocak 2022ye ertelendi. Mahkeme heyeti, TÜBTAKa müzekkere yazlarak silinen kamera kaytlar üzerinde inceleme yaplmasna karar verdi.

Diyarbakr Baro Bakan Tahir Elçi, 28 Kasm 2015te, Sur ilçesindeki tarihi Dört Ayakl Minarenin, PKKl teröristlerle çatmalarda tahribatna tepki göstermek amacyla basn açklamas yapt srada, teröristlerle güvenlik güçleri arasnda çkan çatmada bana isabet eden mermiyle yaamn yitirdi. Tahir Elçinin ölümüne ilikin firari PKKl terörist Uur Yakr ile olayn meydana geldii gün görevli olan tutuksuz sank polisler S.T., F.T. ve M.S.nin yargland davann üçüncü durumas, Diyarbakr 10uncu Ar Ceza Mahkemesinde görülmeye balad.

Durumaya sank polislerden S.T. Malatya, F. T. Elaz ve M.S. ise Hatayn Hassa ilçesinden Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) araclyla baland. Batman, Bitlis, Ar, Mardin Van ve Mu barolar ile nsan haklar Gündemi Dernei, davaya katlma talebinde bulundu. Mahkeme, söz konusu barolarn ve dernein suçtan zarar görmedii kanaatiyle katlma taleplerini reddetti.

Durumada açk tanklarn yan sra gizli tanklarn sesleri deitirilip, görüntüleri mozaiklenerek SEGBS üzerinden dinlendi. SEGBS üzerinden dinlenen gizli tank I-61, önceki ifadesini hatrlamadn belirterek, ifadesinin hatrlatlmasn istedi. Bunun mahkeme bakan gizli tann Kaçanlar arabadan inip polisi ehit ettikten sonra Tahir Elçiyi de vurduklarn gördüm eklindeki ilk ifadesini hatrlatt.

Alnan ifadesinde Tahir Elçinin vurulma ann görmediini söyleyen gizli tank, Arabadan inip koanlar gördüm. Sokaa girdiler. 2 polis arkada ehit ettikten sonra bu olay geçti. Vurulma ann görmedim dedi. Mahkeme bakannn Haki kod adl Uur Yakr Tahir Elçiyi ehit eden kiidir yönündeki ilk ifadesini hatrlatmas üzerine gizli tank Tahir Elçiyi vurduunu görmedim. 2 polisi ehit ettikten sonra sokaa girip kotular yantn verdi.

ARKAMI DÖNDÜM, ELç YERDEYD

lk ifadesinde Elçinin vurulmasndan önce yüzünün hendeklere, srtnn polislere dönük olduunu belirterek cinayette polisler aleyhine güçlü bir kan olumasna neden olan Mehmet Türk ise, mahkemede Elçinin ölmeden önceki son halini görmediini öne sürdü.

Türk, Silah sesleri gelince biz kaçtk. Arabalarn arkasnda siper aldk. Tahir Elçinin dütüünü gördüm. Tahir Elçi vuruldu diye bardm. Vurulma ann görmedim. Yerde kanlar içinde gördüm sadece. Olaylarn içinde kaldk. Tahir Elçinin hendekler tarafna yöneldiini hatrlamyorum. Basn açklamasndan sonra bir anda olaylar içinde kaldk. Arkam bir döndüm Tahir Elçi yerdeydi. Polisler kaçanlara doru ate ediyordu. Kaçanlarn at yaptn görmedim. Tahir Elçi yerde, Tahir Elçi vuruldu diye baryordum. Polisler, kimse beni duymuyor gibiydi. Kimse bir ey yapmad dedi.

Mahkeme bakan ve müteki avukatlarn srarl sorularna ramen, Tahir Elçiyi öldürülmeden önce görüp görmedii sorusuna Türk, olayn etkisiyle hatrlamad yantn verdi.

Avukat Gamze Yalçnn yönelttii Tahir Elçi ayaktayken en son ne zaman gördün? sorusunu Türk, En son yerde gördüm diyerek yantlad. Yalçn, tana bu kez Tahir Elçi yerdeyken sokaa giren militanlar geçmi miydi? sorunu yöneltti. Türk, Bir anda önümüzden geçtiler, polisler ate ediyordu. Beni geçtikten sonra görmedim onlar. Kendimi kaybettim diye cevaplad.

Yalçn, Tahir Elçinin yerdeki pozisyonunu tarif etmesini istediinde ise Türk, Ayaklar bize doruydu demekle yetindi. Türk, avukat Yalçnn hendeklerin bulunduu yönden kendilerine doru uzun namlulu silahlarla ate edilip edilmediini sorusuna da Görmedim yant verdi.

