COMMER kuruldu

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın talimatıyla koronavirüs salgını ile mücadeleye ilişkin, Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde, TSK'de alınan tedbirlerin uygulanma seviyelerinin izlendiği, olası vakalara karşı alınacak önlemler ve tıbbi planlamalar ile muhtemel hal tarzları geliştirildiği, bu süreçlerin yönetildiği bir Koronavirüs ile Mücadele Merkezi (COMMER) oluşturuldu.

Haberler 25.03.2020 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Hizmetleri Genel Müdürlüüne bal salk personelinin de görev ald merkezde incelemelerde bulunan Bakan Akar, Genelkurmay Bakan Orgeneral Yaar Güler, kuvvet ve ordu komutanlar ile telekonferans yöntemiyle görüerek, alnan tedbirlerin uygulanmasndaki son duruma ve dier faaliyetlere ilikin bilgi alarak, talimatlar verdi.

Bakan Yardmclar Yunus Emre Karaosmanolu ile Alpaslan Kavaklolunun da katld toplant sonunda deerlendirme yapan Akar, bir taraftan koronavirüs salgn ile mücadele ederken, dier yandan da terörle mücadelenin hz kesmeden devam ettiini vurgulad.

Bakan Akar, öyle devam etti:

Irakn kuzeyindeki Pençe Harekat Bölgesinin yan sra Bar Pnar, Frat Kalkan, Zeytin Dal Harekat bölgeleri ile dlib Gerginlii Azaltma Bölgelerindeki faaliyetlerimiz, artan tempoda aralksz devam ediyor. Faaliyetlerimizde bir yavalama veya azalma söz konusu deil. Mehmetçiimiz, orada kendisine verilen görevleri büyük bir azim, kararllk ve baaryla yerine getirirken ayn zamanda koronavirüs salgnna yönelik de gerekli önlemler alnyor. Alnmas gereken bütün bireysel ve kurumsal tedbirleri eksiksiz aldk, almaya devam ediyoruz. Termal kameralara kadar gerekli tüm malzemeleri oraya gönderdik. En önemlisi, operasyon bölgesine giri ve çklarn kontrolünü tamamen ordu komutannn yetkisine braktk. Onun emri, müsaadesi olmadan kimse operasyon bölgesine girmeyecek. Dardan virüsün oradaki Mehmetçie bulamasn bu ekilde önlemeye çalyoruz. Bu konudaki tedbirlerimiz aralksz devam ediyor. Orada u ana kadar hiçbir ekilde pozitif bir vakamz yok. Bölgedeki tedbirler, büyük bir ciddiyetle emirlere uygun ekilde yürütülmektedir.

- MSBden maske, antibakteriyel sv ve solunum cihaz üretimi

Bir taraftan Mehmetçiin saln korurken, öte yandan da koronavirüs ile yurt genelindeki mücadeleye de katk saladklarn, bu konudaki çalmalar tüm hzla sürdürdüklerini ifade eden Akar, unlar belirtti:

lgili birimlerimize her türlü maskenin imalat için gerekli talimatlar verdik. u anda maske imalat büyük bir hzla devam ediyor. Bunun yan sra fabrikalarmzda antibakteriyel sv üretimi de balam durumdadr. Bunu da youn bir ekilde sürdürmekteyiz. Önce birliklerimizle, daha sonra da dier kurum ve kurulularla bunlar paylaacaz. Üretimi olabildiince yükselterek, sadece silahl kuvvetlerimizin ihtiyaçlarn deil ayn zamanda halkmzn da ihtiyaçlarn karlamak için gayret gösteriyoruz. Bununla birlikte ayn zamanda fabrikalarmzdaki mevcut teknik ve teknolojik imkanlar kullanarak solunum cihazlar yaplmas için de gerekli talimat verdik. u anda ilgili arkadalarmz bu konu üzerinde çalyor. Önümüzdeki günlerde bunun da sonucunu almay bekliyoruz.

çin ve Japonyada koronavirüs ile mücadelede kullanlan baz ilaçlarn olduunu anmsatan Akar, Bu ilaçlarla ilgili bizim kimyagerlerimiz, doktorlarmz, güzel bir çalma yaptlar. çalma sonucunda, bu ilaçlarn muadilini yapabileceklerini ifade ettiler. Onunla ilgili çalmalarmz da youn bir ekilde sürüyor. Önümüzdeki günlerde inallah bunu da baarp hem halkmzn hem silahl kuvvetlerimizin hizmetine sunacaz diye konutu.

