Cuma hutbesinde afetlere dikkat çekildi

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan bu haftaki Cuma hutbesinde, afetlere dikkat çekildi.

Haberler 17.08.2019 - 01:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye genelindeki camilerde Diyanet leri Bakanlnca hazrlanan Güvenli bir hayat için gerekli tedbirleri alalm konulu hutbe okundu.

Hutbede, son zamanlarda artan sel, deprem ve yangn gibi afetlerle nice maddi ve manevi zarar oluturan doa olaylarnn vuku bulmasnda bir sebep-sonuç ilikisinin varlna iaret edildi.

nsann baa çkmakta yetersiz kalmas sebebiyle felaket olarak adlandrlan büyük veya küçük doal afetlerin oluumunda insann da etkin rol üstlendiine iaret edilen hutbede, u ifadeler yer ald:

Tabiatn muhteem uyumu ve dengesi, Allahn hükmüne ve kanunlarna baldr. Kimi zaman yaanan afetler ise tabiat alt üst ettii gibi, insanlarn hayatn da ac bir ekilde etkiler. Tarihte yaanan deprem, sel, heyelan ve yangn gibi nice afet, can ve mal kaybyla sonuçlanmtr. Ülkemizde de yakn tarihte yaadmz deprem ve sel felaketlerinin acs hala yüreimizdeki tazeliini korumaktadr. Kuran- Kerimin insanla öyle bir çars vardr: Düzene sokulduktan sonra yeryüzünde bozgunculuk yapmayn. Nitekim tabiata sorumsuzca müdahale eden, kendi menfaati için ormanlar kesen, suyu ve havay zehirleyen, topra kurutan insanolu, yeryüzünde dengeleri bozmaktadr. Afetlerin kötü neticelerinin önemli bir ksm bizim kendi hata ve ihmallerimiz sebebiyledir. Nitekim Yüce Rabbimiz bu hususta öyle buyurur: Banza gelen her musibet kendi yapp ettikleriniz yüzündendir; kald ki Allah birçounu da balar.

Allahn takdirinin mutlaka gerçekleeceinin vurguland hutbede, Mümin, Allahn takdirinin muhakkak gerçekleeceine iman eder. Ama ayn zamanda tabiat olaylarnn, ilh düzen ve kanunlar gerei, sebep-sonuç ilikisi içerisinde meydana geldiini de idrak eder. çalmay ve sebeplere sarlmay terk edip Allahn dedii olur diyerek kolaycla kaçmaz. Tabiata zararl admlar atarak, göz göre göre afeti davet etmez. ini salam yapar. Her türlü tedbiri alr. Maddi ve manevi sebeplerin tamamna bavurduktan ve sorumluluunu yerine getirdikten sonra Rabbine tevekkül eder. Peygamber Efendimizin ifadesiyle önce devesini balar, sonra tevekkül eder. Güvenli bir hayat için gerekli tedbirleri alalm. Afetlere kar bilinçli ve hazrlkl olalm. Deprem, heyelan ve sel riski bulunan bölgelere ev ina etmeyelim. Ailemizi afet ve acil durumlar hakknda bilgilendirelim. lkyardm eitimi, bilgi ve destek için yaadmz ehrin AFAD il müdürlüklerine müracaat edelim. Yarn yirminci sene-i devriyesi olan 17 Austos Marmara depreminde ve bugüne kadar ülkemizde meydana gelen afetlerde hayatlarn kaybeden vatandalarmza Allahtan rahmet diliyoruz. Yüce Rabbimiz, bizi, ülkemizi ve slam beldelerini afetlerden muhafaza eylesin. Bizlere de afetlerden gerekli dersleri çkarmay, sorumluluklarn yerine getirip huzurlu ve güvenli bir hayat sürmeyi nasip eylesin. denildi.

Ana Sayfaya Git