Covid-19'un meslek hastalığı kategorisine alınması sağlık çalışanlarını memnun etti

Coronavirus'ün Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamına alınarak vazife malullüğü veya meslek hastalığı olarak tanımlanması, sağlık çalışanlarına ek ödeme ve diğer haklardan yararlanma hakkı getirdi.

Haberler 23.12.2020 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüü, 5510 sayl Kanunun 14üncü maddesi hükümleri dorultusunda salk çalanlarnn Covid-19 tans ile tedavi olup sonucu SGK tarafndan malul olduuna karar verilenler ile hayatn kaybedenlerin meslek hastal veya Vazife Malulü hükümlerinden yararlanmalar için ilgili genelge 81 ile bildirdi.

Covid-19un salk çalanlar açsndan meslek hastal ve söz konusu hastalktan dolay vefat edenlerin yaknlarna vazife malulü olarak tanmlanmasn deerlendiren Salk-Der Diyarbakr l Bakan Ahmet Demirel, bu tanmlamann daha önce salk çalanlarnn performans ek gösterge sorunlarnn da ortadan kalkmasna vesile olduunu belirtti.

COVD-19UN MESLEK HASTALII KATEGORSNE ALINMASI SALIK çALIANLARINI MEMNUN ETT

Pandemi sürecinde en çok yükü salk çalanlarn tadn belirten Salk-Der Diyarbakr l Bakan Ahmet Demirel, tanmlanan meslek hastal için, Pandemi, bir sava süreci gibidir. Bu sava sürecinde ön cephede çarpanlar salk çalanlardr. Pandemi süresince en çok yükü tayan salk çalanlar olduu için Covid-19un 5510 sayl Sosyal Güvenlik Kanununun 14üncü maddesinde yer alan vazife malullüü ve mesleki hastalk olarak tanmlanmas için sivil toplum kurulular olarak hükümete çarda bulunmutuk. ifadelerini kulland.

COVD-19 LE MÜCADELEDE SALIK çALIANLARININ BU HASTALIA YAKALANMA RSK çOK YÜKSEK

Demirel, 14 Aralkta toplanan Cumhurbakanl Kabinesi sonrasnda konuyla ilgili Salk Bakanl tarafndan genelge yaynland. Genelge kapsamnda 5510 sayl kanuna göre salk çalanlarndan memur olanlar vazife malulü, içi olarak çalanlarda mesleki hastalk olarak kabul öngörüldü. Mesleki hastalklar, kanunda, çalann meslei ile ilgili i yerinde oluabilecei ksa ve uzun vadeli i görememezlik veya malullük ile ilgili olanlar meslek hastal olarak tanmlanmaktayd. dedi.

Coronavirusün meslek hastal olarak kabul görmesinden memnun olduklarn dile getiren Demirel, Covid-19 ile mücadelede salk çalanlarnn bu hastala yakalanma riski çok yüksektir. Nitekim toplam vakalarn onda birinin salk çalan olduunu biliyoruz. Bu konuda ön cephede çalan salk çalanlarnn mesleki hastalk veya vazife malulü olarak saylmas sevindirici bir haberdir. Bunun çalanlar motive edecek bir düzenleme olduunu düünüyor, hükümetin bu admn olumlu görüyoruz. ifadelerini kulland.

Demirel, 5510 Sayl Sosyal Sigortalar Kanununa göre vazife malullüü veya meslek hastal olarak tarif edilen kiilere yönelik olarak geçici kapsamda i göremezlik durumunda olan salk çalanlarna ek ödeme ve dier haklardan yararlanma hakk getirildi. Ayrca bu hastalktan vefat etmi salk çalan varsa birinci derecedeki yaknlarna ödeme yaplmas olumlu bir gelimedir. çünkü gerçekten bu bir meslek hastal idi ve ilk etapta bu konuda baz tereddütler olsa da son genelge ile tamamen netlemi oldu. dedi.

GENELGEDE YAYINLANAN VAZFE MALULLÜÜ VE MESLEK HASTALII TÜM SALIK çALIANLARINI KAPSIYOR.

Vazife malullüünün bütün salk çalanlarn kapsadn söyleyen Demirel, Salk çalanlarnn maalarn yannda bir de performans ek göstergeleri var. Bu göstergelerde salk çalanlar, özellikle Covid-19 dolaysyla hastanelerde hasta younluunun tamamen pandemiye yönelik olmasndan kaynakl olarak döner sermaye ödeyememe ve gelirlerin azalmasna bal olarak madur olmutu. Bakanlk, üçer aylk dönemlerle bu performans göstergelerini yüzde 100 ek performanstan yararlanma eklinde bir ek performans verilmesi istenilmiti ve verilmeye balanmt. Bu göstergeler salk çalanlarnn tamamn kapsamamt. Ancak bu genelgede yaynlanan vazife malullüü ve meslek hastal tüm salk çalanlarn kapsad için olumlu etki oluturdu. eklinde konutu.

Demirel, Performansa dayal sistemde kat çalanlarna yönelik olarak performans veriliyor. Mesela bir hastanede Covid-19 servisinde çalan hemireye performans ödeniyorken orada ayn durumda olan bir yardmc hizmetlerde çalana maalesef bu ek ödeme yaplamyordu. Ancak bu vazife malullüü genelge ile tüm salk çalanlarna söz konusu hak verildi. dedi.

Salk çalanlarnn takip edecei süreç hakknda bilgi veren Demirel, Bundan sonra mesleki hastala yakalanan personel, bilgileri birim sorumlusunun onay ile l Salk Müdürlüüne, l Salk Müdürlüü de ilgili evraklarla beraber SGK l Müdürlüüne ve daha sonra bakanla gönderilerek bu haktan yararlanm olacak. ifadelerini kulland.

23-25 ARALIKTA DÜNYA SALIK MÜSLÜMAN TOPLULUKLARI KONGRES YAPILACAK

Salk-Der olarak Genel Bakan Uzman Dr. Kasm Sezen bakanlnda her yl dünya Müslüman topluluklarn katld kongreler düzenlediklerini belirten Demirel, bu sene düzenlenecek olan kongrenin gündemi Covid-19 ile ilgili mücadele olacak ve pandemi dolaysyla online olarak gerçekleeceini söyledi.

Demirel, Bu yl beincisini yapacamz Dünya Salk Müslüman Topluluklar Kongresi Dünya Salk slam Birlii (WIHO) bakanlnda yaplyor. 23 ve 25 Aralkta düzenlenecek olan kongremizde salk çalanlarnn yaad skntlar ve tecrübeleri aktaracak, slam ülkelerindeki Müslüman topluluklarn bilim adamlar birbirleri ile istiarede bulunacaklar. Bu vesile ile u an Dünya Salk Müslüman Topluluklar Kongresine online kayt alyoruz. Diyarbakr ilimizden de konumac hocalarmz var. diye belirtti.

Yaplacak kongreye büyük oranda katlm beklediklerini ifade eden Demirel, Kongrede açl konumas olarak Sayn Cumhurbakanmzn da terifleri olacak ve ayn zamanda Malezya Salk Bakan ve dier Müslüman ülkelerde bakanlk düzeyinde katlmlar bekliyoruz. Geçen sene kongreye 65 ülkeden temsilcilerimiz katlm salamt. Bu sene de büyük oranda katlm bekliyoruz. nallah hayrlara vesile olur. dedi.

Ana Sayfaya Git