'Covid-19'a karşı elimizdeki en güçlü silahlar bunlar'

Grip mevsiminin yaklaşması, koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl daha fazla endişeye neden oldu. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, grip ve zatürre aşısının önemine değinerek, "Zatürreden korunmak Covid-19'un yaratacağı hasarı önlemede etkili. Covid-19'a karşı koruyucu değil. Zatürre aşısının Covid-19'a karşı özel bir koruyuculuğu yok ama ikisinin de hedefi akciğerler. İkisi de akciğerlerde hasara neden oluyor" dedi.

Haberler 17.08.2020 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Alarn hiçbir ekilde koronavirüsü tetiklemeyeceini belirten Prof. Dr. Kara stinye Üniversitesinde düzenlenen Pandemi Döneminde Medya ödül töreninde konutu ve unlar söyledi:

AILAR HçBR EKLDE KORONAVRÜSÜ TETKLEMEZ

Dünya Salk Örgütünün (DSÖ) bu konuda çok net bir açklamas var. Hatta Nisan aynda Salk Bakanlnn da çok net bir açklamas oldu bu dönemde alarn asla aksamamas gerektiine dair. Eer zaten koronavirüse dair bir ikayetiniz ya da bulgunuz varsa ann uygulanmas gerekmiyor. Ancak herhangi bir ikayetiniz ve bulgunuz yoksa koronavirüse yakalanm olsanz dahi hiçbir probleme neden olmadn DSÖ çok net olarak söylüyor. O bakmdan böyle bir tedirginliimizin olmamas gerekiyor.

ZATÜRREDEN KORUNMAK COVID-19UN HASARINI ÖNLEMEDE ETKL

Zatürre as ile ilgili de konuan Prof. Dr. Kara, Zatürreden korunmak Covid-19un yarataca hasar önlemede etkili. Covid-19a kar koruyucu deil. Zatürre asnn Covid-19a kar özel bir koruyuculuu yok ama ikisinin de hedefi akcierler. kisi de akcierlerde hasara neden oluyor. Siz bunlardan bir tanesini azalttnzda dierinin hasar yaratma ihtimali veya o yaratt hasarn sizde iz brakma ihtimalini azaltm oluyorsunuz. O bakmdan pnömokok asnn böyle bir avantaj var dedi.

ELMZDEK EN ETKL SLAHLAR

Zatürre asnn her mevsimde yaplabileceini belirten Prof. Dr. Kara, Özellikle 65 yan üstünde, altta yatan hastal olanlar için bir avantaj. kincisi grip as. Grip asnn iki özellii var. Biri gribin, zatürreye benzer etkilerini azaltmas, dieri ise grip ile Covid-19a yakalanlmas halinde ar seyreden hastaln etkilerini azaltmas. O nedenle bu risklerden bir tanesini ortadan kaldrrsak, Covid-19un daha hafif seyretmesini salayabiliriz. u an için elimizdeki en etkili silahlardan birisi. O nedenle bu ay olmamz da gerekir ifadelerine yer verdi.

VRÜS MMÜN SSTEMN UYARIYOR

Türkiyede, tedavilere hastaln erken döneminde balandn da belirten Prof. Dr. Kara sözlerini öyle noktalad:

Bir virüs hasar yaparak da zatürreye sebep olabiliyor. Virüs immün sistemimizi o kadar uyaryor ki, Ben geldim burada problem yaratyorum diyor. Bizim sistemimiz de çok güçlü bir ekilde oraya saldryor. Aslnda belki sadece tabanca ile mücadele edebilecei bir yere el bombas atyor. Bu da bir hasara neden olabiliyor. Yani Covid-19da biz hasar birkaç ekilde görebiliyoruz. Bir tanesi koronavirüsün kendi yaratt hasar, bir dieri de immün sistemimizin neden olduu hasar. Bir de Covid-19da gördüümüz küçük damarlarda tkanmaya neden olarak hasar sebep oluyor. Biz ülke olarak önlem aldk. Salk Bakanl dedi ki Küçük damarlarda tkaycl önleyici tedaviyi erken verin. kincisi immün sistemde ar cevab görüyorsanz onu azaltc tedavi veriyoruz. Üçüncüsü ise Türkiyede tedaviye çok erken balanmas. Bunlarn hepsi Covid-19un yaratt problemlerin önüne geçti.

GRP AILARINA MDDEN TALEP BALADI

Grip mevsimi gelmeden a olmak isteyen vatandalar ise eczanelere giderek a için talepte bulunuyor. Alarn snrl sayda gelmesi nedeniyle baz eczaneler önden talep toplarken stanbulda çalan eczac Fatma Serra Kayac, Grip as bu sene çok erken sorulmaya balad. Henüz mevsimi deil Eylül gibi balar normalde ve Ekim gibi art gösterir. Ancak bu sene listeler yaplmaya baland hem biz hem de meslektam olan eczac arkadalar tarafndan. nsanlar ismini yazdryor a geldiinde vurulabilmek için. Koronavirüs as henüz olmad için insanlar grip as olarak daha hafif atlatabileceklerini düünüyor. Geçen sene de talep vard ama bu sene herkes istiyor neredeyse. çocuklar ar atlatmamasna ramen koruyucu olmas için aileler çocuklarna vurdurmak istiyor dedi.

Ana Sayfaya Git