Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğrencilere 'burs' müjdesi

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, "Şimdi buradan öğrencilerimize bir müjde vermek istiyoruz. Önümüzdeki eğitim öğretim yılı için kredi burs miktarını lisansta 500 liraya, yüksek lisansta bin liraya, doktorada ise bin 500 liraya yükseltme kararı aldık" dedi.

Haberler 04.10.2018 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Betepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde Yükseköretim Akademik Yl Açl Törenine katld. Burada konuan Erdoan, ilk olarak yeni akademik yl dolaysyla baarlar diledi.

Türk Yüksek Örenim sisteminin bugün çok ileri bir sistemde olduunu söyleyen Erdoan, Artk ülkemizin snrlarn da aan kapasiteye ulatk. Ülkemizde faaliyet gösteren 205 yüksek örenim kurumumuzda 7 milyon 611 bin örencimiz bulunuyor. Geçen hafta Almanyadaydm, sordum, üniversitelerinizde ne kadar örenci var diye. Aldm cevap, 3 milyon. Bizden nüfuslar daha fazla. Fakat u anda onlarn üniversitelerindeki örenci says 3 milyon bizde ise 8 milyona yakn. Bizde dünyadaki ilk 500ün içerisine tabi 2 üniversite deil bu üniversitelerin saysn çok daha arttrmamz lazm. Onun için ben hocalarmdan özellikle bunu istirham ediyorum, biraz daha gayret. nallah bu ilk 500ün içerisine çok sayda üniversitelerimizle girelim dedi.

Cumhurbakan Erdoan, üniversiteli örenci saysndaki arta dikkat çekerek, Üniversite mezunu örenci veya çalandaki art bizim dünyamzdaki yerimizi güçlendirmeye devam edecektir. Yarn bugünden daha güçlü olacaz, buna inanyorum diye konutu.

KESNLKLE MÜSAADE ETMEYECEZ

Dershane sistemini ülkemizden tamamen kaldrdk diyen Erdoan, öyle konutu:

Hedefimiz örencilerimizin okullarndaki dersleri dnda herhangi bir kurumdan veya kiiden özel destek almadan üniversiteye girebilecei bir sistemi tesis etmek ve oturtmak istiyoruz. Onun için cumartesi ve pazar günleri okullarmzda öretmenlerimiz vastasyla orada kendilerine destek kurslarn veriyoruz. Artk benim vatandam ahrndaki davarn satp veya kolundaki bilezii satp çocuunu kursa gönderme derdinden böylece kurtulmu oldu. Geçmite pek çok istismara ve hatta güvenlik sorunlarna yol açan paralel eitim sistemlerine kesinlikle müsaade etmeyeceiz.

ÖRENCLERE MÜJDE

Yurtlarda yatak kapasitesinin 640 bini bulduunu kaydeden Erdoan, steyen herkese kredi, burs veriyoruz. Fakat bir skntmz var. Nedense örencilerimiz hep burs istiyor. Krediye pek yaklamyorlar, neden yaklamyorsun krediye. Kredinin de sana salad ayr avantajlar var. bulduktan sonra bunlar faizsiz bir ekilde geri ödenecek olan adeta bir burstur. imdi buradan örencilerimize bir müjde vermek istiyoruz. Önümüzdeki eitim öretim yl için kredi burs miktarn lisansta 500 liraya, yüksek lisansta bin liraya, doktorada ise bin 500 liraya yükseltme karar aldk. Bu rakam biz göreve geldiimizde 45 lirayd. Yurtlarmzda kalan örencilerimize verdiimiz beslenme yardmn da günlük 8 liraya yükselttik. Görüldüü gibi eitim öretim konusunda pek çok meseleyi çözdük. Bundan sonra kaliteye odaklanmamz gerektiini düünüyorum diye konutu.

