Çözüm sürecini biz sonlandırmadık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çözüm sürecini biz başlattık ama çözüm sürecini sonlandıran biz olamadık çünkü çözüm sürecini bunların kötü niyeti, art niyeti gizli gündemleri sonlandırdı" dedi.

Haberler 10.07.2021 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Bir kez daha altn çizerek ifade etmek istiyorum, küresel emperyalizmin ülkemizde yaklak 1,5 asrdr kad yaray kapatmak için evet, çözüm sürecini biz balattk. Ama çözüm sürecini sonlandran biz olmadk. çünkü çözüm süreci bunlarn kötü niyeti, art niyeti, gizli gündemleri sonucu sonlandrld. dedi.

Erdoan, Bismil Ovas Tarmsal Sulama Tesisleri, Diyarbakr Tekstil Organize Sanayi Bölgesinde 30 Fabrika, 4üncü Otosanayi Sitesi ve yapm tamamlanan dier projelerin açl törenine katld. Diyarbakr Valilii önündeki törende konuan Cumhurbakan Erdoan, Diyarbakr Cezaevinin kültür merkezi olacan açklad. Konumasna Diyarbakrn önemine deinerek balayan Cumhurbakan Erdoan, Bugün Diyarbakr bir baka görüyorum. Diyarbakr çok çok cokulu. Buradan iki gözüm Diyarbakrn tüm ilçelerindeki, hanelerindeki kardelerime sevgilerimi sayglarm gönderiyorum. Diyarbakr air öyle tarif eder, Dicle ile Frat arasndaki ipekten sedirlerinde Kuran okunan açk pencerelerinde gül dolan, günein beyaz köpükleriyle yanm bir ehir. Bir eski kanatlar ülkesi. Evet, ite bu kadim ehri Hz. Ömerden selam alan, Hz. Ömere selam gönderen bu ehri topraklar üzerinden gönderilen 10 peygamberin, 500 sahabenin mezar olan bu ehri Selahattin-i Eyyubi, Kudüsün fethine giderken feyz ald bu ehri, Sultan Alparslann Malazgirte giderken surlar önünde dua ettii bu ehri, haçl ordularn defalarca bozguna uratan Sultan Klçarslann metfun olduu bu ehri, nice alimlere, gönül sultanlarna, sanatçlara, edebiyatçlara ev sahiplii yapan bu ehri velhasl ezelden beri bizim olan ve inallah ebede kadar bizim kalacak bu ehri tüm kalbimle selamlyorum dedi.

MD BR GERYE DÖNÜP 20 YILLIK MUHASEBEY YAPALIM

Cumhurbakan Erdoan, ret, inkar, asimilasyon politikalarn ortadan kaldrp hak ve özgürlük eksenli bir yaklamla asrlk meselelerin çözümüne yöneldiklerini ifade ederek, unlar söyledi:

