Çözüm üretici olduk!

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, "HÜDA PAR'ın sorunların halli için ortaya koyduğu çözüm; genelde insanlık aleminin özelde de ülkenin sosyolojik yapısına uygun yegane yoldur." dedi.

Haberler 20.12.2019 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR, 7nci kurulu yldönümünü Diyarbakrda kutlad. Diyarbakr Öretmen Evi Konferans Salonunda düzenlenen programa Genel Bakan shak Salamn yan sra parti yöneticileri, TTHADUL ULEMA yetkilileri, STK temsilcileri, kanaat önderleri, basn mensuplar, davetliler ve çok sayda partili katld. Sinevizyon gösteriminden sonra program, HÜDA PAR Genel Bakan Yardmcs Mehmet Hüseyin Ylmazn Kürtçe (Zazaki), HÜDA PAR Genel Bakan Vekili Zekeriya Yapcolunun Kürtçe (Kürmanci), son olarak HÜDA PAR Genel Bakan shak Salam yapt konumayla sona erdi.

Asl baar ve zaferin hakk ayakta tutmak ve istikamet üzere durabilmek olduunu hatrlatan Salam, Ülkemizin ve yaadmz bölgenin içinde bulunduu sorun ve skntlar, ehirlerin ve ülkelerin viraneye dönmesi, bir duvarn tulalar gibi kenetlenmesi gereken Müslümanlarn birbirini yok etmeye azmetmesi tesadüfi oluan olaylar deildir. Yüzyl akn bir süreden beri ilmek ilmek ilenen oyun ve hilelerin, yüzyl önce ekilen fitne tohumlarnn bugün yeermesidir. Olaylar doru okumaz, tehisi doru yapmazsak doru çözümlere ulaamayz. ifadelerine yer verdi.

Adalet, gerei gibi ilemezse dier kurumlarn doru bir ekilde çalmas beklenemez

7 yl önce Dürüst Siyaset, Gerçek Adalet iaryla yola çktklarn söyleyen Salam, Adalet, gerei gibi ilemezse dier kurumlarn doru bir ekilde çalmas beklenemez. Bir baka deyile adalet mekanizmasnn bozulmas tuzun kokmasdr. Ve bugün tuzun koktuunu gösterir emareler her tarafta belirmektedir. Bu bozulmuluk tüm kurumlar ve bir bütün olarak tüm toplumu sarm durumdadr.

Son birkaç ylda KHKlar ile getirilen uygulamalar nedeniyle yüzbinlerce aile, milyonlarca insan madur hale gelmitir. Ülkesini ve halkn küresel emperyalist güçlere satmaya çalanlar yurt dnda müreffeh bir hayat yaarken, ibadet bilinciyle topluma hizmet ettiini düünenler cezaevlerinde ömür geçirmeye veya aç ve açkta kalmaya mahkm edilmektedirler.

Anayasa Mahkemesinin güvenlik soruturmalaryla ilgili verdii son karar önemlidir

Bu anlamda Anayasa Mahkemesinin güvenlik soruturmalaryla ilgili verdii son karar önemlidir. Umarm bu karar bir milat olarak kabul edilip suç ve cezann ahsilii ilkesini ayaklar altna alan uygulamalar son bulur. Bu uygulamann yeniden kanuni hale getirilmesinde hiçbir hukuki yarar yoktur. Ülkeye verdii zarar ortadadr. Bu nedenle uygulamann yeni bir kanunla tekrar yasalatrlmasndan vazgeçilmelidir. u anda hukuk ve ceza mahkemeleri ile icra dairelerindeki dosyalar ve buradaki davac ve daval taraf says ele alndnda toplumun önemli bir ksm dorudan mahkemelerle ilikilidir. Ancak insanlarn çou yargnn hukuk içerisinde adil, tarafsz ve bamsz bir ekilde karar verdiine inanmyor. dedi.

