Danıştay'dan Polise "dur”!

Danıştayın kararında, genelgeyle yapılan düzenlemelerin, temel hak ve hürriyetler içerisinde bulunan haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetine yönelik kural ve sınırlamalar getirdiği belirtildi

Haberler 12.11.2021 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dantay, toplumsal olaylarda ses ve görüntü alnmasnn engellenmesine yönelik Emniyet Genel Müdürlüü (EGM) genelgesinin yürütmesini oy birliiyle durdurdu.

Dantay 10. Dairesi, EGMnin, 27 Nisan 2021 tarih ve 2021/19 sayl, toplumsal olaylarda ses ve görüntü alnmasn engelleyen genelgesinin iptali ve yürütmesinin durdurulmas istemiyle, Polat Balkan ile Antalya Barosu Bakanlnca açlan davay karara balad.

Haberleme özgürlüünün temel unsurlarn, haber, düünce ve kanlar serbestçe örenebilme, toplayabilme, açklayabilme, yayabilme haklarnn oluturduu belirtilen kararda, haberleme özgürlüünün, görsel ve yazl medya araçlar yoluyla fikir, düünce ve haberlerin yaylmasn güvence altna alan ve daha özel bir ifade biçimi olan basn özgürlüünü de kapsad kaydedildi.

Haberleme özgürlüünün, düünceyi yayma özgürlüünün bir art olarak kabul edildii bildirilen kararda, u ifadelere yer verildi: Anayasann 22. maddesi incelendiinde, herkesin haberleme hürriyetine sahip olduu, haberlemenin gizliliinin ise esas olduu, bu hakkn, madde metninde belirtilen snrlama sebeplerine bal olarak usulüne göre verilmi hakim kararyla veya gecikmesinde saknca bulunan hallerde kanunla yetkili klnm merciin yazl emri uyarnca snrlandrlabilecei görülmektedir. Bu kapsamda, söz konusu hakkn belirli hallerde snrlandrlabilecei, dolaysyla mutlak bir nitelik tamad açk ise de devletin, bu snrlandrma sebepleri haricinde söz konusu hakkn kullanlmasn salamak yükümlülüünün bulunduunun kabulü gerekmektedir.

TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER ANCAK KANUNLA SINIRLANDIRILABLR

Anayasann 13. maddesinde, temel hak ve hürriyetlerin, özlerine dokunulmakszn yalnzca Anayasann ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bal olarak ve ancak kanunla snrlanabilecei vurgulanan kararda, bu snrlamalarn, Anayasann sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve laik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykr olamayaca bildirildi. Kararda, Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin de haberleme hürriyetini kapsayc nitelikte olduuna iaret edildi.

HABERLEME HÜRRYETNE SINIRLAMA GETRYOR

Genelgeyle yaplan düzenlemelerin, temel hak ve hürriyetler içerisinde bulunan haberleme hürriyeti ile basn hürriyetine yönelik kural ve snrlamalar getirdii aktarlan kararda, daval idarenin genelge niteliinde bir düzenleyici ilemle ad geçen temel hak ve hürriyetlere yönelik snrlama getirmesinin Anayasann 7. ve 13. maddelerine aykr olduu kaydedildi.

Temel hak ve hürriyetleri, Anayasann 13. maddesinde getirilen hukuki güvencelere ve kanunla snrlama ilkesine aykr olacak ekilde düzenleyen dava konusu genelgede hukuka uyarlk görülmedii ifade edilen kararda, davaclarn yürütmenin durdurulmas istemlerinin kabulüne, EGMnin Ses ve görüntü kayd alnmas konulu genelgesinin yürütülmesinin durdurulmasna oy birliiyle karar verildii bildirildi.

Ana Sayfaya Git