Darbe girişiminin başarısız olduğunu anlayınca yurt dışına kaçtılar

FETÖ'nün 15 Temmuz ihanet girişiminde aktif rol oynayan, sivillerin şehit düşmesine ya da yaralanmasına neden olan, aralarında generallerin de bulunduğu darbecilerden bazıları, başarısız olduklarını anlayınca firar etti

Haberler 15.07.2021 - 01:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe giriimi srasnda aktif rol oynayan, sivillerin ehit edilmesine ve yaralanmasna neden olan darbeciler ile onlara talimat veren baz isimler, baarsz olduklarn anlaynca yurt dna kaçt.

AA muhabirinin derledii bilgilere göre, 15 Temmuz ihanetinin baarya ulamas için sabah saatlerine kadar F-16 ve zrhl araçlarn yan sra sava gemilerini seyre çkaran darbecilerden bazlar, halkn direnii karsnda çareyi firar etmekte buldu.

Bu ekilde yurt dna kaçan isimlerin banda sözde Yurtta Sulh Konseyi üyesi eski Tugeneral Ali Kalyoncu geliyor.

Olay tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanl Personel lem Daire Bakan olan Kalyoncu, sözde atama listesinde 28. Mekanize Piyade Tugay Komutan ve Ankara Skyönetim Komutan Yardmcs olarak yer ald.

Beraberindeki darbecilerle tugayn yönetimine el koyduktan sonra faaliyetlerine balayan Kalyoncu, tank taburuna ait zrhl araçlarla daha önce belirlenen noktalarn igal edilmesi emrini verdi.

Bunu üzerine birliklerden bir ksm Ankara l Emniyet Müdürlüüne saldrd, dierleri ise Jandarma Genel Komutanln igal eden dier darbecilere destee gitti.

Kalyoncunun talimatyla hareket edenler, aralarnda polislerin de bulunduu 16 kiiyi ehit etti, 265 kiiyi de yaralad.

Yazmalara göre, Jandarma Genel Komutanlnda halkn direniiyle karlaan darbecilerin, kalabaln datlmas için srarla istedii hava destei, Kalyoncu tarafndan olumlu karland, darbecileri protesto eden vatandalar helikopterlerce tarand ve 9 kii ehit oldu.

Sabah saatlerine kadar kanl eylemlerini sürdüren Kalyoncu, bütün çabasna ramen baarl olmadn anlaynca karargahtan kaçt.

Terörden arananlar listesinde krmz kategoride yer alan Kalyoncunun bana 4 milyon lira ödül konuldu.

GEMLERE SEYR EMR VEREN TUAMRAL

Darbe giriiminin ardndan soluu yurt dnda alan darbeciler arasnda eski Kuzey Görev Grup Komutan Tuamiral Ayhan Bay da bulunuyor.

Abdurrahman kod adn kullanan Bay, örgütün kriptolu haberleme program ByLock kullancsyd.

Darbe gecesi Donanma Komutanlndaki sava gemilerini seyre kaldran Bay, bir süre sonra gemilere top at yaplmas emrini veridi. TCG Kemalreis gemisi bu talimata uyarak Marmara Denizinde üç kez top at yapt.

Darbe giriiminin baarsz olmasnn ardndan Bay da srra kadem bast.

KARARGAHTA KENDSNE KARI çIKABLECEK ASKERLER ALIKOYAN ALBAY

Kara Kuvvetleri Komutanl karargahndaki darbe faaliyetlerini yöneten, darbe kart askerleri alkoyan eski Albay Nuh Altnsoy da firar eden darbeciler arasnda yer alyor.

Altnsoy, olay tarihinde Kara Kuvvetleri Komutan Orgeneral Salih Zeki çolakn özel kalem müdürü olarak görev yapyordu.

15 Temmuzun ilk saatlerinde faaliyetlerine balayan Altnsoy, kendilerine kar çkabileceklerini düündüü askerleri alkoymaya balad.

Altnsoy ve beraberindekiler, ilk önce Orgeneral çolakn koruma astsubaylarndan Ayhan çobana saldrd.

Güvenlik kameralarnn önünde yaanan arbede esnasnda Altnsoy, belindeki tabancasn ald koruma astsubaynn ellerini ve ayaklarn balatt.

