Darbe girişimi davalarında 320 sanığa ömür boyu hapis

Yurt genelinde darbe girişimi başta olmak üzere FETÖ üyeliği ve örgüt adına işlenen suçları kapsayan çok sayıda davada sanıklardan hesap soruluyor

Haberler 18.01.2018 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sonuçlanan darbe teebbüsü davalarnda 147 sank arlatrlm müebbet, 173 kii müebbet hapis cezasna çarptrld

Darbe giriimi davalarnn yan sra cuntaclara direnmek isteyen polisleri engelledikleri ve halkn direncini krdklar iddia edilen sanklarn yargland baz dosyalarda da arlatrlm müebbet ve müebbet hapis cezas kararlar çkt

Ülke genelinde Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) darbe giriimi bata olmak üzere örgüt üyelii ve adna ilenen suçlar kapsayan çok sayda davada, sanklar bir bir hesap veriyor. Sonuçlanan darbe giriimi davalarnda 147si arlatrlm müebbet olmak üzere 320 sana ömür boyu hapis cezas verildi.

FETÖnün 15 Temmuz 2016daki darbe giriiminin ardndan cumhuriyet basavclklarnca hain darbe teebbüsü ve örgütün yaplanmasna yönelik çok sayda soruturma açld.

Soruturmalarn tamamlanmasnn ardndan ülke genelinde açlan çok sayda davada, aralarnda eski generallerin de bulunduu sanklardan hesap soruluyor.

Karara balanan darbe teebbüsü davalarnda 147 sank arlatrlm müebbet, 173 kii ise müebbet hapis cezasna çarptrld.

Ömür boyu hapis cezas verilenler arasnda, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana suikast giriimini planlayan ve timi yöneten eski tugeneral Gökhan ahin Sönmezate, Özel Kuvvetler ekibinin bandaki eski binba ükrü Seymen, Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timinin bandaki eski binba Taner Berber ve FETÖnün çili üs imam olarak anlan eski baçavu Zekeriya Kuzu da bulunuyor.

Darbe giriimi davalarnn yan sra cuntaclara direnmek isteyen polisleri engelledikleri ve halkn direncini krdklar iddia edilen sanklarn yargland baz dosyalarda da arlatrlm müebbet ve müebbet hapis cezas kararlar çkt.

FETÖnün darbe giriimine ilikin dosyalarn yan sra örgütün il yaplanmalarna yönelik davalar da bir bir sonuçlanmaya balarken, aralarnda eski vali, belediye bakan, rektör ve kaymakamlarn da bulunduu sanklar deien oranlarda hapis cezalarna çarptrld.

Darbe giriimi ve örgütün yaplanmasna yönelik devam davalardan bazlarnda da karar aamasna yaklald.

- Darbe giriimine ilikin ilk karar Erzurumda çkmt

FETÖnün darbe giriimine ilikin ilk karar, Erzurumda verildi.

Erzurumdaki davada, darbecilerin sözde skyönetim komutanlar atama listesinde ad Erzurum Skyönetim Komutan olarak geçen dönemin Erzurum Jandarma Bölge Komutanl Kurmay Bakan kurmay albay Murat Koçak ve eski Harekat ve Asayi ube Müdürü kurmay binba Murat Ylmaz anayasal düzeni ihlale teebbüs suçundan ayr ayr arlatrlm müebbet hapisle cezalandrld.

- Suikast timine ceza yad

FETÖnün darbe teebbüsü srasnda Cumhurbakan Erdoana yönelik suikast giriimi ve 2 polisin ehit edildii saldrya ilikin davada, Özel Kuvvetler, Sualt Taarruz ve MAK ekiplerinden oluan sanklardan 31i 4er, 3ü birer kez arlatrlm müebbet, biri 4, biri 3, 4ü ise birer defa müebbet hapis cezasna çarptrld.

Davada, bir sana 18 yl, baka bir sana ise 15 yl hapis cezas verildi. Bir numaral sank FETÖ eleba Fetullah Gülen ile firari eski yüzba Burkay Karatepe, darbe giriiminden 13 ay sonra yakalanan eski yarbay Özcan Karacan ve çili 2. Ana Jet Üssü Komutan eski albay Ramazan Elmasn dosyalarnn ayrld davada, bir sank ise beraat etti.

Suikast giriimi davasnda 4er kez arlatrlm müebbet hapis cezas alan sanklar arasnda, eski tugeneral Sönmezatein yan sra Paa lakapl eski baçavu Zekeriya Kuzu ile eski binbalar Seymen ve Berber de bulunuyor.