28 ubat sürecinde yaananlar henüz hafzalarda tazedir

Salam, konumasna öyle devam etti: slami hassasiyeti olan ahs ve gruplarn bertaraf edilmesi için sürek avnn balatld, hukukun ayaklar altna alnd 28 ubat sürecinde yaananlar henüz hafzalarda tazedir. Bu artlarda 1990l yllarn bandan beri haksz bir ekilde mahkm olup cezaevinde bulunan madurlar için cezaevi kaplar mutlaka açlmaldr. 25 yl akn bir zamandan beri adalet bekleyen mazlumlarn bir ksmnn cezaevinden cenazeleri çkt. Anne ve babalar çocuklarnn ismini sayklayarak bu hayata gözlerini yumdular. Cezaevi artlarnn oluturduu hastalklarla; tek bana hayatn idame ettiremeyecek derecede yal, hasta ve bakma muhtaç mahkmlar var. Bunlarn feryatlar ve iniltilerine kulaklarn kapatlmas Gayretullaha dokunur. Artk bu sese kulak verilmelidir. Hem bu mahkumiyetlere karar verenlerin büyük çounluunu Terör Örgütü mensubu olarak suçlayp meslekten ihraç edeceksiniz hem de bunlarn verdii kararlar hukuka uygun olarak kabul edip madurlar cezaevinde tutmaya devam edeceksiniz. Bu tutarszln hiçbir izah olamaz. dedi.

Bununla birlikte Ergenekon, Balyoz ve benzeri isimlerle darbeye teebbüs eden mahkmlarn tamamnn ayn gerekçelerle serbest brakldn hatrlatan Salam, Bunlarn bir ksmnn onlarca arlatrlm müebbet hapis cezas olduu biliniyor. Ancak 28 ubat sürecinin madurlar halen cezaevinde çürümeye devam ediyorlar. diye belirtti.

Bugün adalet bekleyen en önemli sorunlardan biri de Kürt meselesidir

Kürt meselesine de ayr bir parantez açan Salam, Bugün adalet bekleyen en önemli sorunlardan biri de Kürt meselesidir. Bunun adn doru olarak koymak gerekir. Kürt meselesi ayn corafyada yaayan kardelerin kardelik hukukunun ihlali meselesidir. Bir dilin, bir medeniyetin, bir kavmin, bir kültürün yok saylmasdr. Kurulu aamasnda canlarn veren, mallarn son kuruuna kadar feda eden bir halkn kurulu tamamlandktan sonra düman olarak görülmesidir. Bilindii gibi Kürtler, ümmetin üç ana unsuru olan Araplar, Farslar ve Türklerin ortasnda, dolaysyla ümmetin merkezinde yer almaktadr. Kürt meselesi adalet temelinde çözülmeyene kadar bölgemizin ve burada yaayan halklarn rahat ve huzura kavumas mümkün deildir. Zira ümmet bir vücut gibidir. Vücudun azalarnn herhangi bir parças ac çektiinde nasl ki bütün beden rahatsz oluyorsa. Kürtlerin tabii, insani ve slami bütün haklar tanmayncaya kadar bu corafya asla huzur bulmaz, bulmayacaktr. Kürtlerin yaad topraklarda hüküm süren devletler bu sorunu çözerken her eyden önce yaptklar yanl uygulamalar ve hatalaryla yüzleip ie, durularn ve söylemlerini düzeltmekle balamaldrlar. Artk Kürt meselesini Emperyalistlere havale etmekten vazgeçmelidirler. diye konutu.

Ulus devlet anlay miadn doldurmutur

Ulus devlet anlayyla bu meselenin çözülemeyeceini vurgulayan Salam, Ulus devlet anlay miadn doldurmutur. Bu anlay dünyann her yannda on milyonlarca insann canna mal oldu. Ülkeleri, ehirleri virane etti. Medeniyetleri tarihten sildi. Bunu en kat ekilde uygulamak isteyenler bu gün aralarndaki snrlar kaldrdlar. Onlarca kavim ve millet tek devlet gibi bir araya geldiler. Ama tarihinde hep inanç merkezli medeniyetler oluturan slam Ümmetini bu köhnemi zihniyetle birbirine krdryorlar. Artk oynanan bu oyunu görmek zorundayz. Bu gün olmazsa yarn çok geç olabilir. Kürt meselesisin çözümüne siyasi çekimeler ve siyasi rant elde etme yönüyle baklrsa asla bir çözüme ulalamaz. Bu mesele bir inanç meselesidir. Allahn ayetlerinden birinin gereinin yaplmasdr. diye konutu.