Cuma namazn eda ettiimiz Kurunlu Camii, bu ehrin ve temsil ettii deerin hizmetkarnn da hasmnn da kim olduunun en büyük ahididir. Sizler Kurunlu Camiini tahrip edenleri de ona sahip çkanlar da gayet iyi biliyorsunuz. Buraya gelmeden önce ziyaret ettiimiz Diyarbakr annelerinin yüreklerini kimlerin yaktn da gayet iyi biliyorsunuz. Sizler, bakalarnn evlatlarn daa, ölüme gönderenleri, kendi evlatlarn yurt dnda nasl büyüttüklerini de iyi biliyorsunuz. Halbuki Diyarbakr tarih boyunca hep medeniyet ehri, bar, huzur refah ehri olmutur. Bir zamanlar Türkiyenin ilk 5 sanayi ehrinden biri Diyarbakrd. Sonra karabasan gibi, bölgenin özellikle Kürt kardelerimin üstüne terör felaketi çöktü. Türkiyenin dier ehirleri geliip, serpilirken terör Diyarbakr sefalete, yoksullua, isizlie mahkum etti. airleri, edipleri, alimleri, tarihi eserleri güzelim Diyarbakr perian ettiler. AK Partiyi kurduumuzda buraya geldik. ktidara geldiimizde ne istiyorsunuz diye sordum. Bize veriler cevap sadece OHALi kaldrn yeter eklindeydi. Sesinize kulak verdik. Hükümete gelince ilk i olarak OHALi kaldrdk m? Söz verdik sözümüzü yerine getirdik. imdi bir geriye dönüp 20 yllk muhasebeyi yapalm. Biz ne dedik, ne yaptk? Onlar ne dediler, ne yaptlar. Biz Diyarbakrda 2005 ylnda size ne dediysek dün de oradaydk, bugün de yarn da ayn yerde olacaz. Biz tüm samimiyetimizle bar, kardelik, çözüm, adalet, hak, özgürlük, demokrasi dedik. Biz ret, inkar, asimilasyon politikalarn ortadan kaldrp hak ve özgürlük eksenli bir yaklamla asrlk meselelerin çözümüne yöneldik. Peki, bunlar yani terörden beslenenler, terörü destekleyenler, terörü açkça telin etmekten korkanlar srtn size deil de PKKya terör örgütüne dayayanlar ne yapt? Gelin bugün hiç emeden, bükmeden açkça bunlar konualm. Gelin bugün utanmadan, yüzü kzarmadan bozuk plak gibi sürekli, bar, demokrasi, kardelik diyenlerin maskelerini hep beraber indirmeye var myz? Bunlarn e genel bakan AK Parti kadnlarn bana gelmi en büyük felakettir demi. imdi buradan seslenmek istiyorum, Asl KCK, PKK, PYD, HDPsiyle hep birlikte benim Kürt kardelerimin kann iliini sömüren bu çete son 1000 yldr bu milletin, bu bölgenin, bu halkn bana gelmi en büyük musibettir. Lafa gelince bar derler. Kardelik derler.

HANG DEMOKRASDE SEçLM MLLETVEKL, ÖRGÜT MLATANLARINA HESAP VERR

Terör örgütü PKKnn bölgeye yapt zulme deinen Cumhurbakan Erdoan, Son 40 ylda öldürdükleri, daa çkarttklar, teröre bulatrdklar, hayatn kararttklar 50 bin Kürt kardeimin kanna giren bunlar deil mi? Bu ülkede Kürt kann en çok PKK dökmedi mi? Köylerin boalmasna, yaklp, yklmasna, kentlerin çökmesine, sanayi ve ticaretin bitmesine, iindeki gücündeki insanlarn sefalete sürüklenmesine neden olan bunlar deil mi? Kurduklar partilerde demokrasi kelimesini hiç eksik etmediler. Peki soruyorum size, hangi demokraside seçilmi milletvekili, belediye bakanlar, tekilat yöneticileri, örgüt militanlarna hesap verir. Hangi demokraside devletin yatrm, hizmet için gönderdii ödenekler yollara mayn döemek için kullanlr? Hangi demokraside merkezi yönetimin verdii araçlar ehirlerin içinde hendek, çukur kazmak için kullanlr? Hangi demokraside ülke aleyhine her giriime destek veren bir siyaset anlay olur. Bunlar demokrasi savunucular deil, demokrasi dümandr, istismarcsdr. Yakn dönemde biz demokrasi ve özgürlükler konusunda pek çok mücadeleye girdik. Gezi olaylarn hatrlayn, 17/25 Aralk, emniyet yarg darbe giriimini hatrlayn. Terör örgütlerinin ülkemizin üzerine salnmasn hatrlayn. Ülkeyi istikrarszlk batana sürüklemek için yaplanlar hatrlayn. 15 Temmuz darbe giriimini hatrlayn. Ekonomimize kurulan tuzaklar hatrlayn. Biz bu mücadelenin hepsini de sizlerle birlikte yürüttük. Hamdolsun sizlerle birlikte zafere ulatrdk. Bunlar o dönemlerde ne yapyorlard? Türkiyenin karsnda, sizlerin karsnda kim varsa onlarla birlikte yol yürüyorlard. Biz imdi de hukuk, ekonomi reformlarmzda ayn çizgide yolumuza devam ediyoruz dedi.

