Darbe girişimini bilen sanıklar mahkemede çark etti

FETÖ'nün darbe girişiminden önceden haberleri olduğu yargılama aşamasında tespit edilen eski kurmay yarbay Mustafa Toklu, eski kurmay binbaşı Recep Kılıç ve eski binbaşı Durmuş Ali Vurkun, mahkemede aksi yönde ifade vererek örgütün "inkar" taktiğine sarıldı

Haberler 27.03.2019 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) darbe giriiminden önceden haberleri olduu yarglama aamasnda tespit edilen eski kurmay yarbay Mustafa Toklu, eski kurmay binba Recep Klç ve eski binba Durmu Ali Vurkun, mahkemede aksi yönde ifade vererek örgütün inkar taktiine sarld.

Hain darbe giriiminin ardndan bamsz mahkemelerde hesap sorulan terör örgütü üyeleri, yarglama aamasnda örgütün yönlendirmesiyle inkar taktiini uyguluyor.

Eski kurmay yarbay Mustafa Toklu, eski kurmay binba Recep Klç ve eski binba Durmu Ali Vurkun da inkar politikasn uygulayan darbeciler arasnda yer ald.

Toklu, Klç ve Vurkun, soruturma ve yarglama aamasnda çok saydaki tank ifadeleri, Ege Ordusu Komutanlndaki güvenlik kameralar, Kara Kuvvetleri Komutanl tarafndan balatlan idari tahkikat raporuna ramen haklarndaki suçlamalar reddetti, suçsuz olduklarn savundu.

ddianamede yer alan bilgiye göre, Bornova 57. Topçu Tugay Komutanlndaki görevinden 6 Temmuz 2016da Ege Ordusu Komutanl Harekat Bakanl Plan ve Harekat ube Müdürü olarak atanan, FETÖnün darbe kalkmasndan önce de Kara Harp Okulu örenci almlar mülakat için geçici olarak Ankarada bulunan Mustafa Toklu, 11 Temmuz 2016da stanbulda Harp Akademileri Komutanlna atanan Recep Klçla birlikte hareket ederek 15 Temmuz 2016da zmirde bulutu.

Toklu, darbe giriiminin yaand gün, kapatlan Maltepe Askeri Lisesi personeli olan ve bu dosyann sanklar eski albay Murat Alparslan, eski yarbay brahim Fatih Büyükba ve eski yarbay smail Selviyi, Klç ise Vurkun, eski yüzba Eser Bingül, eski üstemen Yücel Atlgan, eski temen Levent Cantekini cep telefonundan arayarak derhal ve kamuflaj üniformal bir ekilde Ege Ordusu Komutanl karargahna gelmelerini istedi.

Toklu, darbe giriiminin balad saatlere yakn zamanda ise yine dosyann sanklarndan eski Bornova 57. Topçu Tugay Komutan tugeneral Mehmed Nuri Baolu arad.

- Santrali kapat emri

Ege Ordusu Komutanlna gelmesinin ardndan sank Atlgana santrali kapat diyerek emir veren Klç, karargahtaki ordu harekat merkezindeki televizyonda eski Boaziçi Köprüsünde yaananlara ilikin haberler izlendii srada, eski yarbay Fatih Erkekin Biz düz subaylarz, bilirse sizler bilirsiniz, neler oluyor? eklindeki sorusunu darbe diye cevaplad.

Ordu harekat merkezindeki nöbetçi personele gelen telefonlara cevap vermemesi gerektii yönünde emir veren Toklu oradakilere Santrali kapatn, Klç ise ba hareketiyle ile git eklinde talimat verdi.

Atlgann tereddüt yaamas üzerine bu kez de sank eski yüzba Eser Bingülün bu kiiye Ne söyleniyorsa onu yap diye söyledii, ayn anda Klçn da Bu tür durumlarda Genelkurmayn emri vardr, santrali çabuk kapat emrini tekrar ettii eklindeki diyaloglar iddianamede yer ald.

Bu durumu örenmesinin ardndan Ege Ordusu Komutan Orgeneral Abdullah Recepin emriyle santral ksa bir süre sonra yeniden açld.

- Darbe giriimi baarsz olunca kaçtlar

Darbe giriiminin baarsz olacann anlalmasnn ardndan Toklu ve Klç, Ege Ordusu Komutanlndan sank Bingülün otomobilini alarak kaçt. Haklarnda yakalama karar çkartlan ikili, Tire ilçesindeki D.. isimli örgüt mensubunun köy evinde 14 gün sonra yakaland.

