Çözüm süreci ortadan kaltı

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile 'çözüm süreci' de ortadan kalktı

Haberler 26.07.2018 - 11:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CUMHURBAKANLII Hükümet Sistemine geçilmesiyle, terörün sonlandrlmasna yönelik PKKnn koulsuz silah brakmasn içeren çözüm sürecine yasal dayanak getiren 6551 Sayl Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünlemenin Güçlendirilmesine Dair Kanun da lavedilmi oldu.

Terörün sona erdirilmesi, huzur ve bar ortamnn dizayn edilmesine yönelik, dönemin AK Parti hükümeti tarafndan yaplan çalma ile Temmuz 2014te, 6551 Sayl Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünlemenin Güçlendirilmesine Dair Kanun, yasallat. O dönem PKKnn silah brakmas koulu ile öncelikle ehit cenazelerinin sona erdirilmesi ve analarn gözyalarnn sonlandrlmas amaçlanarak çkarlan, ancak terör örgütünün saldrlar ve hendek barikat stratejisi nedeniyle rafa kaldrlan söz konusu yasa, 24 Haziranda Cumhurbakanl Hükümet Sistemine geçilmesiyle ilevini kaybetti. Böylece siyasi arenada zaten rafa kaldrlm olan çözüm sürecini içeren 6551 Sayl Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünlemenin Güçlendirilmesine Dair Kanun, yeni sistemle lavedilmi oldu.

BAKANLAR KURULU YETKLYD

Söz konusu kanunun yetki ve sekretarya adl bölümünde Bakanlar Kurulu, çözüm sürecinde gerekli kararlar alma ve görevlendirmeleri yapmaya yetkili klnmt. çözüm süreci kapsamnda yaplan çalmalarn koordinasyonu ve sekretarya hizmetleri Kamu Düzeni ve Güvenlii Müstearl tarafndan yürütülür deniliyordu. Kanunun kararlar ve yerine getirilmesi bölümünde de Bu Kanun kapsamnda verilen görevler, ilgili kamu kurum ve kurulularnca ivedilikle yerine getirilir. Kanun kapsamndaki görevleri yerine getiren kiilerin bu görevleri nedeniyle hukuki, idari veya cezai sorumluluu domaz ifadeleri yer alyordu.

6551 sayl kanunun Uygulama, izleme ve koordinasyon bölümünde ise öyle denilmiti:

Hükümet, çözüm süreci kapsamnda aadaki hususlarda gerekli çalmalar yürütür. Terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünlemenin güçlendirilmesine yönelik siyasi, hukuki, sosyoekonomik, psikolojik, kültür, insan haklar, güvenlik ve silahszlandrma alanlarnda ve bunlarla balantl konularda atlabilecek admlar belirler. Gerekli görülmesi hlinde, yurt içindeki ve yurt dndaki kii, kurum ve kurulularla temas, diyalog, görüme ve benzeri çalmalar yaplmasna karar verir ve bu çalmalar gerçekletirecek kii, kurum veya kurulular görevlendirir. Silah brakan örgüt mensuplarnn eve dönüleri ile sosyal yaama katlm ve uyumlarnn temini için gerekli tedbirleri alr. Bu kanun kapsamnda yaplan çalmalar ile alnan tedbirlere ilikin kamuoyunun doru ve zamannda bilgilendirilmesini salar. Alnan tedbirlere ilikin uygulama sonuçlarn izler ve ilgili kurum ve kurulular arasnda koordinasyonu salar. Gerekli mevzuat çalmalarn yapar.

çÖZÜM SÜREC KANUNU RAFA NASIL KALDIRILDI?

Cumhurbakanl Hükümet Sistemine geçi, baka ifadeyle Anayasaya uyum mevzuat TBMMce verilen 7142 sayl Türkiye Cumhuriyeti Anayasasnda Yaplan Deiikliklere Uyum Salanmas Amacyla çeitli Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deiiklik Yaplmas Konusunda Yetki Kanunu ve bu yetki kanununa bal Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) yürütüldü. 698 sayl KHKnn 72nci maddesiyle mevcut kanunlarn hayata geçirilmelerini salayan yürürlük maddeleri Bakanlar Kurulunca yürütülür yerine Cumhurbakannca yürütülür eklinde deitirildi. Bu ekilde kanunlarn yürütülmesi Anayasa gerei Cumhurbakan tarafndan gerçekletirilecek. Yani bu düzenlemeler 6551 sayl kanunun ilevliini yürüten yasal alt yapy ortadan kaldryor.