DYARBAKIR CEZAEV KÜLTÜR MERKEZ OLUYOR

Diyarbakr E Tipi Cezaevinin kültür merkezi olacann müjdesini veren Cumhurbakan Erdoan, Bugün sizlere müjde vermek istiyorum. Geçmite uzunca bir dönem ad zulümle, ikenceyle, insanlk d muameleyle anlan Diyarbakr Cezaevini yaknda boaltyor ve kültür merkezi olarak sizlerin hizmete sunuyoruz. Adalet Bakanlmz gerekli hazrl yapyor. Böylece Diyarbakrn hafzasndaki bir kötü an ortadan kaldrm oluyoruz. HDPsi, PKKs, sivil toplum örgütlü görünümlü tüm yaplar örgüt tarafndan hazrlanan bir metne göre hareket eder. Ellerine frsat geçerse ne yapacaklarn bu metinde açkça söylüyorlar. nsanlarn iradelerini ve düüncelerini snrlayan böyle ilkel bir anlayn bu devirde geçerlilii olabilir mi? Ayn metinde uzun vadede aileyi ve mülkiyeti de ortadan kaldracaklarn söylüyorlar. Bunlar size tandk geliyor mu? Evet, bunlar 1980 öncesi marjinal ideolojilerin söylemidir. Peki, dünyada bu yaklam kald m diye baktmzda sadece Kuzey Kore, Kandil ve Kobanide kaldn görüyoruz. Bu istismarclar sürekli Kobani diyor ya, gidin bakn Kürt kardelerimize neler çektiriyorlar. 21inci yüzyln tüm yüz kzartc suçlarn orada iliyorlar. 13 yandaki Kürt kzlarmz daa kaçranlar bunlar deil mi? Bunlar hangi edepten bahsediyorlar, hangi namustan bahsediyorlar. Bunlarda ne edep var ne namus var. Bunlar kirli. Kobaniden kaçan kardelerimizden önemli bir ksm ülkemizde yayor. Biz bunlarn cierini biliyoruz. Neler yaadmzn ahidi sizlersiniz ifadelerini kulland.

çÖZÜM SÜRECNDE NELER YAADIIMIZIN AHD SZLERSNZ

Konumasnn büyük bölümünü çözüm sürecine ayran Cumhurbakan Erdoan, çözüm sürecini anneler alamasn, akan kan dursun diye balattklarn söyledi. Cumhurbakan Erdoan, Balattmz çözüm sürecinde neler yaadmzn ahidi sizlersiniz. Biz çözüm sürecini niye balattk? Yeter ki artk anneler alamasn, akan kan dursun, yeter ki milletimizin her inançtan insanyla karde olsun dedik. Bu bölgenin insan demokrasiden, ekonomiden büyümeden nasibini alsn diye baldran zehri de olsa bu meydanda söyledim içeriz dedik. Samimiyetle balattmz bir süreci bunlar zehirlediler, istismar ettiler. Ve sonunda tamamen yktlar. çukur eylemleriyle bölgede yaayan vatandalarmza tuzak kurdular. Dirayetinizle bu tuzaa dümediiniz için her birinize ükranlarm sunuyorum. Üstelik bunlar ülkemizdeki ve Suriyedeki kardelerimizle kalmadlar Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin de bana bela kaldlar. Artk ülkemizde ileyemedikleri cinayetlerine orada baladlar. Bunlar Kürt düman, insanlk düman, corafyamzn düman. Bunlarn olduu yerde hak, hukuk adalet, fikir özgürlüü kalmaz. Bunlar 1940larda Türkiyenin bana bir kabus gibi çöken tek parti CHP zihniyetinin günümüzdeki versiyonudur. Kürt kardeime yaplan zulüm bata olmak üzere bu ülkedeki tüm büyük günahlarn anas olan CHP ile yol yürümek de ancak bunlara yakrd. CHP, HDP, Y Parti beraber yürüyorlar m? Al birini vur öbürüne. Birbirinden farklar yok. Ama biz diyoruz ki, u karmdaki topluluu görünce bugün bir baka heyecanlym. HDPnin stanbulda CHPye verdii destein nedeni ideolojik akrabalktr dedi.

