Çipli kimlik kartı sayısı 37 milyona ulaştı

E-NÜFUS Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Ali Kart, Türkiye'de çipli kimlik kartına geçen kişi sayısının yaklaşık 37 milyon kişiye ulaştığını bildirdi.

Haberler 28.03.2019 - 01:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2017 ylnda tüm ilçe nüfus müdürlüklerinde balayan yeni çipli kimlik kart datm sürüyor. 2 yl aan süreçte 82 milyon nüfusun yarya yakn yeni kimlik kartna geçi yapt. E-Nüfus çalanlar Sendikas Genel Bakan Ali Kart, yurt genelinde nüfus müdürlüklerinde 11 bin civarnda personel ile hizmet verdiklerini ifade ederek, 1 Ocak 2017 tarihinde tüm ilçe nüfus müdürlüklerinde balayan çipli kimlik datm u ana kadar yaklak 37 milyon kiiye ulamtr dedi.

5 BN MEMUR ALINMALI

Sendika olarak yeni kimlik kartna geçi sürecinin daha verimli olmas için önerilerde bulunduklarn belirten Kart, Nüfus Hizmetleri Kanununda yaplan deiiklikle tahsis edilmesine karar verilen bin 600 memur almnn yaplmasn, buna ilaveten 3 bin 500 memurun daha alnmasn istedi. Kart ayrca, adres ilemlerinin e-devlet üzerinden e-devlet ifresi ile yaplabilmesi, göçle gelen vatandalarn adres ilemlerinin göç idaresi tarafndan yaplmas, emniyet ve kolluk kuvvetlerinde bulunan parmak izi verilerinin tümünün nüfus müdürlüklerine devrinin tamamlanmas, kaymakamlk binas dnda hizmet veren nüfus müdürlüklerine güvenlik kadrosu tahsis edilmesini talep etti.

22 LRA 50 KURU ÖDENYOR

Nüfus cüzdann yeni kimlik kart ile deitirmek isteyenlerin, randevulu veya randevusuz olarak yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dnda ise d temsilciliklere bavuruda bulunmas gerekiyor. Kimlik kart randevusu Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüüne ait internet sitesinden veya Alo 199 çar Merkezinden alnabiliyor. Bavuruda kimlik yerine geçen belge ve bir adet biyometrik fotoraf isteniyor. Bavurularn deerlendirilmesi srasnda herhangi bir sorun bulunmamas durumunda kimlik kart hazrlanarak, bavuru esnasnda belirtilen adres ve kiiye PTT araclyla teslim ediliyor. Nüfus cüzdanlarnn kimlik kart ile deitirilmesi için belirlenmi son tarih bulunmuyor. 2019 yl için Maliye Bakanl tarafndan tespit edilen bedele göre yeni kimlik kart için 22 lira 50 kuru ödeniyor. Kayp nedeniyle düzenlenecek kimlik kartnda ise bu bedel 45 liraya çkyor.

çPTE HANG VERLER VAR?

Yeni kimlik kartnn üzerinde bulunan çip, TC Kimlik Numaras, Ad, Soyad, Anne Ad, Baba Ad, Doum Yeri ve Tarihi, Cinsiyeti, Medeni Hali, Kan Grubu, Dini, Verili Tarihi, Kart Seri Numaras, Belgenin Geçerlilik Tarihi ile kiiye özgü biyometrik verileri içeriyor. Yeni kimlik kart 10 yl süreyle geçerli olurken, geçerlilik tarihi kart üzerinde yer alyor. Geçerlilik süresinin bitiminde, kart sahibinin yeniden bavuru yaparak kartn yenilemesi gerekiyor. çipli kimlik kartlar, vize muafiyeti olup anlama yaplan ülkelere gerçekletirilecek seyahatlerde seyahat belgesi olarak da kullanlabiliyor.

Ana Sayfaya Git