Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Asgari Ücret Mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret ve döviz kurunun konuşulduğu Kabine toplantısının ardından açıklama yaptı. Döviz artışıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Kurdaki yükselişe bağlı fiyat artışı yatırım, üretim ve istihdamı doğrudan etkilemez. Kurdaki rekabet gücü yatırım, üretim ve istihdamda artışa yol açar." dedi. Öte yandan Erdoğan, İzmirli depremzedelere de müjdeyi vererek cuma günü konutların teslim edileceğini söyledi.

Haberler 23.11.2021 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan bakanlndaki Cumhurbakanl Kabine toplants sona erdi. Cumhurbakanl Külliyesindeki görüme 3 saat 15 dakika sürerken toplantnn ardndan Erdoan, millete sesleni konumasn gerçekletirdi.

ÜLKEMZDE TAM DA YAANAN BUDUR

Artan döviz kurlaryla ilgili konuan Erdoan, Milletimize ar maliyetler yükleyen bu sistemin ekonomik zorluklar da vardr. Son 19 yldaki güçlü siyasi idare, bu mücadeleyi verebilecek dirayete azme kavutuk. Öncelikle sorunun adn doru koymamz gerekir. Sadece kurdaki yükselie bal olarak kimi ürünlerde ortaya çkan artlar istihdam yatrm etkilemez. Ülkemizde yaanan durum tam da budur. Yani fiyat artdr. Bugüne kadar tüm ülkelerde geçerli tek enflasyonla mücadele örnei görülmemitir. Cari aç olup da enflasyon yaamayan ABD gibi ülkelerin sorun yaamamasnn nedeni paralarnn rezerv olmasdr. Geçmite 1929, 2008 büyük krizlerini yaayan küresel ekonomi yeni snamalar karsnda ciddi bocalama içindedir. ifadelerini kulland.

OYNADIKLARI OYUNU GÖRÜYORUZ

Erdoan, Gelimi ülkelerin parasal genileme, küresel ekonominin ileyiini daha da bozdu. Aratrmalar, ABDdeki irketlerin aldklar kredilerin brakn parasn faizlerini bile ödeyemeyeceklerini gösteriyor. Dünya borsalarndaki ikinlik, baslan fazla parann gidecek yer bulamamasndan kaynaklanyor. Üretici fiyatlar, enflasyonu, çinde %13,5, AB ortalamas %16,2yi gördü. ABDnin bir yandan aylk 15 milyarlk parasal daralma açklarken dier yandan 1,5 trilyonluk yatrma izin vermesinin nedeni de ite bu durumdur. çinin de ciddi bir finansal genileme politikasyla parasn düük tutmay amaçlyor. Karmzdaki bu tablo bizi bir tercihe zorlamtr. Her zaman ki gibi biz mücadeleyi tercih ettik. Geçmiten beri her alanda olduu gibi finansal kriz yönetiminde ciddi tecrübe sahibi ülke olarak dünyann zor dönemden geçtii dönemde frsatlardan yararlanmakta kararlyz. Ülkemizi eskiden hep yaptklar gibi denklemin dna itmek isteyenlerin, kur, faiz fiyat artlar üzerinden oynadklar oyunu görüyoruz. Biz ayn oyunu vesayetle mücadelede gördük. Sabrettik ve baardk. Biz ayn oyunu terör örgütleriyle mücadelede gördük. Kar atamz yaptk baardk. diye konutu.

EKONOMK KURTULU SAVAINDAN ZAFERLE çIKACAIZ

Erdoan sözlerine öyle devam etti:

Bu ekonomik kurtulu savandan da milletimizi zaferle çkaracaz. Ülkemizde önceliimiz olan istihdamn yolunun yatrmdan, büyümeden geçtiinden kimsenin üphesi olmasn. Biz geçmite uzun dönem denenmi, yüksek faiz düük kur yerine, yatrm, üretim, istihdam politikamzla ülkemiz ve milletimiz için en doru olan yapmakta kararlyz. Politika faizinin düük tutulmasn memnuniyetle karlyoruz. Kurun piyasa hareketlerini takipte özellikle kararlyz. Yatrm, ihracat, bunun için önemsiyoruz. Mandac iktisatçlarn reçetelerine bunun için tamah etmiyoruz. Kurdaki yükselii bahane ederek fahi fiyat artlar yapan frsatçlara göz açtrmayacaz. Bu politikayla biz niçin yaptmz, sonun da ne elde edeceimizi gayet iyi biliyoruz. Üstelik bu politikay da hemen hayata geçirmi deiliz. na ettiimiz yollar, köprüler, havalimanlar, demir yollar ile Pekinden Londraya kadar uzanan en güçlü lojistik altyaps ülkemize aittir.

FAZ SEBEPTR, ENFLASYON SONUçTUR

Swap ilemlerini yakndan izlemek suretiyle kendi ülkesini soymaya çalanlarn önlerini kestik. Bankalarmzn açk pozisyonlar bulunmuyor. te önemli olan buras. Dünyann bizden örnek ald yap-ilet-devret modeli sayesinde devam eden büyük projelerimiz de kamu finansmanna yük getirmiyor. Savunma Sanayimiz ülkemizin en önemli gelir kalemlerinden biri haline dönüüyor. Karadenizde bulduumuz doalgaz en önemli Döviz giderimiz olan enerji çözümündeki umutlarmz güçlendirdi. Hep söylüyorum faiz sebeptir enflasyon neticedir. Bu tespitimiz bu güne kadar yaadmz derslerden kaynaklanmaktadr. Yeni küresel sisteme araylar, ülkemizin sahip olduu altyap. Böyle bir mücadele için geçmite olmad kadar uygun bir zemin hazrlamaktadr. Ülkemizin ve milletimizin ekonomik kurtuluu için böyle davranmamz, bu mücadeleyi vermemiz gerekiyor. Önümüzdeki aylardan itibaren bu politikann insanlarmzn günlük hayattaki olumlu yansmalarn inallah göreceiz.

ASGAR ÜCRET MESAJI

Ülkemizin tarmsal hasladan dünyadaki 10. sradaki yerini daha da ileriye tamak için çalyoruz. Kamu içileri, memurlarnn ücretlerindeki artlarla balattmz çalanlarmz fiyat artna kar koruma politikamz asgari ücretle de sürdüreceiz. Sosyal yardmlarmzn yelpazesini geniletiyoruz. Sporcularmzn, uluslararas müsabakalarda gösterdii baarlar hepimizi gururlandryor. Bu baarlarn kalc olmas için eitim ve tevik programlarna kadar her alanda çok önemli faaliyetler sürdürüyoruz.

Ana Sayfaya Git