- Ankaradaki davalar

FETÖnün darbe giriimi srasnda Ulustaki Türk Telekom binasnn igal edilmesine ilikin davada sanklardan 13ü arlatrlm müebbet, 15i ise müebbet hapis cezasna çarptrld.

Darbe teebbüsünde Sahil Güvenlik Komutanlndaki eylemlere ilikin görülen ve 28 kiinin yargland davada, 2si arlatrlm olmak üzere 25 sana müebbet hapis cezas verildi. Eski Sahil Güvenlik Komutan tümamiral Hakan Üstem müebbet hapisle cezalandrld.

Hain giriimin yaand gece Gölbandaki TÜRKSAT yerlekesinde yaynlar kesmeye çalan 5i sivil 17 kiinin yargland davada, 4 firari sann dosyas ayrld, dier sanklar arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrld. Asker sanklar da TÜRKSAT personeli Ahmet Özsoy ve Ali Karslnn ehit edilmesi nedeniyle 2er kez arlatrlm müebbet hapis cezasna mahkum edildi.

Darbe giriimine ilikin Kara Kuvvetleri Komutanl Muhabere Elektronik Bilgi Sistemleri Okulu ve Eitim Merkezi Komutanlndan 26 sann yargland davada kararn açklayan mahkeme, sanklardan 4üne arlatrlm müebbet, 11ine müebbet, 4üne 6 yl 3 ay hapis cezas verdi.

Kara Kuvvetleri Eitim ve Doktrin Komutan olan emekli Orgeneral Kamil Baolunun kaçrlmasna ilikin davada, sanklardan biri arlatrlm müebbet ve 9 yl, 2si müebbet, 2si müebbet ve 7 yl 6ar ay, eski Cumhurbakanl Muhafz Alay Komutan kurmay albay Muhsin Kutsi Bar ile eski tabip binba Adem Parlak ise 9ar yl hapis cezasna çarptrld.

Cumhurbakanl Genel Sekreteri Fahri Kasrgann darbe giriimi srasnda alkonulmasna ilikin davada sanklarn 18i arlatrlm müebbet ve 12er yl, 5i müebbet hapis ve 10ar yl, eski albay Muhsin Kutsi Bar ise 12 yl hapisle cezalandrld.

- stanbuldaki davalar

Darbe giriiminde Deniz Harp Okulu Komutan Tümamiral Mesut Özelin alkonulmasna ilikin davada, 5 sana anayasay ihlal suçundan arlatrlm müebbet ve kiiyi hürriyetinden yoksun klma suçundan 12er yl hapis cezas verilmesi kararlatrld.

AK Parti stanbul l Bakanlnn igal giriimine ilikin davada, sanklardan 4ü arlatrlm müebbet, 11i ise müebbet hapisle cezalandrld.

Bayrampaadaki çevik Kuvvet ube Müdürlüünü igal ettikleri ve bu srada bir kiinin ölümü, 15 kiinin de yaralanmasna neden olduklar gerekçesiyle tutuklu yarglanan 18 sanktan 2si ikier kez arlatrlm müebbet, biri arlatrlm müebbet, 15i de müebbet ve çeitli oranlarda hapis cezasna çarptrld.

stanbul 23. Ar Ceza Mahkemesi, darbe giriimi srasnda Sabiha Gökçen Havalimann ele geçirmeye çaltklar gerekçesiyle yarglanan 28 sanktan 8ine arlatrlm müebbet, 20sine de müebbet hapis cezas verdi.

Darbe giriimi srasnda stanbul Büyükehir Belediyesi Lojistik Destek Merkezi ve Arclar Camisinin igal edilmesine ilikin davada 7 sanktan 5ine arlatrlm müebbet ve 200er yl hapis, 2sine de müebbet hapis ile 166ar yl hapis cezas verilmesine hükmedildi.

Gayrettepedeki Türk Telekom binasn ele geçirmeye teebbüs ettikleri iddiasyla 6s tutuklu 13 askerin yargland davada sanklardan 2si arlatrlm müebbet hapis, 4ü müebbet hapis cezasna çarptrld.

Darbe giriimine ilikin, Yalovadaki Hava Harp Okulu örencilerini stanbula getirdikleri gerekçesiyle 3 eski subayn yargland davada, sanklara arlatrlm müebbet hapis cezas verildi.

