Cumhurbaşkanı Erdoğan uyardı! 'Köprüden önceki son çıkış...'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerikan Wall Street Journal gazetesine Suriye krizi ve İdlib sorunu üzerine bir makale kaleme aldı. Erdoğan makalede "İdlib, köprüden önceki son çıkıştır. Eğer Avrupa ve ABD dâhil uluslararası toplum bugün gerekli adımları atmazsa, bunun bedelini yalnızca Suriyeli masumlar değil tüm dünya ödeyecektir." ifadelerine yer verdi.

Haberler 12.09.2018 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya Esedi durdurmal balkl makalesinde Erdoan, makalesinde unlar kaydetti: Esed rejimi, yedi yldr Türkiyenin güney snrnda Suriye vatandalarn keyf tutuklamalar, sistematik ikence, topyekn idamlar, varil bombalar ve kimyasal ve konvansiyonel silahlarla hedef almaktadr. Birlemi Milletler nsan Haklar Konseyinin kinci Dünya Savandan beri yaanan en büyük insan kaynakl felaket olarak tanmlad Suriye iç sava neticesinde milyonlarca masum insan mülteci durumuna dümü veya kendi ülkeleri içerisinde yerlerinden edilmitir.

Suriye halknn acsn hafifletmek için olaanüstü çaba gösteren Türkiye, bugün yaklak 3.5 milyon mülteciye, yani dier ülkelerin tamamndan daha fazla kiiye, evsahiplii yapmaktadr. Ayn zamanda yanbamzda faaliyet gösteren terör örgütleri DEA ve PKKnn hedefi olduk. Ancak ne insani yardm çabalarmzn yüksek maliyeti ne de güvenlik endieleri kararllmz zayflatmad.

TÜRKYE KRZE SYAS çÖZÜM BULMAK çN DPLOMATK GRMLERDE BULUNDU

Türkiye, bu tür zorluklarla karlat bir dönemde ayn zamanda krize siyasi bir çözüm bulmak için diplomatik giriimlerde bulundu. Bu kapsamda Suriye muhalefetini Cenevrede pazarlk masasna getirdik; Rusya ve ran ile birlikte Astana Sürecini balattk. Sonuç olarak Türkiye, atekes anlamalar yapt, çatmaszlk bölgeleri kurdu ve sivillerin rejim saldrs altndaki bölgelerden tahliyesini salad.

Bugün bir kez daha kritik bir eikte bulunuyoruz. Esed rejimi, müttefiklerinin de yardmyla, üç milyon kiiye evsahiplii yapan ve yerlerinden edilmi Suriyeliler için son güvenli limanlardan biri olan dlibe büyük bir taarruz gerçekletirmeye hazrlanyor. Hükümetimiz, bu saldry engellemek amacyla bir çatmaszlk bölgesinin kurulmasna katkda bulundu ve atekes ihlallerini belgelemek ve raporlamak amacyla 12 gözlem noktas oluturdu.

TERÖRLE MÜCADELE ADINA MASUM NSANLAR KURBAN EDLEMEZ

Esed rejimi, yaklaan saldrsn terörle mücadele zemininde merulatrmaya gayret etmektedir. unu açkça ifade edelim: Terörle mücadelenin önemini hiçbir ülke, Suriye krizi bölgeye güvensizlik ihraç etmeye baladndan beri ciddi terör saldrlarna hedef olan Türkiyeden daha iyi anlayamaz. Ancak Bear Esedin çözümü sahte bir çözümdür. Terörle mücadele adna masum insanlar kurban edilemez. Böyle bir adm ancak yeni terör ve arclk yuvalar yaratmaya sebep olur. Nitekim DEAn ortaya çk, Suriyede yaananlarn sebebi deil, sonucu niteliindedir. Uluslararas toplum, terörün kök salmasn engellemek için bu iddeti kontrol altnda tutmak zorundadr.

dlibde benzer sorunlarla kar karya bulunuyoruz. Aralarnda HTnin de bulunduu terör örgütleri, bu bölgede faaliyetlerini sürdürüyor. Ancak bu unsurlar, dlibin toplam nüfusunun çok küçük bir bölümünü oluturuyor. Teröristleri ve ar unsurlar etkisiz hle getirmek ve yabanc savaçlar adalete teslim etmek için gereken, kapsaml bir uluslararas terörle mücadele operasyonudur. Türkiyenin, Suriyenin kuzeyinde teröristlere kar verdii mücadelede kilit rol oynayan lml muhaliflerin salayaca destek ve yönlendirme, dlibde de çok önemli olacaktr.

ULUSLARARASI TOPLUM SORUMLULUKLARININ FARKINA VARMALI

dlibe yaplacak saldry engellemek, terörle mücadele admlarn sekteye uratmayacaktr. Türkiye, DEA ve PKK gibi terör örgütleriyle mücadelesinde sivillere zarar vermeden baarya ulamtr. Terörden etkilenen bölgelerde istikrar yeniden salamak uruna çok sayda ehit verdik. Türkiyenin, Suriyenin kuzeyinde düzeni muhafaza edebilmesi, sorumlu bir terörle mücadele yaklamnn yerel halkn desteini kazanabileceinin en açk kantdr.

dlib saldrs yaklarken uluslararas toplumun tüm üyeleri sorumluluklarnn farkna varmaldr. Gerekli admlar atmamann bedeli çok ar olacaktr. Suriye halkn, Bear Esedin insafna terk edemeyiz. Rejimin dlibe yönelik taarruzunun amac, gerçekten terörle mücadele etmek deil, geliigüzel saldrlarla muhalifleri ortadan kaldrmak olacaktr. Bu rejim saldrs, ayn zamanda Türkiye, Avrupann geri kalan ve ötesi için ciddi insani riskler ve güvenlik riskleri oluturacaktr.

RUSYA VE RAN DA NSAN BR FELAKET ÖNLEMEKLE YÜKÜMLÜDÜR

Bugüne kadar kimyasal saldrlara odaklanan ABD, bu keyf ölüm hiyerarisini reddetmesi gerekmektedir. Zira konvansiyonel silahlar, çok daha fazla ölüme sebebiyet vermitir. Ancak yaanacak katliam durdurma sorumluluu, yalnzca Batya ait deildir. Astana Sürecindeki ortaklarmz Rusya ve ran da insani bir felaketi önlemekle yükümlüdür.

dlib, köprüden önceki son çktr. Eer Avrupa ve ABD dhil uluslararas toplum bugün gerekli admlar atmazsa, bunun bedelini yalnzca Suriyeli masumlar deil tüm dünya ödeyecektir. Türkiye, komusunda yaanan katliam engellemek için elinden gelen her eyi yapmtr. çabalarmzda baarl olmamz için dünyann geri kalannn dar çkarlarn bir kenara brakp, siyasi çözüme destek vermesi gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git