Çocuklar için 9 öneri

Baro 9 yılda 104 bin 531 kayıp çocuk başvurusunun yapıldığına dikkat çekerek, istismar ile mücadelenin sadece ceza anlayışıyla olamayacağını vurguladı.

Haberler 06.07.2018 - 11:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu çocuk Haklar Merkezi, son zamanlarda artan çocuk istismarlar ve kayplara karmasna ilikin yazl açklama yapt. Ülkede yaanan önemli sorunlardan birinin son günlerde yeniden gündeme geldii vurgulanan açklamada, Toplumda büyük bir sarsnt ve üzüntü yaratan Eylül ve Leylann hayatn kaybetmesiyle sonuçlanan kayplar basnda youn bir ekilde yer bulmu ve ülkemizde çocuk istismarn yeniden görünür ve tartlr hale getirmitir. Ancak üzülerek belirtmek isteriz ki; tartmalarn geldii aama ve önerilen çözüm yöntemleri sorunun kalc çözümüne fayda sunmaktan oldukça uzaktr. Ülkemizde çocua yönelik iddet ve istismarlarnn sürekli artarak devam ediyor olmas, biz çocuk haklar savunucularn kayglandrmaktadr denildi.

SON 9 YILDA 104 BN 531 KAYIP çOCUK BAVURUSU

2008 ile 2016 yllar arasnda TÜK verilerine göre yaplan resmi olarak kayp bavurularna yer verilen açklamada, 2008 ylnda 4 bin 517, 2009 ylnda 5 bin 81, 2010 ylnda ise 8 bin 81 çocuk kayboldu. Kayp çocuk saysnn çift hanelere çkt 2011 ylnda 10 bin 67, 2012 ylnda 12 bin 474, 2013 ylnda 16 bin 218, 2014 ylnda 18 bin 696, 2015 ylnda 17 bin 706 ve 2016 ylnda ise 11 bin 691 çocuk kayp olarak bildirildi. Bu verilerden de anlalaca üzere; kayp çocuk says her yl artarak devam etmektedir denilerek, son 9 ylda 104 bin 531 kayp çocuk bavurusu yapldn belirtti.

DEVLET YÜKÜMLÜLÜÜNE UYGUN POLTKA GELTREMED

Açklamann devamnda çocuklarn korunmas ve gözetim altnda tutulmas noktasnda ailelere düen sorumluluklarn yan sra devletin bata yaam hakk ve çocuklarn her türlü haklarnn korunmas konusunda pozitif yükümlülükleri bulunduuna dikkat çekilerek, u ifadelere yer verildi: Yaanan son vakalarla yllardr dile getirdiimiz üzere; devletin pozitif yükümlülüüne uygun politikalar gelitiremedii gerçei bir kez daha aça çkmtr. çocuk ihmal ve istismar ile mücadeleye sadece hukuki ve cezai boyutuyla bakp kalc çözüm üretmek mümkün deildir. Bu sorun alanna, bata ilgili kamu kurumlar olmak üzere toplumun tüm dinamiklerini kapsayacak ekilde bilinçli ve sistematik bir program dahilinde yürütülecek çalmalarla çözüm aranmaldr. Her artta kar olduumuz idam cezasnn özellikle de kabul etmeyeceimiz bir tarzda sürekli çocuk ihmal ve istismar vakalaryla birlikte gündemletirilmesi, sorunun çözümünü cezai yaptrmlara hapsetmenin yan sra çocuk ihmal ve istismarnn baka bir türüne dönümektedir.

Baronun çocuk Haklar Merkezi, çocuk ihmal ve istismarna kar kalc çözümü için ise, u önlemlerin hayata geçirilmesini istedi:

Mecliste kurulmas önerilen çocuk hak ihlallerine ilikin komisyonlarn hzlca kurulmas,

Yllardr bekletilen çocua Yönelik iddeti Önleme Ulusal Eylem Plannn uygulanmaya balanmas,

Bu alanda çalan sivil toplum örgütleriyle ortak çalmalar yürütülmesi ve bu çalmalarn kamu idaresi tarafndan desteklenmesi,

Evrensel deerlere uygun, bilimsel, çocuk hak ve özgürlüklerini ve çocuun üstün yararn esas alan hukuk güvenliinin saland yöntemler belirlenmelidir,

çocua dönük iddeti önleme planlar hazrlanmaldr,

çocuk ihmal ve istismarn önleyici çalmalarn yan sra bu tür davranlarla kar karya bulunan çocuklarn tedavisini amaçlayan programlar hazrlamaldr,

Ailelerin, çocuk geliimi ve psikolojisi konularnda da bilinçlendirilmesinin yan sra çocukla ilikide bulunan tüm kii, kurum ve kurulularn, çocuk haklar konusunda bilinçlendirilmesi için Aile temelli, Okul temelli ve Toplum temeli programlar hazrlanmaldr,

çocuun ekonomik sömürüsünün engellenmesi için ekonomik eitsizlik ortadan kaldrlmaldr,

Devletin pozitif yükümlülüklerini tekrar hatrlatarak, çocuun her türlü ihmal ve istismardan korunmas için sorunun anlamsz ve politik tartmalardan arndrlarak bütün yönleriyle deerlendirilerek kalc çözümü için kamu otoritesini ve ilgili tüm kurum ve kurulular gerekli çalmalar yapmak üzere göreve davet ediyoruz.

Ana Sayfaya Git