Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye ile Irak'ın kaderleri aynıdır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Haydar El İbadi ile yaptığı ortak basın toplantısında, "Başta DEAŞ olmak üzere tüm terör örgütleri ile mücadelede Irak ile dayanışma içerisinde olmayı sürdüreceğiz. PKK terör örgütü ile mücadelede Irak tarafından beklentilerimizi aktardık. PKK'nın Irak'tan tamamen temizlenmesi istikametinde, çabalarımızı artırma hususunda görüş birliğine vardık. Türkiye ile Irak'ın kaderleri aynıdır. Irak'ın güvenlik, refah, istikrarı Türkiye'nin refah, güvenlik, istikrarıdır" dedi.

Haberler 15.08.2018 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Irak Babakan Haydar El badi ile yapt ortak basn toplantsnda, Bata DEA olmak üzere tüm terör örgütleri ile mücadelede Irak ile dayanma içerisinde olmay sürdüreceiz. PKK terör örgütü ile mücadelede Irak tarafndan beklentilerimizi aktardk. PKKnn Iraktan tamamen temizlenmesi istikametinde, çabalarmz artrma hususunda görü birliine vardk. Türkiye ile Irakn kaderleri ayndr. Irakn güvenlik, refah, istikrar Türkiyenin refah, güvenlik, istikrardr dedi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Irak Babakan Haydar El badi ile yapt görüme sonras ortak basn açklamas yapt. Cumhurbakan Erdoan, badi ile faydal bir görüme gerçekletirdiklerini belirterek siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel birçok konuyu ele alma frsat bulduklarn bildirdi. Irakn toprak bütünlüüne Türkiyenin verdii önemi vurgulayan Cumhurbakan Erdoan öyle konutu:

Tabii unu peinen ifade etmek isterim. Irakn toprak bütünlüüne ülkemizin verdii önem, siyasi bütünlüüne verdii önem, siyasi birliine ayn ekilde verdii önem, egemenliine atfettiimiz önemi bir kez daha burada teyit etmek isterim. Irakta malum 12 Maysta bir seçim gerçekletirildi. Bir kez daha tüm Irak halk ve bölge için hayrlara vesile olmasn dilerim. Yeni dönemde Irak halknn acil ihtiyaç ve taleplerinin karlanmasna yönelik admlarn atlmas önem arz ediyor. Bu konuda Türkiye olarak her türlü destei salamaya hazr olduumuzu tekrar Sayn badiye ifade ediyorum. Tarih boyunca ülkemiz en zor zamanlarnda din, dil, mezhep ayrm gözetmeksizin Irak halknn yannda olmutur. Irakn sknts bizim de skntmzdr. Ülkenin yeniden imar konusunda da üzerimize düeni yapmaya hazrz. Bu tavrmz aziz kardeimize ifade ettim.

SINIR KAPISI HEM IRAKIN HEM DE ÜLKEMZN FAYDASINA OLACAKTIR

Cumhurbakan Erdoan, görümede, Irak ile Türkiye arasnda ikinci snr kapasnn önemine de deindiklerini kaydederek unlar dedi:

Sayn badi ile ülkelerimiz arasnda ikinci snr kapsnn önemine deindik. Açlacak snr kaps hem Irakn hem de ülkemizin faydasna olacaktr. nallah bu konuda gereken admlar atacamza inanyorum. Ayrca gerek Musul, gerekse Basrada bakonsoluklarmz da yeniden faaliyete geçirme konusu kendileriyle görütük.

PKK LE MÜCADELEDE BEKLENTLERMZ AKTARDIK

Görümede terörle mücadele konusunu etraflca ele aldklarna dikkat çeken Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, öyle devam etti:

Görümelerimizde ayrca terörle mücadele konusunu da etraflca ele alma frsat bulduk. Bu alanda tam ibirlii içinde olma konusunda mutabk kaldk. Türkiye olarak terör örgütleri arasnda ayrm yapmadk, yapmyoruz. DEAl canilerle, PKKl katiller arasnda bizim nazarmzda bir fark yoktur. Her ikisi de kundaktaki bebekleri, sivilleri, yallar katletmekten çekinmeyen vahi yaplardr. Bu örgütleri ve uzantlarn bölgemizden kazmakta karalyz. Bata DEA olmak üzere tüm terör örgütleri ile mücadelede Irak ile dayanma içerisinde olmay sürdüreceiz. PKK terör örgütü ile mücadelede Irak tarafndan beklentilerimizi aktardk. PKKnn Iraktan tamamen temizlenmesi istikametinde çabalarmz artrma hususunda görü birliine vardk. Ayrca Türkmen kardelerimizin meselelerini de kendilerine ifade ettim. Türkmenlerin özellikle Kerkükte maruz kaldklar saldrlara deinerek, kardelerimizin güvenliinin salanmasnn önemini burada da ifade ediyorum. Türkiye ile Irakn kaderleri ayndr. Irakn güvenlik, refah, istikrar Türkiyenin refah, güvenlik, istikrardr. En önemli sorunlardan bir tanesi Iraktaki su ve enerji sorunudur. Bu konuda görümelerimizi detaylandrdk, ilgili bakanlarmz görevlendirdik. Ve daha sonra da bölgeye gitmek suretiyle bölgede ne gibi admlar atlmas gerekiyor, bunlar zaten nedir biliyoruz. Ama enerji ile ilgili ne gibi admlar atarz, bunlar konuma frsat oldu.

TÜM TALYA HALKININ BAI SA OLSUN DLYORUM

Cumhurbakan Erdoan, talyadaki köprü faciasna da deinerek, Son olarak, Cenovada köprünün çökmesi sonucu 11 kii hayatn kaybetti. talya yönetimine ve ölenlere rahmet diliyorum. Ve tüm talya halknn ba sa olsun diyorum dedi.

TÜRKYE LE BRLKTEYZ

Irak Babakan Haydar El badi ise Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana kardeim diye hitap ederek, Türkiye ile ilikilerin daha gelitirilmesi ve pekitirilmesi için bir araya geldiklerini kaydetti. Snrn güvenlii konusunda hemfikir olduklarn bildiren badi öyle konutu:

Snrn güvenlik meselesi konusunda hemfikiriz. Hiçbir zaman Irak topraklarnn Türkiyeye kar mekan olmasn istemeyiz. Hiçbir örgütün burada yuvalanmasn istemeyiz. Ve biz bir kez daha söylüyoruz; buna müsamaha göstermeyeceiz. Türkiyeye saldrlarn önlenmesi konusunda Türkiye ile birlikteyiz. Türk irketlerine söylüyoruz; gelin Irak yatarm yapn, çalmalarnz sürdürün. Kardeim Sayn Bakann söyledii gibi ikinci bir gümrük hattnn açlmas çok önemli. Yaam olduu parasal sorunlarla ilgili, Türkiye ile birlikteyiz alaca tedbir konusunda.

Ana Sayfaya Git