Cumhurbaşkanlığı korona virüs mücadelesiyle ilgili detayları açıkladı

Cumhurbaşkanlığının resmi Twitter hesabından Türkiye’nin korona virüsle mücadelesine ilişkin detaylı veriler vatandaşlara aktarıldı.

Haberler 30.04.2020 - 21:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Grafik ve görsellerin de kullanld Twitter paylamlarnda balklar halinde Türkiyenin korona virüs sürecindeki çalmalarna ilikin önemli bilgiler verildi.

Türkiyenin bölgesel güç ve küresel aktör olma potansiyelini korona virüsle mücadele sürecinde de gösterdii belirtilen mesajda, u bilgiler yer ald:

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, ABD, çin, ngiltere, Fransa, Almanya, Rusya, talya, ran, Kanada ve Katar devlet bakanlar bata olmak üzere uluslararas düzeyde pek çok liderle görütü. Cumhurbakan Erdoan, üç kritik uluslararas zirveye video konferans yöntemiyle katld. 75ten fazla ülkeden 40 bini akn Türk vatanda yurda getirildi. Tahliye operasyonlar devam ediyor. çok sayda ülkeye salk malzemesi yardm ulatrlarak uluslararas alanda benzerine rastlanlmayan bir i birlii ve dayanma örnei sergilendi. Türkiyeden yardm talebinde bulunan 104 ülkenin 55ine yardm eli uzatld. Pek çok ülkeye yardm hazrl devam ediyor.

Salk malzemesi yardmlarnda maske, biyolojik tehlike tulumu, tek kullanml koruyucu kyafet, önlük, koruyucu gözlük, eldiven, antiseptik ve Kovid-19 test gibi gibi ürünlerin yer ald aktarld.

DJTAL HZMETLER

Türkiyenin vatandalarna sunduu dijital hizmetlerin, sosyal izolasyon günlerinde ileyiin aksamamasn salad belirtilen bir dier mesajda, unlar kaydedildi:

5 binden fazla hizmetin sunulduu e-Devlet, sosyal izolasyonun salanmasnda büyük rol oynad. letiim sektöründe hizmet veren firmalarn aboneliklerinin iptali internet ortamna tand. Sosyal yardm ve benzeri bavurular e-Devlet üzerinden alnd. Vatanda, devlete dijital ortam üzerinden ve kendi evinin güvenliinde ulaarak ihtiyaçlarn rahatlkla karlad. Koronavirüs ile ilgili güncel bilgiler dijital platformlar üzerinden paylalmaya baland. Dijital platformlardan yaplan sosyal destek bavurularnda 3 kat, örencilerin derslerini dijital ortamda aldklar EBA sistemi için yaplan sorgulamalarda 30 kat, Sosyal Güvenlik Kayt Belgesi sorgulamalarnda 4 katlk art gerçekleti.

KURUMLAR ARASI KOORDNASYON

Koronavirüs salgnna kar devletin tüm kurum ve kurulularnn yüksek koordinasyon içerisinde hizmetlerini sürdürdüü ifade edilen paylamda ise unlar paylald:

çileri Bakanlnn yaymlad genelgeler ile vali ve kaymakamlarn yerel yönetimler ve dier kurum/kurulularla ibirlii içerisinde çalmalar saland. Halk salnn korunmas ve salgnn önlenmesi adna kurumlar aras çalmalarn koordineli bir ekilde yürütülmesine yönelik tedbirler alnd. Vefa Sosyal Destek Gruplar oluturularak çalmalarn ve alnacak tedbirlerin daha etkin bir ekilde sürdürülmesi amaçland. Kamu kurum ve kurulularnda esnek çalma sistemine ilikin düzenlemeler yaplarak kamu hizmetlerinin aksama olmakszn sürmesi saland.

BLMSEL GERçEKLERE DAYALI çALIMA

Koronavirüs Bilim Kurulunun oluturulmasnn, sürecin bilimsel gerçeklere dayal yönetilmesinde önemli rol oynad vurgulanan mesajda, u bilgiler verildi:

Koronavirüs Bilim Kurulu, Dünya Salk Örgütünün Kovid-19u pandemi ilan etmesinden çok önce, 10 Ocakta oluturuldu. Salgnla ilgili bilimsel öneri verebilme kapasitesine sahip uzmanlarn görüleri dikkate alnd. Bilimsel tavsiyeler göz önünde bulundurularak ubat ayndan itibaren sk tedbirler uygulamaya konuldu. Yaylma zincirinin krlabilmesi, enfekte hastalarn izolasyonu ve tedavisi için yüksek miktarda test yapld.

EFFAF VE ETKN LETM

Türkiyenin koronavirüsle mücadelede effaf ve etkin bir iletiim stratejisi yürüterek, kamuoyunu düzenli ve sistematik ekilde bilgilendirdiine iaret edilen mesajda, unlar anlatld:

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Millete Sesleni konumalar ve basn toplantlaryla alnan önlemler, atlan admlar ve yaplmas gerekenler konusunda kamuoyunu bilgilendirdi. lk vakann görüldüü 11 Mart tarihinden itibaren Salk Bakan Fahrettin Koca tarafndan effaf ve düzenli olarak bilgilendirmeler yapld. Her gün düzenli olarak test, vaka, youn bakm, entübe, vefat ve iyileen hasta saylar kamuoyuna açkland. Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri tüm kitle iletiim araçlarn kullanarak toplumun bilgilendirilmesine katk salad. Vatandalarn bölgelerindeki risk durumlarna bakabilecei ve kendi salklarn takip edebilecei Hayat Eve Sar mobil uygulamas hayata geçirildi.