Sabah saatlerine kadar karargahn altn üstüne getiren Altnsoy, darbe giriiminin baarsz olduunu anlaynca sivil kyafetlerini giyerek karargahtan kaçtnda son kez güvenlik kameralarna yakaland.

DARBE EMRN GÜLENDEN ALDIINI ENE TRAF EDEN ALBAY

Firar eden isimler arasnda bulunan eski Kara Harp Okulu Kurmay Bakan Albay lhami Polat, darbe giriiminin balamasyla dönemin Okul Komutan Tugeneral zzet çetingözü alkoydu.

Polat, Türk Telekom binasn igal etmesi için darbeci Yarbay Ömer Ergenekonu görevlendirdi. Ergenekon ve beraberindeki askerler, Türk Telekom binasn basarak kurum çalanlarn rehin ald.

lerleyen saatlerde Polatn emriyle 160 kursiyer subay, darbecilere destek vermeleri için eski Albay Erdoan Kurtun komutasnda Genelkurmay Bakanlna götürüldü.

Polat, ihanet giriiminin ardndan karargahtan kaçt. FETÖ üyeliinden hakknda ilem yaplan lhami Polatn hakim ei Suzan Polat, etkin pimanlktan yararlanmak için itirafç oldu.

Darbe giriiminin baarsz olmasndan sonra einin telal ekilde eve geldiini belirten Suzan Polat, daha sonra örgüt abileriyle görümek için örgüt evine gittiklerini ifade etti.

Görümeden sonra lhami Polatn kendisine ya teslim olacan ya da firar edeceini söylediini anlatan Suzan Polat, bu son görümesinde einin, Beni affet dedikten sonra son söz olarak, Emir büyük yerden, Fetullah Gülen emir verdi. dediini aktard.

HANETTE SINIR TANIMAYAN KORUMA ASTSUBAYI

Dönemin Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akarn koruma astsubay Serhat Pahsa, rütbesine ramen darbenin merkezinde yer ald.

Örgüt içerisinde Rauf kod adn kullanan Pahsa, korumaln yapt Akarn odasna kayt cihaz koyacak kadar ihanette ileri gitti.

Darbe giriiminden önce yaplan hazrlk toplantlarndaki görev dalmna göre Pahsa, 16 Temmuz gecesi saat 02.30da Akar evinden alp Aknc Üssüne götüren ekipte yer alacakt.

Astsubay olmasna ramen görütüü üst rütbeli subay ve generallerin karsndaki rahat tavrlar güvenlik kameralarna yansyan Pahsa, Orgeneral Salih Zeki çolakn alkonulmasn organize etti.

Pahsa, ilerleyen saatlerde Orgeneral Akar alkoyan darbeci ekipte yer ald.

Darbeyi engellemek için karargaha giren vatandalardan Resul Kaptanc ve Mesut Acunun ehit edildii yerde güvenlik kamerasna yansyan darbeciler arasnda Pahsa da vard.

Gece boyunca komuta kat ve genel sekreterlik koridorlarnda uzun telefon görümeleri yapan Pahsa, ihanet giriiminin baarsz olduunu anlaynca karargahn kuzey nizamiyesinden kaçt.

Pahsann bilgisayarnda yaplan incelemede, örgüt eleba Gülenin Aydnlk günler çok uzak deil. Kasvetli dönem muhakkak geçecek. eklindeki notu bulundu.

Firari Pahsa, anayasal düzeni ihlal suçunun yan sra 12 kiinin ehit edilmesi ve 45 kiinin yaralanmasndan sorumlu tutuluyor.

Bu isimler dnda, eski Tümamiral Mustafa Zeki Uurlu, Tuamiral Ali Suat Aktürk, tugeneraller Mehmet Zeki Kralp ve Mehmet Nail Yiit, Albay Tevfik Gök ile helikopterle Yunanistana kaçan eski binbalar Gencay Büyük, Ahmet Güzel, eski yüzbalar Abdullah Yetik, Feridun çoban, Süleyman Özkaynakç, Uur Uçan ile eski baçavular Bilal Kurugül ve Mesut Frat da darbe giriiminden sonra firar edenler arasnda bulunuyor.

