Cocukları alıkoyuyor

Dünya Süryaniler Birliği (WCA) Başkanı Johny Messo, Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK'nın Süryanileri tehdit ettiğini ve bazı çocukları örgüte katılmaları için zorla alıkoyduğunu söyledi.

Haberler 11.10.2019 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Messo, YPG/PKKnn bölge halkna uygulad bask ve insan haklar ihlallerini AA muhabirine anlatt.

YPG/PKK hala Süryanilere bask uyguladn anlatan Messo, PYD/YPG, Süryanileri tehdit ediyor ve hala baz çocuklar onlara katlmalar için zorla alkoyuyor. dedi.

Messo, DEAa kar verilen uluslararas mücadelede PYD/YPGnin kendi çkar için mücadele ettiini belirterek, PYD/YPGnin DEAe kar mücadelesindeki amac onlarn ald bölgeleri ele geçirip kendilerinin öngördüü özerk Kürt bölgesinin bir parças olarak bütünletirmekti. Örnek olarak BBC kanal, PYD/YPGnin DEA ile anlama imzaladklarn gösterdi. Kendi kaynaklarmzdan edindiimiz bilgilere göre ise PYD/YPG eski DEA üyelerini yanlarna aldlar. Bölgedeki çatmadan PYD/YPG sorumludur. YPGnin sorumsuz hareketlerinden dolay suçsuz halkn daha fazla kurban vermemesi ve iddetin son bulmas için umarm en ksa zamanda YPG silahlarn brakr ve anlamaya varlr. deerlendirmesinde bulundu.

- Trumpn karar Suriyede bar, güvenlik ve istikrara yol açabilir

Messo, yapt yazl basn açklamasnda da ABD askerlerinin Suriyeden çekilmesinin ve YPG/PKKnin yaplan mali ve silah desteinin durdurulmasnn Suriyede bar ve güvenliin yeniden salanmasna yardmc olabileceini söyledi.

Açklamada, ABD Bakan Donald Trumpn ABD askerlerini Suriyeden çekmesinin doru karar olduuna iaret eden Messo, unlar kaydetti:

Trumpn karar Suriyede bar, güvenlik ve istikrara yol açabilir. ABD, CIAin 2013teki Suriyedeki isyanclar gizli silahlandrma programn sonlandrmt. DAEi yok etme misyonu da Mart 2019da bitmiti. Dolaysyla Suriyede kalmak için ikna edici bir sebebi yoktu. Ayrlmak yerine kalmak ABD için daha büyük bir güvenlik tehdidi ve yük olacakt.

Messo, dier ülkelerin de bu konuda ABDnin d politikasn izledii takdirde Suriyede iddetin yaknda sona ereceine dikkati çekerek, Bu durumda, Suriye Anayasa Komitesi araclyla Suriye için gerçek bir siyasi çözüm aramaya odaklanlabilir. ifadelerini kulland.

YPG/PKKnn bölgedeki uygulamalarnn devam etmesinin DEAn yeniden ortaya çkmasna yol açabileceini belirten Messo, öyle devam etti:

SDGyi (SDF) kontrol eden PKK ve PYD/YPG ayn madalyonun iki yüzü. Komünist ideoloji ve iddet uygulama karakterine sahip olan bu milliyetçi örgütler, demokratik ve liberal deerleri reddetmektedir. Bu sözde kahramanlar savunmasz Süryanilere bask yaptlar, masum yaamlarn aldlar ve kendi çkarlarn temsil etmek için küçük bir Hristiyan grubunu kullanyorlar. Yerel halk arasnda YPGye kar öfke çok yaygn, ancak bu henüz yeterince bildirilmedi.

Messo, Kuzey Iraktan esinlenilen ve Kuzey Suriyede öngörülen özerk Kürt bölgesinin, Türkiyenin güneydousundaki PKK terör örgütüne büyük destek vereceini ve Bat desteinin YPG/PKK terör örgütünü kibirli yaptn aktard.

- PYD/YPG silahl mücadeleden ve Kürdistan fikrinden vazgeçmesi gerekir

YPG/PKKnn, Kürtlerin, Süryanilerin ve dier aznlklarn hayatlarn tehlikeye atarak sorumsuz davrandn ifade eden Messo, ne zaman bir köy, kasaba veya ehir ellerine dütüünde, binalarda Abdullah Öcalann resimlerini sergilediklerini kaydetti.

Messo, ABDnin NATO müttefii ve dev bir ticaret orta olan Türkiye ile ilikilerini resmi olarak terör listesinde bulunan PKKnn uzantsna asla feda edemeyeceini örgütün bilmesi gerektiine dikkat çekerek u ifadeleri kulland:

PYD/YPG silahl mücadeleden ve Kürdistan özerk bölgesi fikrinden vazgeçmesi gerekir. Bu sadece halklar arasnda ortak topraklarmz ve sevdiklerimizin ve ailelerin hayatlarn mahveder ve birbirlerine kar dümanlk oluturur. Türkiye ve Suriyede, Araplar, Kürtler, Süryaniler ve Türkler, farkl etnik kökenler, dinler ve diller zenginlii ile kardeçe yaayabilmeleri için, güneydou Türkiye ve kuzeydou Suriyede yerli halk olarak PKK/PYD/YPGnin iddet kullanmaktan vazgeçmesi çarsnda bulunuyoruz.

Ana Sayfaya Git