Salk Bakanl, vaka bilgilerinin güncel olarak takip edilmesini, salgnla ilgili tüm bilgilere, materyallere ulalmasn ve çevrimiçi koronavirüs testi yaplmasn salad. Cumhurbakanl letiim Bakanl, bizbizeyeteriz.gov.tr web sitesini hizmete ald. Ayrca salgna ilikin tüm gelimeleri her gün düzenli olarak sosyal medya hesaplarndan paylat. Cumhurbakanl Dijital Dönüüm Ofisi, Kovid-19 ile ilgili dünyadaki ve Türkiyedeki güncel verileri paylat. Koronavirüs ile mücadelede hizmet veren SABM 184 WhatsApp Danma Hatt Kuruldu. Türkiyenin yerli iletiim platformu BP uygulamas üzerinden koronavirüs hakknda merak edilen tüm bilgilere ulalabilen bir iletiim kanal açld.

GÜçLÜ SALIK SSTEM

Türkiyenin güçlü salk sistemi sayesinde koronavirüsle mücadelede hep bir adm önde olduu hatrlatlan mesajda, u ifadelere yer verildi:

Devlet hastaneleri, sigorta hastaneleri ve kurum hastaneleri birletirilip tüm vatandalarmzn ortak kullanmna açld. Aile hekimlii uygulamasna tam kapasite devam edildi. 1,5 milyon vatandan ücretsiz evde bakm hizmeti alabildii salk uygulamalar hayata geçirildi. 5400 tam donanml araç ve 19 hava arac ile en modern ambulans filolar oluturuldu. Yaklak 1 milyon 400 bin insan kayna istihdam edilerek salk ordusu oluturuldu. Modern altyaps, ileri teknolojiye sahip cihazlar ve nitelikli salk çalanlar ile 11 ilimizde ehir hastaneleri hizmete alnd. 10 ehir hastanesinin daha yapm devam ediyor.

Yerli solunum cihaz çalmalarna baland ve seri üretim aamasna geçildi. lk etapta 100 adet solunum cihaz Baakehir Hastanesine teslim edildi. 1526 hastane, yaklak 4 bin tedavi kurumu, 15 binin üzerinde 1. derece salk kuruluu ile salk hizmetlerinin sürdürülmesi saland. Bilgisayarl tomografi cihazlarnn mevcudu arttrlarak, Avrupadaki toplam saynn üzerine çkmas saland. 17 ylda salk hizmetine ayrlan bütçe 19 miyar liradan 190 milyar liraya çkarld.

DSPLNL MAL YAPI VE ÜRETKEN EKONOM

Türkiyenin, salgnla mücadele ederken mali disiplini bozmadan ekonomi ve üretimi ayakta tutacak önemli tedbirleri ve destekleri hayata geçirdii vurgulanan mesajda, unlar kaydedildi:

100 milyar TL deerinde Ekonomik stikrar Kalkan destek paketi uygulamaya kondu. Deien ihtiyaçlara göre destek miktar 200 milyar liraya çkarld. 4,4 milyon dar gelirli aileye 1000er liralk nakit destek saland. Kapsama girmeyen ancak gelirini, iini kaybedenlere de 1000 lira yardm yaplmas kararlatrld. En düük emekli maa 1500 liraya yükseldi. Kamu bankalarnca, aylk 5 bin TLnin altnda geliri olan tüm vatandalara 6 ay geri ödemesiz 10.000 TLye kadar Temel htiyaç Destei saland. verenlere, sektör ayrm yaplmakszn Asgari Ücret Destei saland.

Esnaf Destek Paketi kapsamnda tüm esnafa 6 ay ödemesiz, 36 ay vadeli, 25 bin lira nakit kredi ve 25 bin lira ticari kart (Esnaf Kart) destei saland. Ksa çalma Ödenei ile faaliyetlerini azaltan ya da durduran iletmelerde çalan vatandalarmza 3 ay maa destei verilmeye baland. verenlerin içi çkarmalar üç ay süreyle yasakland. Ücretsiz izne ayrlan içiler ile 15 Marttan sonra iten çkarlan ve isizlik ödenei hak kazanamayanlara, aylk 1170 TLlik Nakdi Ücret Destei uygulamasna baland. Firmalarn iletme sermayesi ihtiyaçlarn karlamak için KGF kefaleti e Devam Destei uygulamaya alnd. Salgndan etkilenen sektörlerde Nisan, Mays ve Haziran aylarna ilikin vergi ödemeleri saland. Kamu bankalarnca salanan kredilerde, 31 Mart 2020 tarihinde gerçeklemesi gereken ödemelere ertemele olana getirildi.

Ana Sayfaya Git