Darbeden beraat üyelikten ceza!

Eski komutan Beyribey, 'darbe teşebbüsü'nden beraat etti, 'örgüt üyeliği'nden 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı, Mahkeme tutukluluk süresini gözaltına alarak tahliye etti.

Haberler 14.10.2017 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

15 Temmuz darbe giriimi srasnda Yurtta Sulh Konseyi tarafndan hazrlanan listede ismi Diyarbakr Skyönetim Komutan Yardmcs olarak geçen 16nc Mekanize Tugay eski Komutan Tugeneral Sava Beyribeyin Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs, TBMMyi ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs ve Silahl terör örgütüne üye olma iddialaryla, 3 kez arlatrlm ömür boyu ve 15 yla kadar hapis istemiyle yarglanmasna devam edildi. Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumaya tutuklu sank Sava Beyribey, Adana F tipi Cezaevinden SEGBS sistemi ile katld.

SAVCI 1 SUçTAN CEZA, 3 SUçTAN BERAAT STED

Durumada esas hakkndaki görüünü açklayan savc, FETÖ/PDY terör örgütünün, demokratik hukuk devletinin özelliklerini ortadan kaldrmak amacyla kurulmu en geni ve en büyük katlml silahl terör örgütlenmesi olduunu kaydetti. FETÖnün, amaçlarn gerçekletirmek için terör örgütlerini ve devletin silahl unsurlarn kullanabilen, devlet kademelerindeki silahl güçler aracl ile operasyonel sonuçlar elde edebilen bir örgütlenme olduunu kaydeden savc, örgüt içinde kat bir askeri disiplinin hakim olduunu ifade etti. FETÖ eleba Fetullah Gülenin en çok önemsedii ve deer verdii birimin özel hizmet birimleri olduunu belirten savc, bu birimlerin, örgütün omurgasn oluturan ve günümüz itibar ile elde ettii konumu kazandran birimler olduunu söyledi. Bu özel hizmet birimleri arasnda Türk Silahl Kuvvetleri imamlarnn da bulunduunu kaydeden savc, sank Sava Beyribeyin 15 Temmuz darbe giriimi srasnda yaymlanan listede Skyönetim Komutan Yardmcs olarak görevlendirildiini belirtti. FETÖ/PDY terör örgütü ile organik ba tespit edilen sann 15 Temmuz darbe giriiminde müterek fail olarak sorumlu olduunun kabul edildiini belirten savc, Beyribeyin Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm ömür boyu hapisle cezalandrlmasn, dier suçlardan beraatini ve tutukluluk halinin devamn talep etti.

HANLERE KARI DK DURDUM

Savclk görüüne kar son savunmas sorulan Sava Beyribey ise suçlamalar kabul etmediini belirterek, Hain darbe giriimin lanetliyorum. 15 aydr tutukluyum. Ancak bu süreçte kendim gelip teslim oldum. radem dnda skyönetim listesinde yer aldm. Ancak darbe giriimi içerisinde yer almadm. Hiçbir ekilde cebir ve iddet içerisinde yer almadm. ahsma ait tüm dijital materyallerde herhangi bir suç unsuru tespit edilememitir. Sadece skyönetim listesinde ismi olup halen görevinin banda olan insanlar var. Herhangi bir ekilde örgüt yaplanmas içerisinde deilim. Hainlere kar dik duruum ve devletin yannda yer aldm açktr. Beraatimi ve tahliyemi talep ediyorum dedi.

Esas hakknda savunmas alnan Sava Beyribeyin avukat Mehmet Nizamettin Haznedar 15 Temmuz darbe giriimi srasnda ülkenin tarihinde ratlamad bir kargaaya sürüklendiini belirterek, Anayasal düzenin, ulusal bütünlük ve güvenliin ciddi biçimde tehlikeyle karlat, devlet otoritesinin temellerinden sarsld kukusuzdur. Sava Beyribey darbe giriimi srasnda Antalyada ailesiyle birlikte yllk iznini geçirmektedir. Sann FETÖ/PDY ile ilikisinin bulunmad belirlenmitir. ddianame yetersiz kanta dayanlarak hazrlanmtr. Sava Beyribeyin izinden dönüp komutay devraldktan sonra darbeye kar nasl tavr ald bellidir. Komuta ettii birlikte tek bir insan ve maddi hareket yaanmamtr. 16nc Mekanize Piyade Tugaynda darbe hazrl saylabilecek tek bir eylem yoktur. Srf listede yer almasna bakarak, bu kiileri FETÖ/PDY ile organik iliki içinde darbeye kalkma suçuyla suçlamak hukukd bir tutumdur diye konutu.

DARBE SUçUNDAN BERAAT, ÖRGÜT ÜYELNDEN CEZA

Kararn açklayan mahkeme, Sava Beyribeyin Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs, Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs suçlarndan beraatine karar verdi. Beyribeyi Silahl terör örgütüne üye olma suçundan 6 yl 3 ay hapis cezasna çarptran mahkeme, yurt dna çk yasa uygulayarak sann tahliyesine hükmetti. Beyribeyin avukat Mehmet Nizamettin Haznedar, karara itiraz edeceklerini söyledi.

Ana Sayfaya Git