6551 sayl çözüm süreci kanununda ise farkl durum söz konusu. Kanunda genel yürürlük maddesinden baka görevlendirme ve kararlatrmalarn sadece Bakanlar Kurulunca yaplabilecei, sürecin sekretaryasnn ise Kamu Düzeni ve Güvenlii Müstearlnca üstlenilecei düzenlenmiti.

LEVN YTRD

Cumhurbaskanl Hükümet Sistemine geçis esnasnda çkarlan 7142 sayl yetki kanununda, kamuoyunda ksaca çözüm süreci olarak adlandrlan 6551 sayl kanunda herhangi bir deiiklik öngörülmedi.

Yetki kanununa bal çkarlan 698 ve 703 sayl KHKlarda yüzlerce kanun içeriinde Bakanlar Kurulu ifadesi Cumhurbakanl seklinde deitirilmesine ramen 6551 sayl kanuna dokunulmad. Gelinen bu süreçte çözüm süreci ile ilgili yasa yürürlükte kalmasna ramen, bu yasann ilevliini yürütecek yasal alt yaps ortadan kaldrld. Yani çözüm süreci ile ilgil gerekli kararlar alma ve görevlendirmeleri yapma yetkisi verilen Bakanlar Kurulu kaldrld, hem de akil insanlarn yan sra çeitli görevlerin yerine getirdii yönetim sekretaryay üstlenebilecek Kamu Düzeni ve Güvenlii Müstearl ilga (ortadan kaldrlma) edildiklerinden 6551 sayl kanun ilevini yitirdi.

CUMHURBAKANLII HÜKÜMET SSTEMNDE çÖZÜM SÜREC YOK

Tüm bu yasal düzenlemeler sonucunda ortaya çkan tabloda, çözüm süreci sair süreçleri siyaseten reddeden Cumhurbaskanl Hükümet Sistemi, bunlarn yasal alt yapsn da ortadan kaldrd. Yeni sisteme göre kimse terör örgütleri ile müzakere yürütemeyecek, bunlarla sadece mücadele edecek. Bu durum sadece kamudaki görevlileri deil, özel ahslarn da terör örgütlerine yönelik akil insan arabulucular giriimlerinin de önünde set oluturuyor. Yani yeni sistemde gerek kamuda görevli olsun, gerekse akil insan sfatyla herhangi bir kiinin terör örgütleri ile iliki kurmasn, arabulucu kimlii ile temasn da kesinlikle engelliyor.

Sonuç olarak Cumhurbakanl Hükümet Sisteminde, terör örgütleri ile geçmi yllarda denenen ve baarsz olunduu hükümet yetkililerince de kabul görülen çözüm süreci benzeri bir pazarlk kesinlikle söz konusu olamaz ve bu durum yasalarla kesin olarak belirlenmi durumda.

MAHR ÜNAL: TÜRKYE YEN BR GÜVENLK KONSEPTNE GEçT

Öte yandan AK Parti Genel Bakan Yardmcs, Parti Sözcüsü Mahir Ünal da katld bir televizyon kanalnda yapt konumada, yasann yeni sitemle lavedilmesiyle ilgili soru üzerine unlar söyledi:

Bu süreci bu yasa üzerinden okuyamayz. Türkiye yeni bir güvenlik konseptine geçti. Türkiyenin bölgesinde yaanan sorunlar, bazlarna bakyorum hayaller sviçre, pratikler Türkiye... Her durum kendi gerçekliini oluturur. Kendi güvenliinizi salamazsanz kendi demokrasinizi nasl koruyacaksnz? Türkiye yeni bir terörle mücadele konseptine geçti. FETÖ yeni nesil bir terör örgütü. Artk siber saldrlarn yapld, alg operasyonlarnn yapld bir süreç. Dier yandan PKK, DEA ile mücadele ediyoruz. Kemal Klçdarolu OHALin ilan edilmesini darbe olarak niteliyor. Sanki biz terörle mücadele etmiyoruz, sanki PKK diye bir örgüt yok, sanki CHP tarafndan Meclise tanm Kandilin uzants yok... Kandilin talimatyla terörist cenazesine katlacaksnz, Kandilin talimatyla önünüze konulan metin okunacak, buradan nasl bir irade bekleyeceksiniz? Biz gizli, sakl bir eyi konumuyoruz. 24 Haziranda bir seçime gitmiiz ve seçmen bir tercihte bulunmu. Ama Kemal Klçdarolu 16 Nisan da 24 Haziran da meru görmüyorum diyor, peki ne istiyorsun? Benim yönetmediim, benim karar vermediim her ey gayrimeru.

Ana Sayfaya Git