Darbe girişimi davasında 68 sanığa verilen cezalar onandı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, aralarında eski tuğgeneral Ahmet Şimşek'in de bulunduğu 9 sanığa verilen ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapisleri onadı.

Haberler 19.03.2022 - 01:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA-Yargtay, Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe giriimi srasnda Siirt Valiliini ablukaya almaya çaltklar iddia edilen 332 sanktan 68ine verilen cezalar onad.

Yargtay 3. Ceza Dairesi, darbe giriimi srasnda Siirtteki eylemlere ilikin davada Siirt 2. Ar Ceza Mahkemesi ile Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesinin kararlarna yaplan temyiz itirazlarnn incelemesini tamamlad.

Daire, eski Siirt 3. Komando Tugay Komutan tugeneral Ahmet imek, tugay komutan yardmcs eski albay Ali Can Erkiletliolu, eski kurmay yarbay Cokun Karn ve eski Eruh 2. Komando Tabur Komutan yarbay smet çehreliye anayasal düzeni ihale teebbüs suçundan verilen arlatrlm müebbet hapis cezalarn onad.

Dönemin il jandarma komutan vekili eski albay Necati Metin, eski Jandarma stihbarat ube Müdürü Ahmet Kele, eski kurmay binba Erturul çizmaz, eski Harekat ve Eitim ube Müdürü yüzba Serdar Hacsaliholu ile eski Lojistik ube Müdürü yüzba Erdem Barka ayn suçtan verilen müebbet hapis cezalar da Dairece onand.

Yerel mahkeme tarafndan, anayasal düzeni ihale teebbüs suçuna yardm eden sfatyla katldklar gerekçesiyle 12 yl 6 ay ile 15 yl arasnda deien süreli hapse mahkum edilen 56 sank hakkndaki kararlar da Yargtay 3. Ceza Dairesince hukuka uygun bulundu.

- Anayasal düzeni ihlale teebbüs suçu

Daire, darbe giriiminde yer aldklarna dair tespit bulunmayan ve FETÖ üyelii suçundan 7 yl 6 ay ile 8 yl 1 ay 15 gün hapis cezasna çarptrlan sanklar Fatih Babada, hsan Akçair, Fatih bitir hakkndaki kararlarda da isabetsizlik bulunmadna hükmetti.

Yargtay 3. Ceza Dairesi, yerel mahkemece anayasal düzeni ihale yardm suçundan 12 yl 6 ay ile 15 yl arasnda deien süreli hapis cezasna çarptrlan 14 sank hakkndaki hükmün ise bozulmasna karar verdi. Bu sanklarn eylemlerinin anayasay ihlal suçunu tekil ettiine iaret edilen kararda, sanklarn müterek fail olarak eylemlerini gerçekletirdii ve Türk Ceza Kanunu 309uncu maddede belirtilen Anayasal düzeni ihlale teebbüs suçundan mahkumiyetlerine hükmedilmemesinin bozma gerekçesi yapld aktarld.

Yargtay 3. Ceza Dairesi, ilk derece yarglamasnda anayasal düzeni ihale yardm suçundan 12 yl 6 ay hapse mahkum edilen bir sank yönünden de bozma karar verdi. Kararda, sann eyleminin, silahl terör örgütüne üye olmak suçunun unsurlarn oluturduuna iaret edildi.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesince 248 sank hakkndaki yeniden yarglama karar ile yarglama aamasnda hayatn kaybeden bir sank hakkndaki düme karar da hukuka uygun bulundu.

- Valilii ele geçirmeye çaltlar

Yargtay 3. Ceza Dairesinin kararnda, 15 Temmuz darbe giriimi srasnda Siirtte yaanan olaylara ilikin bilgiler de yer ald.

Eski tugeneral imekin, kendisine bal birliklere 15 Temmuzda tugayda olmalar yönünde emirler verdii anlatlan kararda, 15 Temmuz 22.00 sularnda sözde skyönetim direktifinin tugaya ulat, bunun ardndan da darbeye yönelik faaliyetlere balanld ifade edildi.

imekin emir ve talimatlar dorultusunda dier sanklarn hareket ettiine iaret edilen kararda, sank Erkiletliolunun bu kapsamda valiyi arayarak valilik binasnn korumasn kendileri tarafndan yaplacan söyledii, Vali Mustafa Tutulmazn, Bugüne kadar valilii siz mi koruyordunuz? Bizim korumamz var. eklinde karlk vermesi üzerine de Güçlü bir ekilde korumaya geliyoruz. ifadelerini kulland belirtildi.

Kararda, tugaya bal birliklerin 16 Temmuz saat 00.50 sularnda valilie gittii, burada toplanan darbe kart vatandalar datmak için havaya ate açtklar, gecenin ilerleyen saatlerinde darbenin giriiminin seyri karsnda valilik önünden ayrlarak tugaya döndükleri ancak tugay içinde de eylemlerini sürdürdükleri anlatld.

Ankaradaki darbecilere destek amaçl Atak helikopterlerinin pilotlarna helikopterlerin intikali yönünde bask yapldna iaret edilen kararda, ayrca darbe kart olduu bilinen dönemin Van Asayi Kolordu Komutan smail Metin Temelin derdest edilmesi yönünde plan ve hazrlk yapld, Temelin buraya gelmemesi üzerine bu plannn uygulanamad kaydedildi.

Ana Sayfaya Git