- Ömür boyu hapis cezas verilen dier davalar

FETÖnün darbe giriimiyle ilgili Adanada görülen davada, dönemin l Jandarma Bölge Komutanl Kurmay Bakan kurmay albay Halil çelikin aralarnda bulunduu 5 rütbeli asker arlatrlm müebbet hapse mahkum edildi.

Gaziantepte eski 106. Topçu Alay Komutan albay Turgut çelebinin de aralarnda bulunduu 9 eski asker ile Mardinde Midyat 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanl Yardmclnda görevli eski yarbay Uur Dilek, arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrld.

Eski çanakkale Boaz ve Garnizon Komutan tuamiral Serdar Ahmet Gündodu ve Gelibolu 18. Mekanize Piyade Tugay Komutan tugeneral smail Gürgen, Edirnede dönemin 54. Mekanize Piyade Tugay Komutan tugeneral Hidayet Arnn aralarnda olduu eski 3 rütbeli asker ile Mulada eski Aksaz Deniz Üs Komutan tuamiral Namk Alper ve Aksaz Merkez Komutan deniz piyade albay Aytunç Kan müebbet hapisle cezalandrld.

Ad cuntaclarn sözde atama listesinde Krehir Skyönetim Komutan olarak geçen ve Analizi Harbiyeli adl Twitter hesabn kulland belirlenen eski Jandarma Kurmay Albay Ömer Kulaça 4 kez müebbet ve 12 yl 6 ay hapis cezas verildi.

Denizlideki darbe giriimi davasnda, dönemin Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutan tugeneral Kamil Özhan Özbakr, 11. Komando Tugay Komutan Yardmcs ve Söke Garnizon Komutan albay Erol Akman arlatrlm müebbet, 4 eski asker ise müebbet hapis cezasna çarptrld.

Erzincandaki davada, eski 3. Ordu Harekat Kurmay Bakan tugeneral Ekrem çalar, örgütün mahrem imam olduu öne sürülen eski Yrd. Doç. Dr. Veli Karagöz ve Talat Öütçü arlatrlm müebbet, eski l Jandarma Komutan albay Murat Orhan Tonun da yer ald 12 tutuklu sank müebbet hapse mahkum edildi.

Boludaki davada, eski Bolu 2. Komando Tugay Komutan tugeneral smail Güneer, yarbay Veli Ceylan ve yüzba Nuri Kyakn arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrlmasna hükmedildi.

Karstaki 4 ayr davada, eski tugeneral Ali Avc ile eski yarbaylar Serkan Polat ve Nihat Uçana arlatrlm müebbet hapis, 15 sana müebbet hapis cezas verildi.

Bitliste dönemin 10. Komando Tugay Komutan tugeneral Arif Settar Afarn da aralarnda olduu eski 4 rütbeli sank, 3er kez arlatrlm müebbet ve 15er yl hapisle cezalandrld.

Ardahandaki davada, dönemin Garnizon ve 25. Hudut Tugay Komutan tugeneral Erdem Kargn arlatrlm müebbet hapis, 15 sank ise müebbet hapis cezasna çarptrld.

Bartndaki 2 ayr davada, eski Bartn l Garnizon Komutan deniz kdemli albay Mehmet Erdemir, Amasra Sahil Güvenlik Grup Komutan binba Bünyamin Kopoycu ve TCSG 22 Bot Komutan üstemen Emre Dündara müebbet hapis cezas verildi.

- Darbecilere direnmeyin talimat verenlere de ceza yad

Darbe giriimi srasnda tankn içinden çkan eski emniyet müdürü Mithat Aynac ile beraber hareket ettii ve emrindeki polislere darbecilere kar direnmeme talimat verdii öne sürülen eski Baakehir Emniyet Müdür Yardmcs Zafer Kulolu arlatrlm müebbet hapisle cezalandrld. Mahkeme heyeti, ayn davada yarglanan dier 2 sanktan birini de müebbet hapse mahkum etti.

stanbul Valiliini igal eden askerlere yardma gitmeye çalan ekibin banda yer alan eski astsubay Yusuf Yldz arlatrlm müebbetle cezalandrld.

Sultangazide emirlerindeki polislere darbecilere direnmeyin talimat verdikleri, 15 Temmuzda görev yerine gitmedikleri ve halkn direncini krdklar iddia edilen 3 rütbeli polisten Muhammet Mustafa Ik arlatrlm müebbet, dier 2si ise müebbet hapis cezasna çarptrld.