- Mehmetçiimiz güvende

Koronavirüs salgn ile mücadele kapsamnda alnabilecek önlemleri ilk günden itibaren alarak, kararllkla uygulamaya baladklarn ifade eden Akar, gelimeleri yakndan takip ederek ilave tedbirleri de uygulamaya koyduklarn anmsatt.

Birliklerde genel tedbirlerin yan sra koruyucu salk tedbirlerinin de alndn söyleyen Bakan Akar, unlar kaydetti:

Koronavirüs ile mücadele konusunda ilk günden itibaren almaya baladmz tedbirleri kararl bir ekilde uygulamaya devam ediyoruz. Mehmetçiimizin güvende olduunu özellikle anne ve babalarnn bilmesini istiyorum. Bütün komutan arkadalarm, bu konuda son derece hassas, bizler son derece duyarlyz. Yaplabilecek ne varsa, alnacak ne tedbir varsa bunlar aldk ve silahl kuvvetlerinin disiplinli yaps içinde uyguluyoruz. Bu tedbirleri sadece yurt içindeki deil yurt dndaki birliklerimizde de yerine getiriyoruz. Mehmetçik bu konuda güvende, Mehmetçiin güvende olmas için gece gündüz gayret gösteriyoruz. u ana kadar herhangi bir vukuatmz olmad, bundan sonra da herhangi bir vukuata sebebiyet vermeden görevlerimizi tamamlayacaz. Mehmetçiin görevi çok önemli, kutsal. Operasyonlarn yürütülmesi için Mehmetçiin salkl olmas lazm. Bunun için de biz elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ve inallah bunu da baaracaz.

- COMMERin görevleri

Bakanlk bünyesinde oluturulan COMMERde Salk Hizmetleri Genel Müdürlüüne bal personel de görev alyor.

Merkezdeki faaliyetlerle Milli Savunma Bakanl ile bal birlik, karargah ve kurumlarnda salgna kar gerekli korumann oluturulmas amaçlanyor. Türkiye ve dünyadaki tüm gelimelerin yakndan takip edildii merkezde takip ve izlemenin yan sra planlama, yönetim ve yönlendirme fonksiyonlar da yerine getiriliyor.

Merkezde, TSKde alnan tedbirlerin uygulanma seviyeleri takip ediliyor, olas vakalara kar alnacak tedbirler ve tbbi planlamalar ile muhtemel hal tarzlar gelitiriliyor. 24 saat esasyla görev yaplan merkezden, kuvvet komutanlklarnn harekat merkezleri ile telekonferans yöntemi ile görüülerek çalmalar ve gelimeler düzenli olarak deerlendiriliyor.

- TSKdeki youn önlemler

Türk Silahl Kuvvetlerinde, koronavirüs (Kovid-19) salgn ile mücadele kapsamnda önemli tedbirler alnd. Milli Savunma Üniversitesine bal Harp Okullar ve Astsubay Meslek Yüksek Okullar ile Harp Enstitüleri, 13 Nisan 2020ye kadar tatil edildi, tören, konferans, ksa süreli toplant, kurs, fuar, seminer gibi faaliyetler ise iptal edildi.

Birlik, karargah ve kurumlara ziyaretçi alnmayaca, orduevleri ile misafirhanelere görevli personel ile mücbir sebepler için konaklayanlar dnda kimsenin kabul edilemeyecei, günü birlik girilere izin verilmeyecei açkland.

Milli ve uluslararas tatbikatlar ertelendi, yurt d geçici görevler ikinci bir emre kadar durduruldu. Hudut birliklerinde de konuya ilikin çeitli önlemlerin alnd bildirildi.

Bedelli askerlik hizmetini bu yl yapacak yükümlülerin celp ve sevk ilemlerinin ileride belirlenecek bir tarihe kadar ertelendii açkland.

Bu arada birliklerde dezenfekte ilemleri de youn ekilde yaplyor.

Yeni celp ilemleri kapsamnda birliklerine teslim olan gençler, öncelikle salk muayenesinden geçiriliyor, eitim birliklerine yeni katlanlarla temel askerlik eitimlerini tamamlayarak yeni birliklerine katl yapacak erba/erler de 14 gün süreyle gözetim altnda tutuluyor.

Ana Sayfaya Git