FETÖNÜN FRAR SVLLER

FETÖ soruturmalar kapsamnda haklarnda yakalama karar olan, aralarnda örgütün tepe yöneticilerinin de bulunduu siviller firari olarak kaytlarda yer alyor.

Bu isimlerin banda ABDnin Pensilvanya eyaletindeki malikanesinde örgütü yöneten eleba Fetullah Gülen geliyor.

17/25 Aralk kumpas soruturmalaryla 15 Temmuz darbe giriiminin talimatn bizzat verdii ortaya çkan Gülen hakknda, silahl terör örgütü kurmak ve yönetmek, anayasal düzeni ihlal, kasten öldürme gibi suçlardan açlan davalar bulunuyor.

Terörden arananlar listesinde krmz kategoride yer alan Gülenin bana 4 milyon lira ödül konuldu.

Darbe giriimini Aknc Üssünde yöneten örgütün sivil imamlardan Adil Öksüz de 15 Temmuzdan sonra kayplara karan FETÖ yöneticilerinden.

Öksüzün, ihanet giriiminden 4 gün önce darbe plann Gülenin onayna sunduu, hakknda hazrlanan iddianamede yer ald.

Giriimin bastrlmasnn ardndan kaçarken yakalanan Öksüz, sorgusunda Kahramankazana arsa bakmaya gittiini iddia etti.

Öksüz, sulh ceza hakimliince serbest brakldktan sonra Ankaradan stanbula geçti.

Sakarya Akyazdaki kaynpederinin evine 19 Temmuzda giden Öksüzün izine bu tarihten sonra rastlanmad.

Öksüz, 15 Temmuz gecesi Türkiye genelinde yaanan terör olaylarndan sorumlu tutuluyor.

GÜLENN ÖRGÜT ÜZERNDEK GÖLGES

Eleba Gülen öldükten sonra yerine geçecei söylenen ve Gülenin örgüt üzerindeki gölgesi olarak bilinen, örgütün sözde Türkiye imam Mustafa Özcan da sivil firarilerden.

Örgütün sözde stanbul ve Balkan ülkeleri imaml, ardndan hususi hizmetler kapsamnda Hava Kuvvetleri Komutanl mahrem imamln yapan Özcan, daha sonra örgütün finans kurumlarndan Kaynak Holding Yönetim Kurulu Bakanl yapt.

FETÖ çat davas iddianamesinde, Özcann örgüt mensuplar da dahil çok sayda kiinin özel hayatna ilikin bilgi ve görüntüleri gerektiinde kullanmak üzere arivlediine yer verildi.

Özcan, örgütün emniyet imam Kozanl Ömer kod Osman Hilmi Özdil ile Balyoz, Ergenekon, zmir casusluk davalar ile 17/25 Aralk kumpas soruturmalarn planlad.

Bu faaliyetlerinden dolay örgütün sözde tayin ve atamalarn yan sra para ak gibi konular Özcann sorumluluuna verildi.

Türkiyenin farkl illerinde hakknda soruturmalar açlan Özcan, çileri Bakanlnn Terörden Arananlar Listesinde 10 milyon lira ödülle krmz kategoride yer alyor.

DER FRAR SVL MAMLAR

Söz konusu isimlerin yan sra örgütün karar mercisi sözde bayüceler olarak bilinen yaplanmasnda yer alan sivillerden, örgütün yurt dndaki eitim kurumlarndan sorumlu Ali Ursava, örgüt denetçisi smet Aksoy, atama ilerini yürüten Mehmet Erdoan Tüzün, irat imam Bahattin Karata, Alevilerden sorumlu imam Süleyman Uysal, Gülenin ev arkada Suat Yldrm, örgütün eitim yaplanmasnn temelleri atan Halit Esendir, akademik yaplanmadan sorumlu imam erif Ali Tekalan, örgüt finansörü Hamdi Akn pek, Zaman gazetesi eski yayn müdürü Ekrem Dumanl ile kumpas soruturmalarn yürüten savclar Zekeriya Öz, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç, Muammer Akka ile eleba Gülenin avukatlarndan Nurullah Albayrak, Adnan eker ve Talha Aksoy da firari durumda.

Ana Sayfaya Git