BZ MLETMZN çALIKANLIINA GÜVENYORUZ

Türkiyenin her alanda ça yakalamak ve ötesine geçmek istiyorsa önce dijital dönüümünü tamamlamak zorunda olduunu söyleyen Erdoan, unlar söyledi:

Teknolojide geride kalan bir ülkenin bilimde ve sanayide hedeflerine ulamas mümkün deildir. Biz milletimizin zekasna, çalkanlna, üretkenliine güveniyoruz. Yeter ki evlatlarmza bunlar hayata geçirebilmeleri için gereken eitim ve bilim alt yapsn oluturabilelim. te o zaman bu ülkenin gerçek potansiyeli ortaya çkacaktr. Bunun için verimlilii ve rekabet gücünü yükseltecek projelere destek vereceiz. Siber güvenlik veya bilgi güvenlii de dijital dönüüm ofisimizin öncelikli faaliyet alanlarndan biri olacaktr.

DEMOKRAS GÜCÜNÜ HALKTAN ALIR

Türkiyenin içeride ve darda çok büyük mücadeleleri yürüttüü bir dönemden geçtiini söyleyen Erdoan, öyle devam etti:

Bu süreçte herkes gibi akademisyenlerimizin de desteine ihtiyacmz var. Pek gördüümüz gerçei geçtiimiz günlerde ABD ve Almanya ziyaretlerimizde bir kez gördük. Özellikle bat ülkelerinin medya organlarnda, akademik çevrelerinde ve genel olarak kamuoylarnda ülkemiz hakkmzda pek çok yalan yanl, yanltc bilgi dolayor. Bu yanllarn düzeltilmesi için seferberlik ruhu ile çalmamz gerekiyor. Hele hele güçlü zannettiimiz ülkeleri banda olanlarn deil medyalarn yönelttiini görüyoruz. çünkü yaptm görümelerde medya öyle diyor, medya böyle diyor söyledikleri bu. Ben de kendilerine unu söyledim. Halknz ne diyor, bunu düünmüyor musunuz, brakn medyay dedim. Bir zamanlar bizde de bu vard biliyorsunuz. Ülkemizi de medya yönetiyordu. Söyledikleri ey 4üncü kuvvet. Demokrasi diyorsun, halk bir kenara koyuyorsun, medya diyorsun. Bizim derdimiz halkmz. Halkmz bize kaç puan veriyor, önemli olan bu. Demokrasi gücünü halktan alr.

Eitim öretim hayatnda tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet bilinci ile yetien hiç kimse ne içeride ne darda ülkesinin aleyhinde faaliyetlere kalkmayacaktr diyen Erdoan, Türkiyeyi kesinlikle hak etmedii iftiralardan ve yalanlardan korumann en salkl yolunun bu olduuna inanyorum diye konutu.

BUGÜN TÜRKYE GELECENE DAHA GÜVENLE BAKAN BR ÜLKEDR

Dünyann ve bölgenin tarihi bir yaplandrma sürecinden geçtiini kaydeden Erdoan, Türkiye geçmite bu deiimleri hep arkadan takip etmeye çalm dolaysyla sürekli treni kaçrm bir ülkedir. Bu defa ayn hataya dümedik. çok uzun zamandr ilk defa gelimelerinden arkasndan gitmek yerine önüne geçtik. Bu çerçevede attmz en önemli adm ülkemizin yönetim sistemini yeni dönemin ihtiyaçlarna ve ruhuna uygun ekilde tamamen kendi irademizle deitirmekti. Üstelik 15 Temmuz darbe giriimi gibi büyük bir travmann ardndan böyle bir baary gösterdik. Dikkat ederseniz ülkemizin son 5 yldr bana gelen her hadise dorudan siyasi, sosyal, ekonomik istikrarmz bozmaya yönelikti. Milletimizin sayesinde bu saldrlar boa çkarlm olmas ortadaki hakikati deitirmeye yetmiyor. Bu hakikat yönetim sistemimizin krizlere, vesayetlere, darbelere, cuntalara açk bir yapya sahip olduunu, biz böyle gelmi böyle gider demedik ve milletimizle birlikte bu çarpkl düzeltmek üzere harekete geçtik. 16 Nisan halk oylamas ve 24 Haziran seçimleri ile bu kritik deiimi hamdolsun ksa sürede tamamladk. Bugün Türkiye geleceine daha güvenle bakan bir ülkedir. Türkiyeyi sahadan ve masadan dlamaya çalanlar, bugün bizimle birlikte olmann gayreti içinde. u anda hala farkl tavr içinde gözükenlerin de çok yaknda ayn çizgiye geleceklerinden üpheniz olmasn diye konutu.

Ana Sayfaya Git