çÖZÜM SÜRECN SONLANDIRAN BZ OLMADIK

çözüm sürecini sonlandran kendileri olmadna vurgu yapan Cumhurbakan Erdoan, unlar söyledi:

Bir kez daha altn çizerek ifade etmek istiyorum, küresel emperyalizmin ülkemizde yaklak 1,5 asrdr kad yaray kapatmak için evet, çözüm sürecini biz balattk. Ama çözüm sürecini sonlandran biz olmadk. çünkü çözüm süreci bunlarn kötü niyeti, art niyeti, gizli gündemleri sonucu sonlandrld. Güya siyasetçi kimliiyle ortada gezenler de hiçbir zaman iddetle, terörle aralarna mesafe koymadlar. Hiçbir zaman meru demokratik, hukuk düzeni içinde siyaset yapmay düünmediler. Diyarbakrn surunu, Silopiyi köstebekler gibi kazp, siz ne yapyorsunuz demediler, diyemediler. Yurtdndaki karanlk mahfirlerle, içerideki hain FETÖcularla gizli pazarlklar yaparak ülkemizi emperyalistlerin oyun sahnesine çevirmek için harekete geçenlere tavr koymadlar. Allah için söyler misiniz? Dünyada hangi devlet buna müsaade eder. Hangi hukuk, adalet, vicdan buna göz yumar. Utanmadan sklmadan hala bar, kardelik, hukuk, demokrasi diyorlar. Siz bu kavramlar en son aza alacak kiilersiniz ey HDP. Siz bu ülkede ve bu bölgede kendinizden olmayan kimseye hayat hakk tanmadnz. çünkü iddet, dayatma, terör bunlarn ruhuna ilemi. Kardelerim ne diyorlar, hadi skysa söylesinler. Bizim PKK ile ilikimiz yok diyorlar. Öyle demiyorlar m? Bunlarn ii gücü yalan. Yanndaki orta CHP, onun da ii gücü yalan. Sürekli yalandan maduriyet sizlerin hak ve hakkaniyet duygularn istismar etmeye çalyorlar.

BELEDYE BAKANINI KANDLN KOMSRE OLAN NE DÜÜ BELRSZ BRNE ADETA HESABA çEKTRDLER

Cumhurbakan Erdoan, terör soruturma kapsamnda görevlendirilme yaplan belediye yönetimlerine de deinerek, HDPli belediye bakanlarnn, terör örgütü tarafndan hesaba çekildiklerini söyledi. Erdoan, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi yllarca bunlarn elindeydi. Tek bir ay bile ödenekleri gecikti mi? Hayr. Sonuç ne oldu, büyükehir belediye bakann Kandilin komiseri olan ne idüü belirsiz birine adeta hesaba çektirdiler. Hesap sormadlar m? Ne idüü belirsiz birine bodrumda sorgulatp tokatlattrdlar. Kim yapt bunu HDP, PKK. Devletten alnan paralarla sizlere hizmet getirecekleri yerde örgütün emriyle sokaklarda hendek ve çukur kazmadlar m? Onlarn yapmadklar hizmetleri bakanlklarmz yapmak zorunda kald. Devletin görevlendirdii kamu personeline kayyum diyerek itiraz edenler örgütün dadan gönderdii çapulcularn karsnda bunlar hazr ola geçmediler mi? Kurumlarmz sizlere hizmet vermek için çalmaya balaynca yollarn altna bomba döendiini gördük. Belediyelere verilen kaynaklarn bir avuç terör baronuna peke çekildiini gördük. Asl bunlar görevden almazsak size ihanet etmi olurduk. Belediyeye gelen her kuru sizler için kullanlyor. Bunlar sadece slogan atar. Biz ise hizmet ederiz, eser ortaya koyarz. Bunlarn ne söylediine deil, ne yaptna bakyoruz. Seçimlerde Seni bakan yaptrmayacaz diye ortal inletenlerin Yasin Börünün kannn hesabn verdiklerini gördünüz mü? Kurban eti datmak için evinden çkan 16 yandaki Yasini nasl alçakça öldürdüklerini biliyorsunuz deil mi? Önce kovalyorlar, sonra snd evde bçaklyorlar, ardndan 3üncü kattan a atyorlar. Yetmiyor ban tala eziyorlar sonra arabayla üstünden geçiyorlar. En nihayetinde üzerine benzin döküp yakyorlar. Bu nasl bir kindir? Bu nasl bir nefrettir? Braktm Kürdünü, Türkünü, Arabn, Acemini. Böyle bir muamele canlya nasl yaplabilir? Üstelik bu hncn tek sebebi tp ki ayn gün katledilen dierleri gibi Yasinin kendilerinden olmamasdr. Bu zulme ortak olan herkes cezasn çekecektir.

Ana Sayfaya Git