Çipli kimlikte skandal hata

Diyarbakır’da bir iş kadını, başvuru yapmamasına rağmen adına çipli kimlik kartı düzenlendi. Genel Müdürlük soruşturma başlattı.

Haberler 23.09.2017 - 12:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda bir i kadnnn, bavuru yapmamasna ramen adna çipli kimlik kart düzenlendi. Nüfus ve Vatandalk leri Müdürlüünden aranan kadn, kendisine verilen çipli kimlik kartn görünce ok geçirdi. Yeni kimlik kartndaki fotorafn bir erkee ait olduunu, imzann ve parmak izi bilgilerinin de kendisine ait olmadn gören kadn, kimlii almadan müdürlükten çkp iptal ilemi balatt.

YEN KMLK KARTI

Diyarbakrl 53 yandaki Nezahat Barutçuolu, geçtiimiz gün l Nüfus ve Vatandalk leri Müdürlüünden aranarak adna düzenlenen kimlii teslim almas için müdürlüe davet edildi. Telefondaki kiiye bavuru yapmadn belirten Barutçuolu, kimliin kendi adna düzenlendiine dair srar edilmesi nedeniyle dün l Nüfus ve Vatandalk leri Müdürlüüne gitti.

ERKEN FOTORAFI

Sabah saatlerinde gittii müdürlükten zarf alan Barutçuolu, zarftan çkan yeni çipli kart görünce ok geçirdi. TC numaras ve nüfus bilgileri doru olan çipli kartta i kadnnn fotoraf yerine bir erkein fotoraf, baka bir imza ve parmak izi kullanldn gören Barutçuolu, kartn kendisine ait olmadn yetkililere bildirdi. Bir süre müdürlükte sorunun çözülmesini bekleyen Barutçuolu, kimlik kartnn yanl basldn örenince kart almadan müdürlükten çkp avukatnn yolunu tuttu. Barutçuolu, yaanan bu olayn ardndan fotoraf, imza ve parmak izinin kendisine ait olmad kimlik kartnn bakalarnn eline geçmemesi için suç duyurusunda bulunmaya karar verdi.

MZA VE PARMAK ZLER

Barutçuolu, imdiye kadar yeni çipli nüfus cüzdan bavurusunda bulunmadn söyledi. Geçtiimiz gün ablasnn kendisini aradn ve Nüfus Müdürlüünün kendisiyle iletiime geçmesi gerektiini söylediini aktaran Barutçuolu, Ablamdan kendisini arayan kiinin numarasn alp ben iletiime geçtim. Müdürlük çalan, sizin bir zarfnz var burada bize uramanz gerekiyor dedi. Ben de dün gittim, zarf alp açtmda Nezahat Barutçuolu adna bir yeni nüfus cüzdan düzenlendiini görünce, fotoraftaki kiinin ben olmadm, imza ve parmak izi bilgilerinin de bana ait olmadn söyledim. Orada yetkili arkadaa, bavuru yapmadm, bu cüzdan bana ait deil, nasl böyle bir ey oldu dedim. Kendisi de bana böyle hatalar olabiliyor dediler. Ben bir i kadnym, bakasnn eline geçerse büyük skntlar yaarm dedim. Baka bir bayan arkada geldi ve bu nüfus cüzdan size ait deil mi dedi. Ben de kendisine bavuruda bile bulunmadm, imza bana ait deil, parmak izi bana ait deil, fotoraf bana ait deil fakat dier bütün bilgiler benim bilgilerim. Orada kimlik kartnn fotorafn çektim. Almamam gerektiini söyledi avukatm bana. Yetkili olan arkadalar, bu kartn iptalini gerçekletireceklerini söyledi. Bütün bilgiler bana ait, TC kimlik numaras dahil, ama fotoraf, parmak izi ve imza bana ait deil, fotoraftaki kii erkek dedi.

SUç DUYURUSUNDA BULUNACAK

Kendisinin bu belgeyi bir suç duyurusu olarak bildireceini kaydeden Barutçuolu, çünkü ilerde önüme bir engel olarak çkmamas lazm, ben bir i kadnym, önümde bir sürü skntlar olabilir. Yüksek güvenirlii buysa, güvensizlik nasl bir ey onu anlayamadm. Parmak izim, fotoraflarm, imzam vergi kurumlarnda, emniyette mevcut. Ticaret ile uraan bir kadnn bana bunun gelmesi büyük bir yanllktr diye konutu. Diyarbakr Nüfus ve Vatandalk leri Müdürlüü yetkilileri, konunun aratrldn söyledi.

SORUTURMA AçILDI

Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüünden yaplan yazl açklamada u ifadelere yer verildi: Diyarbakr Yeniehirde meydana gelen olayda Nezahat Barutçuolunun kimlik kart bavurusu olmamasna ramen kimlik kart baslmas ile ilgili yaplan ilk incelemede, sralama kaymasna bal teknik ve sehven yaplan bir ilem olduu deerlendirilmitir. Sehven, hatal yazlan bu kimlik kart 21.09.2017de Yeniehir lçe Nüfus Müdürlüü tarafndan iptal edilmitir. Bugüne kadar 11 milyon 62 bin 312 adet çipli kimlik kart baslm olup, imdiye kadar sadece 20 adet kartta bu ekilde hata tespit edilmitir. Yaplan teknik hata ve yanllkla ile ilgili olarak soruturma balatlmtr.

Ana Sayfaya Git