Darbe girişimi, Line koordinesi

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığı ve çevresindeki olaylarla ilgili hazırlanan iddianameye göre, darbecilerin, teşebbüsü "Line" isimli uygulama üzerinden koordine ettikleri belirlendi.

Haberler 12.03.2017 - 11:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe giriiminde Genelkurmay Bakanl ve çevresindeki olaylarla ilgili hazrlanan iddianameye göre, darbecilerin, teebbüsü Line isimli uygulama üzerinden düzenledikleri tespit edildi.

ddianamedeki itirafç ifadelerinde, Line üzerinden Yurtta Sulhu temsil eden YS isimli grup kurulduu, YS Balad mesajyla darbenin balatld ve darbecilerin Merkez isimli kullancya sürekli bilgi aktard anlatld.

ddianamede, dosya üphelilerinden itirafç olan eski Albay Arif Kalkann ifadelerine yer verildi.

Buna göre, Kalkan, 15 Temmuzdan bir hafta önce Buca lçe Jandarma Komutanl ve Asayi ube Müdürlüü Vekillii görevlerini yürüten Mehmet Aydnn kendisini arayarak telefonla görümek istediini anlatt.

Ankara Tandoanda bulutuu Aydnn kendisini biriyle tantrdn belirten Kalkan, ismini söylemeyen bu kiinin, 17/25 Aralk olaylar sonrasnda örgütün yaad skntlardan söz ettiini ve Yüksek Askeri ura (YA) toplantsnda 3 bin civarnda askeri personelin ihraç edileceini söylediini aktard.

Kalkan, tant kiinin, bu gidiata dur demenin zaman geldiini, hükümetin YA yapmasn engellemek gerektiini yani ksa bir zaman içerisinde darbe yaplacan ve skyönetim ilan edileceini söylediini bildirdi.

Bu kiinin, olayn çok kapsaml olduu, tüm kuvvetlerden personel bulunduu, uçaklar, helikopterler, tanklar, gemiler ve bir orgeneralin bu iin içinde yer ald yönünde ifadeler kullandn vurgulayan Kalkan, ahs, bu darbeyi Fetullah Gülenin istediini, hükümetin kesinlikle Yüksek Askeri uray yapmamas gerektiini söylediini belirtti. ifadesini kulland.

BALANTI çN LNE YÜKLEND

Görütüü kiinin, bundan sonra Mehmet Aydn ile irtibat halinde olmasn isteyerek yanlarndan ayrldn anlatan Kalkan, öyle devam etti:

Mehmet Aydn telefonumu isteyerek balant kurmamz için program yükleneceini söyledi. Telefonuma iki program yüklenmi, birisi Line program, dieri de Proxy gizlemek için kullanlan bir program. Bu programlar baka bir odada APK dosyas olarak yüklenmi. Yükleyeni görmedim. Linede bana bir numara tanmlamlar, bir de Merkez diye bir numara tanmlamlar. Mehmet Aydn, Buluma için Linedan haberleeceim, senin bir söyleyecein olduu zaman da Merkez olarak belirtilen yere yaz. Müsait olduu zaman sana cevap verecek. dedi.

O gün yaadklarnn etkisiyle uyuyamadn, dudaklarnda uçuk çktna iaret eden Kalkan, akamna Linedan 21.00de büroda bulualm. diye mesaj geldiini bildirdi.

Kalkan, bulutuklarnda Aydnn planlarn henüz netlemediini, kendisine muhtemelen Güvercinlik klasndaki generalleri alp güvenli bir yere götürme görevinin verileceini ilettiini aktard.

Bunun için keif yapmasnn istendiini dile getiren Kalkan, keif yaptn ve ertesi gün yine Linedan gelen mesaj üzerine Aydn ile bulumaya gittiine dikkati çekti. Kalkan, burada önceden tand ancak örgütten olduunu bilmedii Erdoan çiçekin de bulunduunu kaydetti.

GENERALLER SAYFASI

Aydnn dizüstü bilgisayara bir flash bellek taktn ve generaller sayfasn açtn anlatan Kalkan, dosyada Generaller, Jandarma Okullar Komutanl, Betepe, Güvercinlik, MT, Türksat ve TB. yazlarn gördüünü belirtti.

Kalkan, Güvercinlik lojmanlarndaki generallerin Aknc Üssüne götürüleceinin belirtildiini, kendisinin Korgeneral Kemal Alata, Tümgeneral Arif çetin, Tugeneral Tanju Selçuk Yücel, Tugeneral Mehmet Arta, Tugeneral Ahmet Hacolu, Tümgeneral Güral Alp Ar almasnn istendiini aktard.

Her generalin altnda bir tim komutan ve 5-6 temen, üstemen, astsubaydan oluan isimler bulunduunu vurgulayan Kalkan, kendisinin de generallerle ilgili sektörün komutan olarak yazldn, tim komutanlarnn ise Pilot Yarbay Orhan çetin, Binba Mehmet Özoul, Salih Ergün, Yüzba Yener Ekinci olduunu bildirdi.

Aydnn Orhan çetin ve Salih Ergünün telefonlarna da program yüklediini ifade eden Kalkan, Aydnn Linedan gönderdii mesajla bir abinin kendisini tim komutanlaryla tantracan ilettiini, bunlarn bir ksmyla bu ekilde tantn anlatt.

Kalkan, Aydnn Kurmay Albay Nurettin Alkan ile Aziz Ylmaz da alp alamayacan sorduunu, Aziz albayn Ergenekondan yarglandn, darda darbeye kar Nurettin Albay ile organizasyon yapabileceini söylediini aktard.

