Darbeden haberdarmış!

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin eski asker 320 sanık hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.

Haberler 23.02.2017 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtte, Fetullahç Terör Örgütü FETÖnün 15 Temmuz darbe giriimine ilikin, eski asker 320 sank hakknda hazrlanan iddianamede, PKK ve FETÖnün ortak hareket ettii belirtildi.

Siirt Cumhuriyet Basavclnca eski Siirt 3. Komando Tugay Komutan Tugeneral Ahmet imek, Yardmcs Albay Alican Erkiletliolu ve Eruh 2. Komando Tabur Komutan Yarbay smet Cehreli ile l Jandarma Komutan Yardmcs Necati Metinin de aralarnda bulunduu 120si tutuklu 320 kii hakknda hazrlanan iddianame, Siirt Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi.

ddianamede, PKK ve FETÖnün ilikisi ile PKKllarn günler öncesinden darbe giriiminden haberdar olduu gizli tank ifadesiyle ortaya çkt. ddianamede, 15 Temmuz saat 03.00 sralarnda Cumhuriyet Polis Merkezi ve Doukla Askeri Tesislerine PKK mensuplar tarafndan e zamanl yaplan roketatarl saldr üzerine il genelinde l Emniyet Müdürlüü, 3. Komando Tugay Komutanl ve l Jandarma Komutanlnn koordineli olarak ortak operasyon balatt belirtildi.

Valilikçe saat 18.00den itibaren il merkezinde ksmi olarak sokaa çkma yasa ilan edildii anmsatlan iddianamede,15 Temmuz akam balayan darbe giriiminin televizyon ve sosyal medyadan örenilmesi üzerine benzer saldrlarn Siirtte de olma ihtimaline karn Siirt l Emniyet Müdürlüü personeli kullanlarak valilik ve il emniyet müdürlüü girilerinde önlemler alnd, söz konusu yerlerin araç girilerine kapatlarak en üst seviyede güvenlik önlemleri alnd vurguland.

- Operasyona katlma bahanesiyle zrhl araçlar Siirte gönderildi

l Emniyet Müdürlüü personeli ile PKK terör unsurlarna kar ortak operasyon görevi yürüten 3. Komando Tugayna bal olan ve eyh Türki Tepe ile su deposunda kobra tipi araçlarda görevli bulunan askeri personelin, Tugaydan emir geldiini söyleyerek görev yerlerini terk edip tugaya döndüü anlatlan iddianamede, Kurmay Yarbay smet çehrelinin tabur komutan olduu Eruhtaki 2. Komando Taburunun da il merkezinde terörist unsurlara yönelik operasyona katlma bahanesi ad altnda zrhl araçlar Siirte gönderdii bildirildi.

- Darbe yaplacan söylediler

ddianamede, sanklardan gizli tank çoban Yldznn ifadeleri detayl yer ald. Söz konusu gizli tank 14 Temmuz günü Pervari ilçesinde yaylada hayvan otlatrken yanna PKKl iki örgüt üyesinin geldiini belirtti. PKKllarn kendisine ehir merkezinden gelip gelmediini sorduunu aktaran gizli tank ifadesinde unlar kaydetti:

Geldiimi söyledim. Siirtte bir gelime olup olmadn sorunca her eyin normal olduunu söyledim. Televizyon izleyip izlemediimi, Cumhurbakanmzn televizyona çkp çkmadn ve konuup konumadn sordular. Sonrasnda, iki gün sonra televizyonlar izlememi, iki gün sonra ülkenin karacan ve Cumhurbakan ile Babakann öldürüleceini ve ülkede darbe yaplacan söylediler.

- Gerçek durumu kamufle etme amac tadn göstermitir

çoban Yldznn, daha sonra yakalanan teröristlerden Sinan kod adl PKKl teröristi tehis ettii vurgulanan iddianamede, öyle denildi:

Bu durum FETÖ ile PKK arasnda irtibat bulunduunu, PKK üyelerinin FETÖ üyeleri tarafndan gerçekletirilen darbe teebbüsünden önceden haberdar olduklarn, darbe teebbüsünden bir gün önce PKK mensuplarnca il merkezinde gerçekletirilen saldrlarn, gerçekte darbe teebbüsü için hazrlk ve intikal gerçekletiren askeri birliklerin bu çalmalar terör saldrlar sebebiyle gerçekletirdii algs yaratarak gerçek durumu kamufle etme amac tadn göstermitir.

- Vatanda darbecilere kar koydu

Darbe giriimi gecesi saat 00.10 sralarnda tugay komutanlna bal 6 kobra ve 16 kirpiyle çok sayda askeri personelin valilik önüne intikal ettii ve destek olarak l Jandarma Komutanlndan kobra ve kirpi araçlar intikal ettiine deinilen iddianamede, u bilgiler yer ald:

Valilik giriinin bariyer ve araçlarla kapatlm olmas, çok sayda vatandan valilik önünde bulunuyor olmas nedeniyle giri yapamamlardr. Valilik önündeki vatandalar bu giriim üzerine askere tepki göstermi, askeri araçlarn önlerine geçerek kendilerini bu igal giriimine siper etmiler, mütekiler Sabahattin ve Ceylan, kendilerine ait olan 56 AV 686 plakal Ford Connect ve 56 AK 140 plakal otomobili siper olarak valilik giriine cadde üzerine brakmlardr. Valilik önünde bulunan emniyet personeli tarafndan askeri birlie geli sebepleri sorulduunda yolun açlmas gerektii, bunun büyük bir darbe olduu, yol açlmad takdirde zor kullanacaklarn söylemilerdir.

Bunun üzerine vatandalar ile askerler arasnda iti kak yaand aktarlan iddianamede, Kobra tipi araçlarla vatandalara ait araçlara çarpp yol kenarlarna itilmi, araçlarn önünde bulunan vatandalarn üzerine kobra tipi araçlar sürülmü, bu ekilde valilik binas önüne kadar girilmitir. Halkn tepkisinin artarak devam etmesi üzerine kobra araçlardan ar silahlar kullanlarak havaya doru youn ekilde ate açlmtr. denildi.

ddianamede, 320 sann, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs etme, Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs etme ve Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs etme suçlarndan cezalandrlmas talep edildi.

Ana Sayfaya Git