Yarglama aamasnda elde edilen delillere göre ise Klç ve Toklunun daha önce arad sanklarla, eski Ege Ordusu Komutanl Harekat Bakan albay Oksal çelikin odasnda bulutuu ve durum deerlendirmesi yapt da tespit edildi.

Toklu, mahkemedeki savunmasnda, örgütle balantsn reddederek, darbe giriiminden önceden haberini olmadn, Ankarada olduundan bitirilmesi gereken iler ve tayini stanbula çkan Klçn Narlderede bulunan lojmandaki eyalarnn tanmas için 15 Temmuz 2016da zmirde geldiini, sank çelikin aramasyla da Ege Ordusu Komutanlna geldiini ifade etti.

- Firar plann otostopla açklad

Darbe giriiminin yaand saatlerde cep telefonundan Türkiyedeki baz klalarda terör olaylar olduunu okumas nedeniyle sanklardan çelik, Alparslan ve Büyükba cep telefonu ile aradn, arama amacnn internetten gördüü gelien olaylardan kaynakl emniyet maksatl olduunu savunan Toklu, Alparslan ile görümesinde ona Devletin bekas için gelin eklinde bir söz söylemediini beyan etti.

O gece sank Bingülün aracn alarak Ege Ordusu Komutanlndan çktklarn, Bingülün Klç arayarak adli müavirin kendilerini çardn belirtmesi ve internetten izledii olaylarn geliimine istinaden kendisinin de Klç gibi korkuya kapldn anlatan Toklu, Daha önceden gezme amaçl gittiim Tireye Recep Klçla gitmeye karar verdim. Bingülün aracn Bornovada stadyum civarnda yol üzerinde braktk. Daha sonra tuttuumuz bir taksiyle Tireye gittik. lçeye girmeden önce Tire Organize Sanayi Bölgesinde taksiden indik, otostop çekerek Tireye gitmek istediimiz srada D.. isimli bir kii yolda durdu ve bizi aracna ald. D.. ile önceden irtibatmz yoktu. D.. ve abisinin FETÖ ile irtibatnn olup olmadn bilmiyorduk. dedi.

Mahkemede, D.. hakknda Silahl terör örgütüne üye olmak suçundan zmir 14. Ar Ceza Mahkemesinde dava açld anmsatld.

Sank Klç da Toklunun verdii ifade dorultusunda mahkemede hakkndaki suçlamalar reddetti.

Klç ve Toklunun yapt savunmaya itibar edilemeyecei vurgulanan gerekçeli kararda, sanklarn her ne kadar sank Oksal çelikin kendilerini çardn ifade etmelerine ramen çelikin bunu dorulamam olmas, plan çalmas için geldiklerini söyleyen sanklarn gündüz karargaha gelmedikleri gibi herhangi bir plan çalmas içerisinde de bulunmadna deinilerek kurmay subay olan iki sann darbe kart bir eylemde bulunmad ve Klç ile Toklunun darbe kalkmasnn plan ve hazrlklarndan önceden haberdar olduuna dikkat çekildi.

- Huber Kökü beyann mahkemede inkar etti

Mahkemede suçlamalar reddeden sanklardan Vurkun ise emniyette verdii ifadesinde, Klçn kendisine ülkede darbenin gerçekletiine, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann özel kuvvetler komutanl ekiplerince ele geçirildiine ve Huber Kökünde alkonulduuna ilikin beyann inkar ederek, Gerçekte böyle bir ey yaanmadn fakat kendisinin yaanmam bir eyi emniyetteki ifadesinde yaanm gibi anlatm olabileceini dile getirdi.

Gerekçeli kararda bu konuya ilikin, Vurkunun 18 Temmuz 2016da emniyette verdii ifadesini yalanlamasna karn, ifadesinin alnd tarih itibaryla soruturma makamlarnn elinde darbecilerin kalkma planlar ile ilgili bu ayrntlar içeren yeterli bilgi henüz bulunmad kaydedilerek, Türkiyenin bu bilgiyi ilk kez bu tarihten 1 ay sonra ifade veren itirafç eski albay sank Hakan Bykn Ankarada darbe planlamalarnn yapld toplantlara ilikin itiraflar ile örendii, bu durumun bata Klç ile o akam birlikte hareket eden dier askeri personelin darbe planlamalar ayrntlarndan haber olduklarn ortaya koyduu anlalmtr. ifadelerine yer verildi.

Yarglama sonucunda Toklu, Klç ve Vurkun, Anayasay hlal suçundan arlatrlm müebbet cezasna çarptrlrken, Toklu ve Klçn darbe giriiminin yaand gün irtibata geçtii sanklar da ayn suçtan ayn cezay ald.

Ana Sayfaya Git