Çocuklar en az yetişkinler kadar koronavirüsü bulaştırıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, çocukların en az yetişkinler kadar, hatta yoğun bakımda tedavi gören yetişkinler kadar koronavirüsü bulaştırdığını ifade etti.

Haberler 07.09.2020 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm dünyay etkisi altna alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnyla ilgili ekranlardan ve sosyal medyadan yapt açklamalarla vatandalar uyaran Enfeksiyon Hastalklar Uzman Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, çocuklar da en az yetikinler kadar virüsü bulatryor dedi.

TEST SAYISI ARTTIKçA VAKALARIN ORTALAMA YALARI DÜÜYOR

Ülkede 1 Hazirandan itibaren balayan normalleme sürecinin ardndan artan vaka saylar endielendirmeye devam ediyor. Son olarak 5 Eylül tarihinde açklanan verilerde vaka says bin 673 olarak kaytlara geçti. Hacettepe Üniversitesi Tp Fakültesi çocuk Enfeksiyon Hastalklar Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Ceyhan, test says arttkça vakalarn ortalama yalarnn dütüünü söyledi.

DEKLK OLMADI

Vakalarn içerisinde genç ve çocuk saysnn yüksek olmas, son dönemde dillendirilmeye balanan Kovid-19 çocuk ve gençlerde daha sk görülmeye baland? iddiasn akllara getirirken, Prof. Dr. Ceyhan, Kovid-19un çocuklarda görülme skl açsndan bir deiikliin söz konusu olmadn söyledi.

Ceyhan, Test says arttkça daha çok çocua da test yaptkça, vakalarn ortalama ya düüyor ama ar vakalarn, ölen vakalarn yalar yine yüksek. Ne kadar çok test yaparsanz o kadar çok durumu daha iyi olan, daha hafif geçiren kiileri yakalayabiliyorsunuz. Eskiden mesela 10 binler civarnda test yaparken imdi 110 bin civarnda test yapyorsunuz. Dolaysyla bulduunuz vakalarn ortalama ya daha düük çkyor. Bütün dünyada böyle. Yoksa virüs birden bire çocuklarda daha çok görülmeye baland ya da gençlerde daha çok görülmeye baland deil. Olay tamamen sizin yaptnz test miktarnz yaygnlatrmanz ifadelerini kulland.

çOCUKLARDA EN AZ YETKNLER KADAR VRÜSÜ BULATIRIYOR

Sokaa çkma yasaklarnn olduu dönemde yaplan çalmalarn insanlar yanlttn belirten Ceyhan, o dönemde, çocuklarda virüs miktar daha az, bulatrmyorlar ya da daha az bulatryorlar gibi söylemlerin söylendiini kaydetti.

Bunun böyle olmadn o dönemde söylediini dile getiren Ceyhan, unlar kaydetti:

çocuk zaten dar çkamyor. Nereden alacak virüsü? O yüzden bu sonuçlar çkyor demitim. Nitekim kreleri, okullar açmaya baladkça yaplan çalmalar durumun böyle olmadn gösterdi. çocuklar daha az ar hastalk geçiriyorlar, daha az ölüyorlar ancak bu hiç hastalk geçirmedikleri ya da ölmedikleri anlamna gelmiyor. Oran olarak yallardan daha düük. Daha önemlisi, Okullarn açlmasyla birlikte çocuklar orada virüsü alrlarsa korkmayn, bulatrmyor, maske takmalarna gerek yok gibi laflarn doru olmad ortaya çkt. Tam tersine çocuklar da en az yetikinler kadar, hatta youn bakmda yatan yetikinler kadar virüsü bulatryorlar. Binlerce vakann incelendii bir çalma var. Orada görülüyor ki bütün ya guruplarna baktmzda yallar da dahil, en çok bulatran grup 10 ile 20 ya aras. çünkü onlar davranlar nedeniyle daha çok temas kuruyorlar. Önerilere çok uymuyorlar. O yüzden okul çandaki çocuklar eer okulda virüs alrlarsa yetikinler kadar bulatracak

Ana Sayfaya Git