Cumhurbaşkanı Erdoğan saldırıyı kınadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Erbil'de bir Türk Başkonsolos çalışanının saldırıya uğramasıyla ilgili açıklama yaptı. Erdoğan, "Erbil’de konsolosluk çalışanlarımıza yönelik düzenlenen menfur saldırıyı kınıyorum. Saldırının faillerinin süratle bulunmaları için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir" açıklaması yaptı.

Haberler 18.07.2019 - 01:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakanl Sözcüsü brahim Kaln, Erbildeki saldr ile ilgili olarak, Gereken cevap verilecektir açklamasnda bulundu.

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, saldr hakknda hem Erbil hem de Badat ile temas halinde olduklarn söyledi.

Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay, Erbilde diplomatlarmza yönelik saldry lanetliyor, hayatn kaybeden konsolosluk çalanmza Allahtan rahmet, ailesine basal diliyorum. Saldry gerçekletirenlerin bulunmas için ilgili makamlarmz çalmalarn sürdürmektedir dedi.

SALDIRI ASLA HOGÖRÜLEMEZ

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, Bütün komularmzn, bütün ülkelerin unu bilmesi laz bizim diplomatlarmz, yurt dnda çalan arkadalarmz Türkiye Cumhuriyetini temsil ediyorlar. Onlara yaplan her saldr Türkiye Cumhuriyetine yaplm bir saldrdr ve biz bunu asla ve asla ho görmeyiz ve bunun mutlaka nedenlerini örenmek isteriz. dedi.

IRAK YÖNETMNDEN AçIKLAMA

Dileri Bakanl Sözcüsü Ahmed es-Sahhaf, yapt yazl açklamada, Erbilde bir Türk diplomatn hedef alnd silahl saldry knyoruz ifadelerini kulland. Söz konusu saldrda Irak vatanda bir kiinin hayatn kaybettii ve bir kiinin ise yaraland bilgisine yer veren Sahhaf, saldrya ilikin detaylarn ortaya çkarlmas için resmi taraflarla koordinasyon içinde olduklarn ifade etti.

CHP SALDIRIYA TEPK GÖSTERD

CHP D likilerden Sorumlu Genel Bakan Yardmcs Ünal çeviköz, Menfur saldrda maalesef bir Dileri personelimiz hayatn kaybetmi ve iki personelimiz yaralanmtr. Erbil Bakonsolosluu görevlilerimize yaplan menfur saldry iddetle knyor, ehidimize Allahtan rahmet diliyor, acl ailesine ve Dileri camiasna sabrlar diliyoruz. Saldrnn kim veya kimler tarafndan gerçekletirildiinin derhal tespit edilmesi temennisiyle saldrda yaralanan çalanlarmza acil ifalar diliyoruz.

ER GEç ANLAYACAKLAR?

TBMM Bakan Mustafa entop, Twitter hesabndan paylamda bulundu. Irakn Erbil kentinde düzenlenen silahl saldrda Türkiyenin Erbil Bakonsolosluunda görevli Türk diplomatn savunmasz bir haldeyken ehit edildiini örendiini belirten entop, bu hain saldrya gereken cevabn en ksa sürede verileceini bildirdi.

BARZAN SEYAHAKTN YARIDA KEST

Saldr haberinin ardndan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakan Neçirvan Barzani Fransa ve dier yurt d temaslarn yarda kesti. Neçirvan Barzani, bölgeye dönerek olayla ilgili bilgi alacak.

ABD BÜYÜKELçL OLAYI KINADI

ABDnin Ankara Büyükelçilii, Erbilde Türk diplomatlarn silahl saldrya uramasn knad. ABDnin Ankara Büyükelçilii, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) bakenti Erbilde Türk diplomatlara yönelik gerçekletirilen silahl saldry knadn duyurdu. Yaplan açklamada, Erbildeki menfur saldrda hayatn kaybeden Türkiye Bakonsolosluu görevlisinin ailesi, yaknlar ve meslektalarna en derin taziyelerimizi iletiyoruz. Saldry en güçlü ekilde knyoruz ifadeleri kullanld.

KÜRT YÖNETM SALDIRIYI KINADI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), saldry iddetle knad. IKBY, menfur silahl saldrya ilikin yaymlad açklamada, Erbilde gündüz saatlerinde bir restoranda düzenlenen ve Türkiyenin Bakonsolosluk görevlisi ile Irakl bir vatandan hayatn kaybetmesiyle sonuçlanan saldry iddetle knyoruz. ifadesi kullanld.

Hayatn kaybedenlere basal dileinde bulunulan açklamada, IKBYnin ilgili kurumlarnn, faillerin yakalanmas ve adalet önüne çkarlmas için detayl soruturma balatt aktarld. Açklamada ayrca IKBYnin güvenlik ve istikrarnn bozulmasna da asla müsaade edilmeyecei vurguland.

SALDIRI LKLER ETKLEMEYECEK?

Irak, Türkiyenin Erbil Bakonsolosluundaki bir görevlinin ehit edildii saldrnn, Badat ve Ankara arasndaki tarihi ve stratejik ilikileri etkilemeyeceini bildirdi. Irak Dileri Bakanlndan yaplan yazl açklamada, Türkiyenin Erbil Bakonsolosluunda görevli diplomatn hayatn kaybetmesine neden olan saldry iddetle knyoruz. denildi.

Bakanln, saldrnn detaylarn ve ardndaki nedenlerin ortaya çkarlmas için güvenlik birimlerinin yapt çalmalar youn ekilde takip ettii vurgulanan açklamada, unlar kaydedildi: Bu menfur saldr, Badat ve Ankara arasndaki tarihi ve stratejik ilikilerin gücünü etkilemeyecek, ortak çkarlarn gerçekletirilmesi için dost iki ülke arasndaki yaknlama çabalarn zayflatamayacak.

ABDEN TAZYE MESAJI

Avrupa Birlii Türkiye Delegasyonu Bakan Christian Berger, Türkiyenin Erbil Bakonsolosluunda görevli bir diplomatn silahl saldrda ehit edilmesi dolaysyla taziyelerini bildirdi.

Berger, AB Türkiye Delegasyonunun sosyal medya hesabndan yapt açklamada, Irakn Erbil kentinde Türk Konsolosluunun bir görevlisinin öldürüldüünü örenmekten derin üzüntü duyduunu belirtti.

Berger, En içten taziyelerimizi sunarken, kalben ve tüm dualarmzla Türkiyenin ve merhumun ailesi ile sevenlerinin yannda olduumuzu ifade ederiz. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git