Çocuklara yapılan cinsel istismarın yüzde 15’i bildiriliyor

Uzman klinik psikolog Haydeh Faraji, pedofili bireylerin eylemlerini gizli yaptıklarını ve bu olgunun belirlenmesinin mümkün olmadığını söyledi. Faraji, “Yapılan araştırmalarda çocuklara karşı gerçekleşen cinsel istismarın yalnızca yüzde 15’inin bildirildiği tahmin ediliyor. Cinsel istismara uğrayanların yüzde 53’ü ise 14 yaşın altında” dedi.

Haberler 30.05.2019 - 12:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son yllarda rakamlarn art gösterdii cinsel istismar konusunda açklamalarda bulunan psikolog Haydeh Faraji, çocua yönelik cinsel istismar eylemlerinin çounlukla önceden planlandn ifade ederek, istismarc kiilerin istismar ettikleri çocuklar önceden tandn ve bu kiilerin yüzde 60 ile 70i gibi büyük bir orann kendi yaknlar akraba, öretmen ve komular olduunu söyledi.

Faraji, stismarc çocua yaknlamak ve istismar eylemine geçmek için bir süre ortam hazrlar, çocuun ve ailenin güvenini kazanacak davranlarda bulunur. Genellikle istismar eylemini çocua bir oyun olarak tantr. Bu kiiler kademeli olarak çocua uygunsuz dokunma, açk resimler gösterme, porno izletme eklindeki davranlarla çocuu sistematik olarak duyarsz hale getirir. stismar eylemleriyle yüzletirildiklerinde ise sistematik bir ekilde duyarsz hale getirdikleri çocuun zevk aldn, istekli olduunu, onun tevik ettiini iddia edip olayn ciddiyetini küçümserler. Aslnda istismarclarn izledii bu yöntem psikolojik bir tekniktir. Bu teknikte kii aamal olarak kayg ve korku verici durumla kar karya gelir ve zamanla bu kayg/korku duygusu hafifler ya da ortadan kalkar diye konutu.

çOCUKLUKTA CNSEL STSMARA MARUZ KALMA ORANI: YÜZDE 10 LA 40

Pedofili en az 6 aylk bir süre boyunca, kiide ergenlik dönemine girmemi bir çocukla ya da çocuklarla cinsel etkinlikte bulunmayla ilgili youn, cinsel yönden uyarc fantezilerinin, cinsel dürtülerinin ya da davranlarnn yineleyici biçimde ortaya çkmas olarak tanmlanyor.

Konuyu deerlendiren stanbul Geliim Ünversitesinden Uzman Klinik Psikolog Haydeh Faraji, çocuklara yaplan cinsel istismarn yalnzca yüzde 15inin bildirildii tahmin ediliyor. Cinsel saldrlarda bulunan dier gruplara göre pedofilik bireylerin daha büyük ya grubunda olduu ve ortalama 40 70 aras olduklar, çocuklukta cinsel istismara maruz kalma sklnn yüzde 10 40 olduu, cinsel istismar kurbanlarnn ise yüzde 53ünün, 14 yan altnda olduu belirtiliyor ifadelerini kulland.

EYLEMLER ÖNCEDEN PLANLANIYOR

Pedofili bireylerin eylemlerini gizli yaptklar ve tedavileri için bavurmadklar için pedofili olgularnn yaygnln belirlemenin mümkün olmadn ifade eden Faraji, bu eylemlerinin büyük çounluunun önceden planlandna vurgu yapt.

Faraji, Pedofilik kiiler gerek aile içinde gerekse de dnda sosyal balar, dierleriyle iletiim ve duygusal yaknlk kurma becerileri snrl, içe dönük ve olgunlamam kiilik özelliklerine sahip olduu belirtiliyor dedi.

CNSEL YÖNELM DETRLEMYOR

Pedofilik bireylerin tedavisinde hedefin çocuklara cinsel yönelimi deitirmek olmadn ifade eden Faraji, Tedavide hedef yeniden eylemde bulunma oranlarn azaltmaya yönelik. Uzun süreli tedavi sonras cinsel arzu ve istekte azalma saptanyor, fakat bireylerin çocua cinsel yönelimlerinde bir farkllk tespit edilemiyor dedi.

STSMAR YASALARLA ÖNLENEBLR

Cinsel istismar ortadan kaldrmann en etkin yolunun, olumasn önlemek olduuna vurgu yapan Faraji, Pedofilik bireylerin yarglanmas ve cezalandrlmas suçun tekrar ilenmesini önleyeceinden, bunlarn saptanp kayt altna alnmas gerekiyor. stismarn önüne geçmek için pedofiliklerin özelliklerini tanmak, böyle bir eilimin ortaya çkmasna neden olan faktörleri tespit etmek gerekiyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git