Cumhuriyet davası silbaştan!

Yargıtay, Cumhuriyet gazetesi yazarlarının hakkındaki cezaların infazının durdurulmasının talep edilmesini kararlaştırdı.

Haberler 13.09.2019 - 01:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay 16nc Ceza Dairesi, 7 eski Cumhuriyet gazetesi yazarnn cezalarnn infaznn durdurulmasna ve salverilmelerinin istenmesine karar verdi.

Yargtay 16nc Ceza Dairesi, eski Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticilerine FETÖye yardm iddiasyla verilen hapis cezas kararnn temyiz incelemesini tamamlad. Daire, temyiz isteminde bulunan Akn Atalay, Orhan Erinç, Murat Sabuncu, Aydn Engin, Hikmet çetinkaya ile Ahmet k hakkndaki mahkumiyet hükümlerini bozdu.

STNAF MAHKEMESNDE ONANAN CEZALAR DA BOZULDU

Daire, bozma kararnn ayn suçtan yarglanan ancak mahkumiyet hükümleri istinaf mahkemesinde kesinleen Önder çelik, Bülent Utku, Güray Tekinöz, Hac Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Ahmet Kadri Gürsele Ceza Muhakemesi Kanununun Hükmün bozulmasnn temyiz isteminde bulunmam dier sanklara da uygulanacan düzenleyen 306nc maddesi gereince sirayet ettirilmesine karar verdi.

Kararda, mahkumiyet hükmünün kesinleip infaza balanm olmas nedeniyle ileride bir hak kaybna sebebiyet vermemek açsndan bu kiilerin cezalarnn infaznn durdurulmasna hükmedildii belirtildi.

BÜLENT UTKU HAKKINDAK YAKALAMA KARARI KALDIRILDI

Ayrca, baka suçtan tutuklu veya hükümlü deillerse derhal salverilmelerinin istenmesine, hakknda yakalama karar bulunan Bülent Utkunun yakalama müzekkeresinin kaldrlmas kararlatrld.

Daire, Güray Tekinöz, Hac Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Önder çelik ve Bülent Utku hakknda yurt dna çk yasa uygulanmasna hükmetti.

AYDODUNUN CEZASI ONANDI

FETÖye yardm suçlamasndan 3 yl 1 ay 15 gün hapis cezas alan dier sank Yusuf Emre per hakknda sirayet artlar olumad gerekçesiyle istinaf mahkemesinin verdii ret kararn onayan Daire, Twitterdaki jeansbiri hesabnn sahibi Ahmet Kemal Aydoduya FETÖ üyelii suçundan verilen 10 yl hapis cezasnn da onanmasna karar verdi.

Terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardm etme suçundan 7 yl 6 ay hapis cezas alan Ahmet kn suçunun Terörle Mücadele Kanununun (TMK) 6/2 maddesini oluturduunu deerlendiren Daire, TMKnin 7/2. maddesi ile Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarn aalama suçunu içeren Türk Ceza Kanununun 301. maddesinin de deerlendirilmesi gerektiine hükmetti.

TMKnin 6/2. maddesi, Terör örgütlerinin; cebir, iddet veya tehdit içeren yöntemlerini meru gösteren veya öven ya da bu yöntemlere bavurmay tevik eden bildiri veya açklamalarn basanlar veya yaynlayanlar bir yldan üç yla kadar hapis cezas ile cezalandrlr hükmünü içeriyor.

Kanununun 7/2. maddesinde ise Terör örgütünün; cebir, iddet veya tehdit içeren yöntemlerini meru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere bavurmay tevik edecek ekilde propagandasn yapan kii, bir yldan be yla kadar hapis cezas ile cezalandrlr. Bu suçun basn ve yayn yolu ile ilenmesi halinde, verilecek ceza yar orannda artrlr. Ayrca, basn ve yayn organlarnn suçun ilenmesine itirak etmemi olan yayn sorumlular hakknda da bin günden be bin güne kadar adli para cezasna hükmolunur hükmü bulunuyor.

Kararn gerekçesi daha sonra yazlacak.

Ana Sayfaya Git