BÖYLE BR FADE VERMEDM

Baka bir suçtan hüküm giyip, cezaevinde olan açk tank Ekrem Özgün ise, Tahir Elçinin öldürülmesine ilikin daha önce hiçbir ekilde ifade vermediini söyledi. Yakalandnda susma hakkn kullandn söyleyen Özgün, Tahir Elçinin öldürülmesine dair bir bilgim yok. Tahir Elçi öldürüldüünde Diyarbakrda deildim. fadeyi ve tehisi kabul etmiyorum. Surda iki yerimden vuruldum. Karakolda konumadm, susma hakkm kullandm. Savcya da ifade vermeyeceim dedim. Yaral halde iki ay hastanede kaldm. Tahir Elçi vurulduunu gördüm denilen ifade bana ait deil. Kesinlikle görmedim. Böyle bir ifadem yok. Polisin basks vard ama böyle bir ifade vermedim diye konutu. Bunun üzerine söz alan Av. Gamze Yalçn, tann susma hakkn kullandn söylemesine ramen tutanakta savcnn imzas olduuna dikkat çekerek, dosyada bir yönlendirme olduunu ifade etti.

Avukat Mahsuni Karaman, tank Özgüne kendisine ait olmadn söyledii ifadesinde geçen Tahir Elçinin PKKli Mahsum Gürkann ateiyle vurulduu yönündeki ifadeyi sordu. Özgün, Ben böyle bir ifade vermedim. Böyle Bir ifadeyi kabul etmiyorum yantn verdi. Dinlenen gizli tank Lojman 2019 da olay görmediini söyledi.

TANIK: SAVCI TAHR ELçNN ÖLDÜRÜLDÜÜNE DAR FADE VER DED

Hükümlü tank Deniz Atan ise alnan beyannda unlar söyledi: Durumada hazr bulunmak istiyorum. Orada her eyi anlatmak istiyorum. Savc, Tahir Elçinin öldürüldüüne dair ifade ver, seni serbest brakacam dedi. nandm. Bana komplo kurdular. Kandrdlar. Benimde okumam yazmam olmad için önüme ne koyduysa imzaladm. Ben sizi duyamyorum. Durumada anlatmak istiyorum. SEGBS üzerinden ifade vermek istemiyorum. Durumaya bizzat katlmak istiyorum. Kulaklarm duymad için sizi tam anlamyorum. Bize ikence yaptlar. Savc da geldi. Bana Tahir Elçi cinayetini Uur ve Mahsumun üstüne atacaksn, yoksa seni öldürürüz dediler. Ben video çekmedim. Korkudan, ifade vermeyi kabul ettim.

MARDN KEBAP EV KAMERASI TÜBTAKA SORULACAK

Sabah saatlerinde balayan durumada mahkeme heyeti, cumhuriyet savcsnn mütalaas, Elçinin avukatlarnn savunmas, sanklarn beyan ve tanklarn ifadeleri aldktan sonra karar için ara verdi. Verilen arann ardndan mahkeme heyeti, Mardin Kebap Evinde arzal olduu ve mavi görüntü veren güvenlik kamerasnn incelenmesi, arzasnn olup olmadn, mavi ekran görüntüsünün nedeninin, kamera görüntülerinden kesinti, ekleme yaplp yaplmadnn TÜBTAKa sorulmasna, söz konusu kamerann 250 gigabaytlk sabit diskinin yabanc bir ülkede incelenmesine karar verdi.

FOTO-FLMN KAYIP GÖRÜNTÜLER ARATIRILACAK

Mahkeme, FOTO-FLM ube Müdürlüünün 12 saniyelik kayp görüntüsü için FOTO-FLM ube Müdürlüünde o gün görevli olan polislerin isimlerinin, kayt kartnn hangi birimde hangi ahsa verildiinin bildirilmesi için Diyarbakr Emniyet Müdürlüüne müzekkere yazlmas karar ald. Mahkeme söz konusu kayp görüntülere ilikin ses ve görüntü incelenmesinin yaplmas için Adli Tp Kurumuna müzekkere yazlmasna karar verdi.

Mahkeme, çileri Bakanl Müfettilerinin raporlarnn tamamna istenerek dosyaya konulmasna, sank polislerin olay sonras kameraya yansyan kendi aralarndaki konumalarnn çözümünün yaplmasna, Tahir Elçinin CNNdeki programn ardndan tehdit ve hakaretlere ilikin soruturma ya da dava açlp açlmadnn örenilmesini karar altna ald.

Avukatlarn keif talebini kabul eden mahkeme, dier delillerin toplanmasndan sonra keif yönünde karar alnmasna, keif kararndan avukatlarn dinlenmesini istedii dier görevli ve tanklarn dinlenmesinin deerlendirilmesini karar vererek durumay 12 Ocak 2022ye erteledi.

Ana Sayfaya Git