Bu meselenin çözümü için ne yaplacaksa imdi yaplsn

Salam, Yllardan beri Kürt ve Kürdistan meselesi gündeme geldiinde devletten önce silahlar susmaldr söylemleri öne çkt. Evet, u anda nisb de olsa bir süknet ortam mevcuttur. imdi tam zaman diyoruz. Bu meselenin çözümü için ne yaplacaksa imdi yaplsn. Bu meseleye temel insani haklar olarak baklmaldr. çözüm için hiç kimse ile pazarla ve anlamaya gerek yoktur. Buyurun, temel vatandalk haklar nelerse masaya yatrn ve bu hakk Kürtlere de dier halklara da tanyn. Ne eksik ne fazla. Diller üzerindeki basklara son verin. Herkese anadilinde eitim hakk tanyn. Türkçenin yannda Kürtçe ve Arapça da resmi dil olsun. Resmi dillerin çokluu asla bölünmeye neden olmaz. Allahn yasaklamad hiçbir ey slam toplumunu birbirinden ayrtrmaz; bundan korkulmamas gerekir. ifadelerini kulland.

Gençlerimiz, inanç ve kültürel deerlerimizden uzaklatrlmaktadr

Gençliin ve neslin büyük bir tehdit altnda olduunu, din görevlisi yetitiren binlerce kurumun ve yüzbinlerce din görevlisinin bulunduu bu zamanda gençlerin gün geçtikçe daha çok manevi boluk yaadklarn hatrlatan Salam, Gençlerimiz, bindörtyüz yldan beri bizi ayakta tutan inanç ve kültürel deerlerimizden uzaklatrlmaktadr. 28 ubat süreci denilen dönemlerde slami deerleri ve slami yaam tarzn benimseyen gençlerin enerjisinden ve çalmalarndan eser yok. Bu tecrübe bize yasaklarn kaldrlmas ve dini eitim veren kurumlarn açlmasnn tek bana yeterli olmadn ortaya koymutur. dedi.

stanbul sözlemesindeki imza geri çekilmeli, 6284 sayl yasa lvedilmelidir

Aile kurumunun dorudan hedef alnp yok edilmeye çalldna dikkat çeken Salam, Yürürlüe girdii günden beri yuvalar datan, eler arasndaki iddeti arttran, evlilik orann düürüp, boanmalar arttran stanbul sözlemesindeki imza geri çekilmeli, 6284 sayl yasa ilga edilmelidir. Kadnlar veya aileler polisiye tedbirlerle deil ancak inanç ve manevi deerler üzerine kurulu eitim ile korunabilir. dedi ve unlar ekledi:

Özellikle 15 Temmuz darbe giriiminden sonra manevi deerlerin ihyas için çalan grup ve cemaatlerin hedef tahtasna konduu, hükümetin de bunlar aleyhine manipüle edildii görülmektedir. Bir toplumun ihyas ve yeni nesillerin manevi deerlere uygun bir ekilde yetitirilmesi ancak dini grup ve cemaatlerin çalmasyla olur. Tarih boyunca bu ekilde olagelmitir. Dini hizmetlerin, devletin tekeline alnmas inanç deerlerini yozlatraca gibi bir müddet sonra statükocu, mekanik ve hükümetlere endeksli bir çalma halini alr. Hlbuki slami tebli ve davet çalmalar, memur anlayyla, mesai saatlerinde deil; amatör ruhla, akla, evkle ve ibadet uuruyla yaplacak bir hizmettir.

Bir müddettir limlerin ve cemaatlerin aleyhine bir kampanya yürütülmektedir

Salam, konumasna öyle devam etti: Bir müddettir topluma hizmet etmek isteyen limlerin ve cemaatlerin aleyhine bir kampanya yürütülmektedir. Birkaç yl önce cezaevi kapsnda Cemaatlerin kökünü kazyacaz söylemlerinin bo bir söylem olmad devletten de destek aldn göstermektedir. slami hizmet ve cemaatler söz konusu olduunda örnek gösterilen FETÖnün bu anlamda bir cemaatten ziyade uluslararas bir proje olduu ortaya çkmtr ve bu nedenle dini cemaat ve gruplarla kyaslanmamaldr. Unutulmamaldr ki bu toplumu ayakta tutan asli unsur inanç ve manevi deerler ve bu deerler üzerine ina olan toplumsal dayanma ve yardmlamadr.

Bugün bunu dini cemaat ve gruplar temsil etmektedirler. Ülke için yaplacak temel hizmetlerden biri, dini cemaat ve gruplarn önünü açmak ve yapmak istedikleri hizmetleri tevik etmektir. Devletin ve diyanetin denetim ve gözetimi; sapkn görü ve fikirlere kar sahih slam anlayn göstermenin ötesine geçmemelidir.

Ana Sayfaya Git