Çözüm üreten yok!

THY'nin Diyarbakır'a uçak sefer sayısını yüzde 60 civarında azaltması nedeniyle, vatandaşlar uçak bileti bulmak için çevre illere giderken, bilet fiyatları ise fahiş fiyatla satılıyor.

Haberler 30.01.2020 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklak iki yldan buyanadr, Diyarbakr bata olmak üzere Güneydou illerinde THYnin uçak seferlerinde azalmaya gitmesi maduriyetlere yol açarken, bilet fiyatlar ise adeta karaborsa misali fahi fiyatla satlyor. Yaananlara dair tepkiler yükselirken, olayn çözümsüz kalmas üvey evlat mümamelesi olarak deerlendirildi.

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakr Milletvekili Semra Güzel, Türk Hava Yollarnn (THY) Diyarbakrdaki uçu sefer saysn azaltmasna ilikin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bakanlna soru önergesi verdi. Güzel, Ulatrma ve Altyap Bakan Mehmet Cahit Turhann yantlamas istemiyle verdii önergede, mevcut hava yollar ulamnn nüfusu 2 milyona yaklaan Diyarbakrn ihtiyacn karlayamadn belirtti.

BRçOK KOLU OLUMSUZ ETKLENMEKTEDR

Günlük seferlerin az olmas ve kstl yerlere uçuun olmas, halkn ulam ihtiyacnn karlanmasnda hem zamanlama hem fiyatlama noktasnda zorlanmasna neden olduunu kaydeden Güzel, önergede u ifadelere yer verdi: Son olarak THYye ait 24 adet Boeing 737 Max tipi uçan 13 Mart 2019 tarihinde alnan kararla seferleri durdurulmutur. Uçak seferlerinin azaltlmas ülke genelinde hayata geçirilen bir uygulama iken bu uygulamadan Diyarbakr, Van, Mardin gibi iller daha fazla etkilenmitir. Dier bölgelerde sefer kstlamas yüzde 10-30 civarnda iken bölge illerinde yüzde 50-60 civarndadr. Gidi-gelilerin youn olduu Diyarbakr-Ankara seferlerinin says düürülmütür ve yurttalar bilet bulmakta zorlanmaktadr. Havayollarn kullanmak isteyen yurttalar, bölgede en yakn ilde bilet bulmaya çalmakta ve havayollar ulamna eriebilmek için önce karayollarn kullanarak bu illere gitmektedirler. Mevcut bilet fiyatlar da seferlerin düürülmesinden kaynakl çok fazla artmtr. Bu uygulamann kalknma noktasnda zaten skntlar olan ve ticari yatrmlarn oldukça az olduu bölgede, bölge halknn kalknmasnn önünde bir ket olduunu, bata turizm olmak üzere birçok i kolunu da olumsuz etkilediini belirtmitir.

KISITLANMANIN GEREKçES NEDR?

Güzel, sefer saylarndaki azalma nedeniyle yaanan sorunlara deinerek, Bakan Turhana u sorular sordu: Havayollarnda görülen sefer kstlama uygulamasnn gerekçesi nedir? Bölge illerine uygulanan sefer kstlama politikas neden dier bölgelere oranla daha fazladr? Yurttalarn havayollarn kullanabilmek için önce karayollar ile baka illere gitmek zorunda kald ve çou zaman bilet bulamad durumu Bakanlnzn bilgisi dahilinde midir? Halkn havayollarna daha kolay ve ucuz eriimini salamak ve ekonomik kalknma noktasnda birçok zorluk yaayan bölge illeri için turizm, ticaret bata olmak üzere birçok alanda yaratt olumsuz etkiyi ortadan kaldrmak amac ile seferlerin arttrlmas ve fiyatlarn düürülmesine dair bir uygulamanz olacak mdr?

Ana Sayfaya Git