YS balad

Tim komutanlarna, Generallere Türk Silahl Kuvvetlerinin (TSK) yönetime el koyduunu, skyönetim ilan edildiini, kendilerini güvenli bir bölgeye götürmekle görevlendirildiimizi, konuyla ilgili bakaca bir bilgimizin olmadn, zorluk çkartmamalarn, gittikleri yerde kendilerine verilecek görevin bildirileceini söylemeleri talimat verdiini dile getiren Kalkan, Bu esnada Mehmet Aydn gelerek yarn, yani cumay cumartesiye balayan gece 03.00 gibi darbenin balayacan, Lineda Yurtta Sulhun ba harflerini simgeleyen YS isimli, daha önceki Merkez gibi bir numara-isim tanmlanacan YSde YS balad dendii zaman bizim de harekete geçmemiz gerektiini söyleyip çkt. eklindeki bilgileri verdi.

Cuma akam 20.00 sralarnda Linedan buluma yeri ve saatini bildireceini söylediini ve koordineyi bitirince oradan ayrldklarna dikkati çeken Kalkan, Merkez isimli kullancdan Yener Ekincinin kendisini bir abiyle tantracann belirtildiini ve bu kiiyle de tantn aktard. Kalkan, ifadesini öyle sürdürdü:

Linedan irtibatmz olan Orhan ve Salihe buluma yerini ve saatini yazdm. Merkeze Linedan tim komutanlaryla saat 20.00de lojmanlardaki hal sahann giriinde buluacam, Murat Tamer ile tantrlmadm, Mehmet Özoul ile Line balantmn olmadn bildirdim. Merkez de Murat Tamerin yanlarnda olduunu, telsiz kod listesi hazrladklarn ve onu verdiklerini, buluma esnasnda bizlere vereceklerini söyledi. Yanl hatrlamyorsam 18.00 sralarnda Linedan YS ismi açld. Bundan sonraki yazmalar Merkezde deil, YSde yapld.

Saat 20.00 sralarnda ben lojmandaki hal sahann oraya gittim. Müteakiben Orhan, Mehmet ve Salih, bir süre sonra da Murat Tamer geldi. Yener ve Hakan ile temasmz olmadndan YSye ikisinin bulumaya gelmediini, irtibat varsa bulunduumuz yere yönlendirmelerini yazdm. Herhangi bir cevap gelmedi. Yanl hatrlamyorsam saat 20.45 sralarnda Lineden YSye YS balad diye yazld. Herkesin görev yerlerine gitmesini yazdlar.

GDEBLRSENZ TÜRKSATA GDN

Kalkan, mesajn yazld anda 5 kii olduklar için YSye görevi yerine getiremeyeceklerini ilettiini, cevap olarak bir süre beklemelerinin istendiini anlatt.

Daha sonra Jandarma Okullar Komutanlna gitmesinin istendiini bildiren Kalkan, burada Okul Komutan Tugeneral Sadk Körolunun yanna gittiini, Okul Komutanl Kurmay Bakannn, Körolunun onayn alarak Size biraz temen verip Jandarma Genel Komutanlna gönderelim. dediini aktard.

Kalkan, 8-10 kiiden oluan 3 timle yola çktn, Jandarma Genel Komutanlndaki Mehmet Aydn aradn, Aydnn Buras polis tarafndan çevrildi, bouna gelmeyin, gidebilirseniz Türksata gidin. dediini ancak kendisinin orasyla ilgili bilgisi olmamas nedeniyle Okul Komutanlna döndüüne iaret etti.

Döndüünde televizyonda Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Babakan Binali Yldrm ve baz generallerin konumalarn dinlediini, yer yer çatmalar yaandn örendiini vurgulayan Kalkan, Televizyondan bu haberleri görünce artk bu iin aleyhimize sonuçlandn, hain damgasn yiyeceimizi anladm. Bu olayn daha fazla bir parças olmamak için nizamiyeden çkmak istediysem de giri ve çklarn yasakland belirtildiinden 01.30-04.30 saatlerinde Beytepeden çkamadk. deerlendirmelerini paylat.

Kalkan, daha sonra nizamiyeden çkmay baardklarn, yolda üzerlerindeki listeyi yaktklarn kaydetti.

YURT DIINA GÖTÜRÜLECEMZ DÜÜNDÜM

Zanl Cemil çetin de ifadesinde, 13 Temmuzda Murtaza kod isimli kiinin, evine geldiini ve cep telefonuna Line isimli program yüklediini, sonraki görümeleri bu program üzerinden yaptklarn anlatt.

Sonraki gün, kendisini Ali Bozgeyik olarak tantan birinin, Ben Okullar Komutanlnda tabur komutanym, kurmay yarbaym, bundan sonra senin abin benim, yarn Line açk olsun. dediini belirten çetin, Komutanm yarn önemli bir ey mi var? Ben yarn Hataya gidi bileti aldm, gidebilir miyim? Yarnki faaliyetimiz nedir? diye karlk vermesi üzerine bileti iptal etmesinin istendiini söyledi.

Daha önce örgüt içerisinde deifre olmalar halinde yurt dna çkarlacaklar yönünde telkinde bulunulduunu ve ei KPSS soruturmas üphelisi olmas nedeniyle kendilerinin yurt dna götürüleceini düündüünü ifade eden çetin, 15 Temmuz saat 16.30 sralarnda Linedan gelen mesajda Murat Koçyiit Albayn yanna git, görevini al eklinde mesaj geldiini bildirdi.

Kendisinden mühimmat depolarnn anahtarlarn bulmasnn istendiini aktaran çetin, gece boyu Line üzerinden mesajlatklarn kaydetti.

Ana Sayfaya Git