Cumhurbaşkanlığı avukatı: Gazetecilik yapmak için basın kartına gerek yok

Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin (ÇGD) Basın Kartı Yönetmeliği’ne karşı Danıştay’a açtığı iptal davasında Cumhurbaşkanlığı avukatı yaptığı savunmada, “Gazetecilik faaliyetinde bulunmak için basın kartı sahibi olma zorunluluğu bulunmadığını” söyledi.

Haberler 29.10.2019 - 11:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çada Gazeteciler Dernei (çGD) avukat Onur Can Keskin araclyla, 14 Aralk 2018de yaymlanarak yürürlüe giren Basn Kart Yönetmeliinin iptali ve yürütmesinin durdurulmas talebiyle dava açt. çada Gazeteciler Derneinin (çGD) Basn Kart Yönetmeliine kar Dantaya açt iptal davasnda Cumhurbakanl avukat savunma yapt. Cumhurbakanl Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürü Hakk Susmaz, Dantay 10. Daireye 9 sayfalk savunma dilekçesi gönderdi. Dilekçede davann davann haksz ve hukuki dayanaktan yoksun olduu iddiasyla reddedilmesi talep edildi.

BASIN KARTI OLMASI ZORUNLU DEL

9 sayfalk dilekçede, Gazetecilik faaliyetinde bulunmak için basn kart sahibi olma zorunluluu bulunmad öne sürülerek unlara ifade edildi:

Basn kart, gazetecilik faaliyetini kolaylatrc bir takm imknlar salamaktadr. Daha açk bir ifadeyle, basn kart basn mensuplarnn mesleki faaliyetlerini yürütürken daha etkin çalmalarn, i ve sosyal güvenlik hukukundan doan birtakm ayrcalklar elde etmelerini salayan, hizmet damgal pasaport uygulamas sayesinde dünyann herhangi bir yerinde yaanan hadiseleri yakndan takip etmelerini kolaylatran, silah ruhsat ilemlerinde kullanlabilen, devletin üst düzey yöneticilerinin katlmyla gerçekletirilenler de dahil olmak üzere her türlü kamusal faaliyete katlma noktasnda akreditasyon vazifesi gören basn mensubunu tantc mahiyette resmi bir kimlik belgesidir. Bu anlamda, yönetmelik hükümlerinin basn özgürlüünü veya ifade özgürlüünü kstlad iddialar gerçei yanstmamakta olup yönetmelik temel olarak basn kart sahibi olmann artlarn düzenlemektedir.

çELKL DURUMLAR TESPT EDLMEL

Cumhurbakanl tarafndan yaplan savunmay deerlendiren çGD Genel Bakan Can Güleryüzlü, Gazetecinin Milli güvenlik ya da kamu düzenine aykr davranlarda bulunmas veya bu tür davranlar alkanlk edinmesi ile Basn meslek onurunu zedeleyecek iler yapmas durumunda basn kartnn iptali ve bir daha asla basn kart verilmemesi öngörülmektedir. Yönetmelikte milli güvenlie ve kamu düzenine dönük endieleri gidermek üzere çok sayda hüküm yer almasna karn eklenen söz konusu bu hükümler mulak, hukuki belirlilik ve öngörülebilirlikle badamamaktadr. Ayn zamanda mahkeme karar olmakszn idareye bu yönde bir yetki verilmesi, masumiyet karinesine de aykrdr. Cumhurbakanl savunmas, yönetmelikle neyin düzenlendiinin bilincinde bile deildir. Yaplan savunma, anlald kadaryla Basn Kanunu deil Türk Ceza Kanunu esas alnarak yazlm ifadelerine yer verdi. Dantay 10. Daire Bakanlnn bu çelikili durumlar tespit etmesi gerektiini belirten Güleryüzlü, Halkn haber alma hakk ve basn özgürlüü yönünde karar alarak yönetmeliin ilgili maddelerini iptal etmesini bekliyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git