Ankarann Haymana ilçesinde darbecilere direnmek isteyen polisleri engelledikleri öne sürülen 7 sanktan 2si, darbe giriimi gecesi güvenlii salamak amacyla görevlendirilen polis özel hareket timini stanbul Atatürk Havalimanndan helikopterle Huber Köküne götürmedikleri iddiasyla yarglanan pilotlardan biri, stanbulda 15 Temmuzda görev yerine gitmedikleri ve halkn direncini krdklar ileri sürülen 20 polisten 2si müebbet hapse mahkum edildi.

- Kumpas davasnda karar çkt

FETÖnün Tahiyeciler grubuna kumpas kurduu gerekçesiyle aralarnda örgüt eleba Fetullah Gülen ile kapatlan Samanyolu Yayn Grubu Bakan Hidayet Karaca ve eski emniyet müdürlerinin de bulunduu 23ü tutuklu 33 sank hakknda açlan ve yaklak 2 yl süren davada karar açkland.

Sanklar Gülen ve eski emniyet müdürü Mutlu Ekizolunun dosyalarnn ifadeleri alnamad için ayrlmasn kararlatran mahkeme, Hidayet Karacay 31 yl, Ali Fuat Ylmazeri ise 16 yl 6 ay hapis cezasna çarptrd. Aralarnda eski emniyet müdürleri Yurt Atayün, Ömer Köse ve Tufan Ergüderin de bulunduu 19 sana da deien hapis cezalar verildi.

- Klçdarolunun eski badanmanna hapis

stanbul 25. Ar Ceza Mahkemesi, FETÖnün stanbul Üniversitesindeki akademik yaplanmasna ilikin aralarnda CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolunun eski badanman Fatih Gürsulun da bulunduu 7si tutuklu 10 kiinin örgüt üyelii suçundan yargland davada, sanklar 7 yl ile 10,5 yl arasnda hapis cezasna çarptrd. Heyet, FETÖnün ifreli haberleme program ByLock kullanan sank Gürsula 10 yl 6 ay hapis cezas verilmesine hükmetti.

- Eski vali ve kaymakamlara hapis cezas

Eski çileri Bakanl Genel Sekreteri Mehmet Ergenolu ve Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, daha önce Karabük Vali Yardmcl yapan Samet Ercokun, eski Konya Vali Yardmcs Ejder Sarçiçek, yarglandklar davalarda 7 yl 6ar ay hapse mahkum edildi.

Dönemin Sinop Valisi Yasemin Özata çetinkayann ei eski albay Temel çetinkaya ve eski Tokat Jandarma Bölge Komutan Tugeneral Adnan Arslan, 6 yl 3er ay hapis cezasna çarptrld.

Erzurumda FETÖ/PDY üyesi olduklar ileri sürülen eski vali yardmclar Ersin Boylu ve Fatih Gül ile eski Akale Belediye Bakan Enver Baarana 6 yl 3er ay hapis cezas verildi.

Eski Bolu Valisi brahim Özçimene 8 yl 9 ay, meslekten ihraç edilen Konya Derebucak Kaymakam Haydar Kökta ise 3 yl hapis cezas verilmesi kararlatrld.

- Ispartadaki davada eski rektöre 27 yl hapis

Ispartada, eski Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan biciolu, terör örgütü üyelii ve görevi kötüye kullanma ve irtikap suçlarndan 27 yl 9 ay hapis cezasna çarptrld. Eski Isparta Valisi Memduh Ouza örgüt üyesi olmamakla birlikte FETÖ adna suç ileme ve antaj suçlarndan 8 yl 1 ay 15 gün hapis cezas verildi. Ayn davada 99 sana da deien hapis ve para cezalar verilmesine hükmedildi.

Bayburtta 55 sankl FETÖ çat davasnda, 37 kii 1 yl 10 ay 15 gün ile 15 yl arasnda deien hapis cezasna çarptrld.

Eski Bilecik Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Fevzi Uzun 9 yl 4 ay 15 gün hapse mahkum edildi, 36 sana da 1 yl 6 ay 22 gün ile 10 yl arasnda deien hapis cezas verildi.

Erzurumun Aziziye ilçesindeki bir arsann belediye bakanlnca sahte belge düzenlenerek FETÖ/PDYye finans salamak üzere satnn saland iddiasna ilikin davada, aralarnda eski Aziziye Belediye Bakan Fatih Cengizin de bulunduu 21 sank 4 yl 2 aydan 8 yl 9 aya kadar deien hapis cezalarna çarptrld.

Ana Sayfaya Git